Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jim blir 40 år - firas med morotstårta

Ponnyn Jim kan se fram emot ett rejält födelsedagskalas.Foto: Mats Roslund

I nästa vecka firar han sin 40-årsdag - om det vore i människoår så vore det 120-årsdagen.

Jim kan vara Sveriges äldsta ponny.

– Vi har hos veterinären i förra veckan och hon säger att hon inte vet någon som är äldre, säger ägarinnan Caroline Persson.

När Caroline Persson var sex år hade hon tjatat länge nog - en tolvårig ponny vid namn Jim blev hennes.

– Det var min moster som ringde och sa att deras granne skulle sälja sin ponny. Hon sa att det var den sötast ponny som gått i ett par skor så vi köpte honom osedd och hon hade ju rätt, säger Persson.

Jim gjorde att hästintresset blev ännu större och i dag jobbar Caroline med tävlingshästar på en gård utanför Ängelholm.

– Jim har varit helt fantastisk, världen snällaste häst först för mig, sedan för min bror som tog över honom och sedan mina kusiner och sedan andra barn, säger Persson.

I dag är Jim trots att han nu i januari firar sin 40-årsdag fortfarande pigg.

– Han är väldigt pigg, men jag tror att han hör lite dåligt. När man släpper ut honom i hagen så springer han ut och läger sig ner och rullar och det är ju ett tecken på att han inte har ont, säger Persson.

Vilka reaktioner har ni fått på hans ålder?

– Det är ju många som har mött honom genom åren så om man lägger upp en bild på honom på Facebook får man höra "oj, lever han fortfarande", det är många som undrar om en häst kan bli så gammal. De brukar inte bli mer än 30 år. Jag hörde om en häst som var 42 år för några år sedan men den hästen lever inte längre.

Hur firar ni Jims födelsedag?

– Vi kommer att ha ett party för honom den 27 januari, då dukar vi långbord i ridhuset och bjuder på fika. Jim är glad i mat och godis så till honom får vi väl baka en morotskaka.