Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Jessica lär saudiska kvinnor att köra bil

Tre nyheter att hålla koll på i dag.
Jessica Kronholm på plats i Riyadh. Foto: Privat
En av Jessica Kronholms elever på trafikskolan. Foto: Privat

Miljoner saudiska kvinnor ska lära sig köra bil.

Och en som ska hjälpa till är Jessica Kronholm, 48, från Kalmar.

På köpet får hon försöka förbättra situationen i ett av världens farligaste trafikländer.

– Jag ser mitt uppdrag som en stor möjlighet att påverka både trafiksäkerheten och kvinnors rättigheter, säger Jessica Kronholm.

Jessica Kronholm är nyss hemkommen efter ett halvår i Saudiarabien. I början av året lämnade hon tillfälligt jobbet som nationell kvalitets- och utbildningssamordnare på Trafikverket Förarprov.

Hon har en bakgrund som trafiklärare och trafikinspektör och har under de senaste åren hart flera internationella uppdrag för Swedish National Road Consulting AB (Sweroad), både i Europa och i Afrika. 

– Att se förändringar, små som stora, som man åstadkommer, det är min drivkraft, säger Jessica Kronholm.

Porten vid infarten till universitetet där Jessica höll i utbildningen.

Historiskt beslut

I juni 2018 trädde ett historiskt beslut i kraft då det blev det tillåtet för kvinnor i Saudiarabien att ta körkort. Saudi Driving School blev den första trafikskolan i landet med tillstånd att utbilda kvinnor i bilkörning. Skolan utbildar även trafiklärare och på ett år har man utbildat cirka 700. 

När det var dags att se över verksamheten vände man sig till Sverige.

– Sverige är i framkant vad gäller trafiksäkerhetsarbete. Nollvision, vår ledstjärna, är världskänd, bland annat har flera stater i USA implementerat delar av den.

Det var dags för Jessica Kronholm att packa väskorna och bege sig till Saudiarabien, vilket Barometern var först med att skriva om.

– Beslutet att häva förbudet för kvinnor att köra bil innebär att miljontals kvinnor behöver utbildas i att köra bil. Och då fick vi den förfrågan.

Höga dödstal

Projektet startade i februari och väl på plats fick Jessica börja med att se över regelverket kring landets trafikutbildningar. Behovet kan milt uttryckt beskrivas som stort. Dels vad avser nödvändiga åtgärder för att förbättra trafikutbildningen och trafiksäkerheten. Men även de rent numeriska förutsättningarna är stora.

– Nu är det 700 lärare på skolan där jag var, att jämföra med kanske 50 lärare på den största i Sverige. Så det är stort.

Jessica Kronholms främsta uppgift var att att göra en översyn av utbildningen och certifiera lärare som i sin tur kan körutbilda kvinnor.

På köpet kom uppgiften att förbättra trafiksäkerheten i ett land som dras med 6 500 trafikdöda varje år. Tiden i Saudiarabien innehöll flera intressanta upplevelser.

– Jag älskar utmaningar och det här har varit en spännande utmaning dels arbetetsmässigt men även att anpassa sig till och respektera samhället och kulturen där. Det har varit en väldigt intressant och spännande ”resa”.

– Att få bidra med min kunskap och erfarenhet till att förbättra trafiksäkerheten och kunna påverka kvinnors rättigheter är positivt. Hittills har ca 80 000 kvinnor tagit sina körkort.

Efter uppdraget tackades Jessica av. Med var representanter från saudiska trafikmyndigheter och First secretary på Svenska ambassaden i Riyadh, Markus Lundgren. Foto: Copyright 2019. All rights reserved.

”Good luck”

Reaktionen hos andra utlandsarbetande i Saudiarbien var ofta aningen överraskad när Jessica berättade vad hon jobbade med.

– Flera sa bara ”Good luck”. Många tyckte att jag kunde arbeta i 50 år med att förbättra trafiksäkerheten i landet. Och så är det, att förändra en trafikkultur tar mycket lång tid och i Saudiarabien kör man i nuläget kör med livet som insats.

Men från saudier mötte Jessica bara välkommande. 

– Respekten för mig i min roll har inte varit några problem, tvärtom. Som kvinna har jag inte känt att det varit några svårigheter med det. De är öppna för att göra förändringar.

I oktober åker hon ner igen för att fortsätta arbetet.

– Jag ser fram mot att åka ner igen. Det är mycket som kommer att hända i Saudi framöver. Ett säkrare och tryggare sätt att vistas i trafiken är en del i landets strategiska plan ”Vision 2030”. Ett mycket viktigt arbete har påbörjats och jag är stolt över att få vara en del av det.