Det var när Jessika Forslunds dotter skulle utredas för adhd som hon själv fick frågan om hon misstänkte att hon kanske också hade det. Något hon länge anat.
Läkaren hon pratade med tipsade då henne om att göra utredningen i Köpenhamn. I juni 2019 kontaktade Jessica mottagningen.
– Det tog två veckor, sedan erbjöd de att göra hela utredningen vid tre olika tillfällen hos dem i augusti, säger hon.
Under flera år hade hennes dotter väntat på att få en diagnos. Men Jessika fick både diagnos och medicin innan dottern hann påbörja sin utredning, något P4 Malmöhus också rapporterat om.
– Det är helt galet. Tänk så många barn och vuxna som måste vänta. Jag vet så många som lider av att inte få hjälp, säger hon.
Betalas av Försäkringskassan
På kliniken i Köpenhamn kunde Jessika utredas och få medicin – men inte hjälp till samtal och KBT, vilket kan hjälpa personer med en adhd-diagnos.
Jessikas utredning tog henne tre heldagar att genomföra. Resan dit betalade hon för, men inget mer.
– Det kostar väldigt mycket pengar egentligen och det är dessutom dyrare att få det där.
Vård som skulle bekostas av det allmänna om man får den i Sverige ska man som individ ha rätt till utan att betala även utomlands, enligt Försäkringskassan. I detta fall är det de och den region man tillhör som får stå för notan.
Region Skåne beräknar att det kostar dem mellan 12 000 och 19 000 kronor att genomföra en utredning här i Sverige. I Danmark däremot ligger priset för en adhd-utredning på 28 000 i snitt. Att bli beviljad vård utomlands kräver att man är försäkrad för vårdförmåner i Sverige, skriver P4 Malmöhus. Skåne är det län där flest personer sökte vård utomlands i fjol – sammanlagt 468 personer.
Vill hjälpa andra
Nu har både Jessika och hennes dotter fått den hjälp de behöver – men Jessika brinner fortsatt för frågan. Hon vet nu att hon haft adhd hela livet, men hon känner att hon aldrig fick den hjälp hon hade behövt som ung.
Till vardags jobbar hon i dag inom restaurangbranschen, men utöver det vill hon i framtiden föreläsa för andra med samma problematik.
– Jag som har det, har en dotter som också har det och har jobbat med personer med adhd tidigare kan se det från flera perspektiv. Jag vet att bara för att man har samma diagnos betyder det inte att man har samma problematik.