Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jessica hann inte fram till BB – födde barn i bilen

Rekordåret från 1800-talet.
Jessica Bergholtz med dottern Penni.
Foto: Privat

När Jessica Bergholtz, 30, skulle föda dottern Penni gick det fortare än vad hon räknat med. 

Hon och maken Kristoffer hann inte fram till förlossningsmottagning i Karlskrona – och Jessica tvingades föda barn i bilen, vid en bensinmack i Listerby. 

– När SOS sa att ambulansen skulle ta ett tag, då förstod vi att ”okej, vi får göra det här själva”, säger Jessica. 

Det var vid midnatt den 22 juni som Jessica Bergholtz, 30, från Asarum kände att Penni var på väg. 

Hon hade då gått tre dagar över tiden. 

– Vi var beredda på att förlossningen skulle ta lång tid. När hennes storasyster föddes tog det 30 timmar, så vi hade räknat med att det i alla fall skulle ta uppåt 15, minst, berättar Jessica. 

Trodde att det skulle dröja 

Hon var därför inställd på att stanna hemma i ytterligare några timmar efter att första värken kommit, för att slippa vara inne på förlossningen så länge i och med coronapandemin. 

När hon ringde förlossningen sa de att hon var välkommen in på undersökning, men att hon kunde vänta lite, ta en alvedon och känna efter. 

– Jag trodde ju att det skulle ta en stund, så jag timade värkarna och tänkte att vi kunde vänta och känna efter lite, säger Jessica.  

Familjen Bergholtz.
Foto: Privat

”Okej, vi får göra det här själva” 

Vid klockan 02.30 kom värkarna allt tätare och Jessica och hennes man Kristoffer körde mot förlossningen i Karlskrona. Men de hann inte långt innan de förstod att de kanske inte skulle hinna i tid. 

Vid Ronneby, drygt tre mil från Asarum, kände Jessica att krystvärkarna börjat, att barnet var på väg, nu på en gång. 

– Då var det läskigt, för det var först då som jag tänkte att nu kommer vi inte hinna fram i tid. Då blev jag rädd, och jag ringde 112. 

Paret tvingades stanna på en mack vid Listerby, en knapp halvtimme hemifrån. Det var då de förstod att de skulle bli tvungen att få ut dottern själva. 

– Min man förstod inte hur nära det var, men jag kände att huvudet var på väg. När SOS sa att ambulansen skulle ta ett tag, då förstod vi att ”okej, vi får göra det här själva”. 

”Med facit i hand är det jättehäftigt” 

Med hjälp av sin man och guidning från SOS i telefonluren födde Jessica sin dotter i bilen på parkeringen, vid bensinmacken i Listerby. 

När lilla Penni var född sveptes hon in i Kristoffers t-shirt. 

– Sedan satt vi där i bilen, vi tre. Vi var ju chockade så klart. Vi satt där och skrattade, för att det var så sjukt, ”här sitter vi på macken i Listerby mitt i natten”, liksom, säger Jessica. 

När ambulansen till slut anlände till platsen fick familjen åka in på förlossningen.

Första tiden med lilla Penni i familjen har gått bra, och hon har tagits väl emot av storasyster Juli. På onsdag är hon en hel månad gammal. 

– Med facit i hand, eftersom att allt gick så bra, är det ju en jättehäftigt att vi fick göra allt själva, det är fantastiskt, säger Jessica.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!