Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jessica, 33, startar unikt gym för hundar

Jessica, 33, startar gym för hundar.Foto: Privat
Här är träningslokalen. Foto: Privat

Nu ska hundarna bli starka och friska. 

Jessica Wennfalk, 33, startar ett gym för hundar i Fjälkinge.

– Det hjälper hundarna att få kontroll över sina ben – de lär känna sig kropp, säger Jessica om varför ett hundgym behövs.

Jessica Wennfalk är canineopat och har under senaste åren hållit kurser med hundägare om vikten att träna med sin hund. Med hjälp av redskap som balansbollar och olika hinder har hussar och mattar byggt upp sina hundars fysik. 

Nu tar hon det steget längre och öppnar ett hundgym – Hund Fitness – i Fjälkinge, Kristianstad kommun.

– Det har blivit väldigt populärt. Jag tänker att i stället för att ha alla redskap hemma så finns de här. Här kan de träna som de vill, säger Jessica Wennfalk. .

Startar hundgym

Den blivande gymägaren vet inte säkert – men hon tror att gymmet är det första i sitt slag i Sverige. 

Visserligen har vissa verksamheter specifika rum för träning, men hon har inte fått höra om ett hundgym som bedrivs på samma sätt som ett gym för människor.

Hundägaren betalar en summa varje månad och beroende på vilken nivå medlemskapet har – silver, guld eller diamant – ingår olika mycket.

– Jag har varit runt på brukshundsklubbar och pratat om det och det finns ett stort intresse. Jag har hållit på med mitt företag i tre år, så jag vet att det finns ett intresse. Det gäller bara att få en kunskap att skaderisken minskar genom träning.

Räcker inte vanlig motion för en hund? 

– Många hundar bor inne i staden och går mest på asfalt eller stigar. Hundarna tränar inte sin koordination när de bara går platt. Sen är hundar lata djur, de gör det så enkelt som möjligt. 

Jessica Wennfalk anser att fler hundar behöver röra på sig mer.Foto: Privat

Jessica Wennfalk berättar att många hundar drabbas av artros eller diskbråck för att de är för överviktiga.

– När de är aktiva och hoppar upp och ner stöder det på leder. Genom att gå på balansbollar hjälper det hunden att få kontroll över sina ben – då lär de känna sin kropp. De bygger upp muskler som tar emot när de landar eller skjuter i från, säger hon.

120 kvadratmeter stort

Gymmet har invigning på lördag och allt är redo för succé:

– Lokalen är fixad. Vi har målat och inrett lokalen. Det finns ett behandlingsrum, ett fikarum för klubbgemenskapen. Sen är det en träningshall som går att boka för att träna själv, säger Jessica Wennfalk. 

– Totalt är det 120 kvadratmeter stort. För det krävs ju rätt mycket – till exempel vibrationsplattor som hundarna ligger på och gåband som de kan springa på.