Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jessica, 46, hyr biograf till utsatta

Biograferna har gapat till stora delar tomma under pandemin. OBS. Bilden från en annan biograf och har inget med artikeln att göra.
Foto: OSCAR MAGNUSSON / BILDBYRÅN

Arbetslöshet och ensamhet ökar under pandemin.

Då fick Jessica Enoksson, 46, en idé. Varför inte boka den lokala biografen, och ge bort ett gratis biobesök till behövande familjer? 

– Jag ska bjuda på popcorn och läsk också. Då är det bara de stora burkarna som gäller, skrattar Jessica. 

”Vi skulle vilja bjuda två stycken familjer som har det tufft ekonomsikt på bio i Laholm i morgon.”

Jessica Enoksson hann knappt skicka i väg sin korta och koncisa efterlysning på Facebook innan den coronasäkrade biografens åtta platser var fyllda. 

På söndag 18.15 väntar därmed svensk äventyrsfilm – när tre mammor, en pappa och fyra barn får se när Robert Gustafsson, Olle Sarri och Hedda Stiernstedt kliver in i en hemmabyggd rymdraket och ger sig upp mot stjärnorna, i den nya svenska filmen Rymdresan

– Det började med att jag tänkte att det kanske fanns någon som inte fått några julklappar. Sedan tänkte jag också att det här kunde vara ett sätt att stötta vår lokala biograf, säger Jessica Enoksson. 

– Det var jättemånga som sökte efter att jag skrev på Facebook. Några familjer var väldigt stora och det går bara att ta in åtta personer, så denna gång fick jag välja ut mindre familjer.

Men det kommer kanske fler chanser för dig att boka biografen?

– Ja, detta har varit så eftertraktat att vi lär göra om det.

”Jag vet hur tufft det är” 

I mitten på november presenterade regeringen nya restriktioner som bland annat innebär att maximalt åtta personer får samlas vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.

Just biografer räknas som en allmän sammankomst, och faller därmed under de nya restriktionerna. 

– Jag såg att biografen i Laholm ville hyra ut sin lokal. Då tänkte jag att det hade varit kul att kunna ge ett besök till någon annan. Jag vet hur tufft det är i samhället i dag, säger Jessica Enoksson.

Var det ni själva som fick välja film?

– Ja, jag tror det fanns sex filmer att välja mellan och då valde jag Rymdresan. Den är väldigt charmig och rolig, både för vuxna och barn. 

Familjen Enoksson, med Hasse och Jessica, och dottern Ida.
Foto: Privat
Jessica Enoksson var med i Kvällsposten redan förra året när hon och familjen öppnade upp sin gård för ensamma som sökte efter någon eller några att fira jul med.
Foto: Privat

”Grundar sig i hur jag skulle vilja haft det” 

Jessica Enoksson var även med i Kvällsposten förra året, när hon ihop med sin man ”Hasse” och dottern Ida öppnade upp sin gård i Ösarp för ensamma som behövde någon eller några att fira jul med. 

Och olika former av välgörenhetsarbete är inget nytt, varken för Jessica eller hennes familj.

– Jag har hållit på med detta i sex år nu och i grunden handlar det om att jag själv haft det tufft. När jag stod på bar backe, var hemlös och hade förlorat allt, då bestämde jag mig för att när jag står på mina ben igen ska jag hjälpa andra, säger Jessica. 

– Allting jag gör nu grundar sig i hur jag skulle vilja haft det när jag själv behövde hjälp. Vi vann en omröstning nyligen och fick 20 000 kronor. Allting gick till presentkort som vi skickade över hela landet. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!