Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Jill Johnsons husköp och skånska flyttplaner

Nominerad till Årets Skåning – från Nashville berättar Jill om sitt tuffa schema just nu.
Nu har Jill Johnson tagit countrymusiken in i folkhemmet och är i år nominerad till Årets Skåning 2017.

Hon började med schlager och Mello men hade alltid en dröm - att helt kunna ägna sig åt country.

Nu har Jill Johnson tagit countrymusiken in i folkhemmet och är i år nominerad till Årets Skåning 2017.

– Det är underbart att bli uppmärksammad i ett sånt här sammanhang, inte minst då jag ju är en stolt skåning, säger Jill till Kvällsposten.

Jill Johnson är i dag en av Skånes mest kända artister. Hon har varit med så länge att hon vid fyllda 44 kan fira 30 år i branschen.

Unikt, men Jill började å andra sidan tidigt och var bara 13 år när hon sjöng John Denvers "Take me home country road" och turnerade med Tomboola Band i Sverige, Norge och i Danmark.

19 år efter genombrottet med "Kärleken är" i den svenska Melodifestivalen är Jill den svenska artist som lyckats bäst vad gäller att få en bred publik att lyssna på country.

Just nu har hon nått sin absoluta peak i karriären med två omgångar av Nashville-serien "Jills Veranda" och "Så mycket bättre" samtidigt som hon levererat sitt mest trovärdiga album, "For you I´ll wait", även titeln på den duett hon gör med låtskrivaren, Nashville-stjärnan Gabriel Kelley. Ett album som spelats in i Malmö med producenten Amir Aly och där titelspåret markerar en ny inriktning för Jill, en låt där hon går utanför mittfilen och satsar på mer själfull Americana.

Dessutom vann hon 2017 års Edvardpris, som delas ut av Kvällsposten. 

Innan matchen mellan Rögle och Malmö i vintras fick Jill Johnson ta emot Edvardpriset. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Köpt hus i Ängelholm

När Kvällsposten når Jill är hon i Nashville och spelar in tredje säsongen av "Jills Veranda", den här gången med gästande artister som den jojkande hiphop-artisten Maxida Märak, Mia Skäringer, Lisa Nilsson, Ana Diaz, den tidigare Backyard Babies-gitarristen Dregen och rapparen Erik Lundin. I sommar blir det jubileumsturné med det band hon träffade för tio år sedan. Stor gala på hemmaplan, Tennisstadion i Båstad, den 4 augusti.

Även om Jill tillbringar mycket tid i sin hembygd i nordvästra Skåne har hon sedan det stora genombrottet bott utanför Borås. Efter skilsmässan bor hon i lägenhet i Borås eftersom barnen går i skola där.

Hur är ditt förhållande till Skåne i dag?

– Skåne är hemma, min uppväxt och platsen jag hela tiden återvänder till, det är där jag har mina föräldrar och min syster med familj, säger hon.

– Jag har också köpt ett gammalt hus i Ängelholm, som kommer att vara min bas i sommar när jag är på turné. Men så länge barnen, 7 och 12 år, går i skolan bor jag kvar i Borås, men på sikt planerar jag flytta tillbaka till Ängelholm. Skåne är viktigt eftersom jag har mina gamla vänner där och min med-producent, Ami Aly, som har sin studio i Malmö.

Titiyo var en av gästerna i en tidigare säsong av "Jills veranda"

Veranda vid Skälderviken

I boken "Min plats i Skåne" skriver Jill också om sin favoritplats, Sven Jons udde vid Skälderviken.

– Jag har köpt en tomt ovanför Sven Jons udde, där ska jag bo en dag, där ska jag sitta på min veranda, blicka ut över vackra Skälderviken och minnas alla fina stunder jag haft där genom livet.

Vad är det bästa med Skåne för dig?

– Det är havet, rapsfälten, dialekten, ja och alla minnen jag har med mig från min uppväxt.

Skåne har också varit banbrytande vad gäller country i Sverige. Det började tidigt med Hasse Andersson och Kvinnaböske Band på Bjärehalvön, sen kom Christina Lindberg samtidigt som Lasse Stefanz gick från dansband till country innan vi fick Jill och under senare år en uppsjö av skånska countryartister som Simon Andersson (med framgångar i USA), Cicci Landén, Waltzing Tess, Swinging Hayriders (med bland andra Maria Stille och Mats Bengtson, tidigare Wilmer X) och givetvis Nisse Hellberg som på sitt senaste album blickade västerut.

"För tio år sedan behövde jag en musikalisk förändring och bad då min kapellmästare sätta ihop ett nytt band som har varit helt fantastiska för mig och min karriär", säger Jill Johnson. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Pampig Vegas-show i höst

Vid sidan om countrymusiken har Jill även hunnit spela in ett tidlöst jazzalbum med amerikanska klassiker till sin jazzälskande pappa Tommy, och till hösten sätter hon upp en pampig Vegas-show i Göteborg.

I sommar är det jubileum - inte för 30 år i branschen utan 10 år med bandet. Varför?

– För tio år sedan behövde jag en musikalisk förändring och bad då min kapellmästare sätta ihop ett nytt band som har varit helt fantastiska för mig och min karriär. När vi turnerade hösten 2016 insåg jag plötsligt, vi har ju snart jobbat tillsammans i 10 år, det ska vi fira, säger Jill om sommarens turné.

Vad bjuder ni publiken på under jubileumsturnén?

– Vi firar vårt samarbete med en två timmar lång konsert och en rejäl dos musikalisk glädje.

Det blir ett tufft program framöver, du turnerar och reser mellan Borås, Malmö, Nashville och Ängelholm - hur mycket tid hinner du tillbringa i din gamla hembygd?

– Faktiskt mer än någonsin, men inte tillräckligt. Sedan tre år tillbaka har jag och min familj alltid utgått från Skåne under sommaren, lov och långhelger.

Vad gör du just nu?

– Sitter och myser på verandan i Nashville där vi spelar in tredje säsongen av SVT-serien "Jills Veranda"...

 

Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android. 

 

Så röstar du i Årets Skåning 2017

Årets Skåning ska vara en person som gjort god PR för Skåne.

 

Omröstningen organiseras av Kvällsposten och prisen priserna presenteras i samarbete med Ronneby Brunn.

Kandidaterna till Årets Skåning ska ha en bred folklig förankring och ha en verksamhet som når ut till en bred allmänhet.

 

Du kan rösta fram till och med den 14 juli via kupong eller sms.

 

Kupongen skickar du in till:

Kvällsposten

Årets Skåning

205 26 Malmö.

 

SMS skickar du till nummer 72200. Börja med att skriva KVP (mellanslag) VINNARE (mellanslag) följt av ditt svar, ditt namn och din adress.

 

Bland dem som röstat på den vinnande kandidaten drar vi en vinnare som vinner en spaweekend, tillsammans med en vän, på Ronneby Brunn. 

Dessutom lottar vi ut 5 st Kvällsposten-väskor.

 

Bland de röstande, som dessutom skriver en motivering till varför deras kandidat ska vinna, delar vi ut en flagga till den bästa motivering och lottar ut tre till. Stora skånska flaggor, passande till en 10 m flaggstång.

 

Priset delas ut av Stiftelsen Skåneländska Flaggans Dag i samarbete med Kvällsposten. Kvällsposten samarbetar också med Swedavia, Malmö Airport. Den som blir Årets skåning kommer att hamna som en av bilderna i Skåne Hall of Fame på flygplatsen. Ett porträttgalleri med skånska representanter inom idrott, design, arkitektur, konst, mode, skönhet, kultur, nöje, musik, affärsliv, entreprenörskap och fred som välkomnar resenärerna på flygplatsen.

 

skaneflaggan.nu 

 

swedavia.se/malmo/