Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Jimmie Åkesson gör spelning tillsammans med Ultima Thule

2015 spelade Ultima Thule på Åkessons kräftskiva. Foto: LOUISE ERIXON / SD

Den 28 juni gör Jimmie Åkessons band Bedårande barn en spelning tillsammans med det ”vikingarock”-bandet Ultima Thule.

Spelningen äger rum på festplatsen Törringelund utanför Svedala.

Att Ultima Thule och SD-ledaren är bekanta med varandra är välkänt. År 2015 spelade bandet på Jimmie Åkessons och sambon och partikollegan Louise Erixons kräftskiva i Sölvesborg.

Den 28 juni gör alltså Jimmie Åkessons band Bedårande barn en konsert tillsammans med bandet Ultima Thule, enligt information på bland annat Bedårande barns Facebooksida.

”Som vilken uthyrning som helst”

Biljetterna till kvällen finns ute till försäljning och kostar mellan 495 och 2 295 kronor, enligt sajten som säljer biljetter till kvällen.

Festplatsen Törringelund bekräftar arrangemanget.

– Det är hanterat precis som vilken uthyrning som helst, det är alltså inte vi som är avsändare. Vi upplåter våra lokaler helt enkelt, säger festplatsens vd Denny Björklund till Sydsvenskan.

Ultima Thule kallar sin musik för ”vikingarock” och har tagit avstånd från nazism och rasism. De förknippas dock med vit makt-rörelsen och högerextrema miljöer. Bandets första singel sponsrades av Bevara Sverige Svenskt (BSS), som var föregångare till Sverigedemokraterna.

”Är ett bra band”

I ett mejlsvar från Sverigedemokraterna kommenterar Mikael Eriksson, stabschef hos Jimmie Åkesson, partiledarens konsert med Ultima Thule.

”Vi alla uppfattar saker olika. Om vissa uppfattar Ultima Thule som ”kontroversiella”, så innebär det inte per automatik att så är fallet. Många uppfattar säkert till exempel Kvällsposten som kontroversiell.”

”Ultima Thule är ett bra band som i dag spelar musik med både nationalromantiska såväl som historiebevarande texter.”

”Jimmie Åkesson är personligen vän med bandet så varför skulle han inte ställa upp och spela med dom? Han har spelat med bandet flera gånger förut så er tidning känns inte så bra på nyhetsbevakning.”