Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jesper, 40, vill viga folk i baconkyrkan

Jesper Lindström, official of United Church of Bacon, vill skapa en svensk gren av den Las Vegas-baserade kyrkan United Church of Bacon. Men nu har Kammarkolligiet satt käppar i hjulet.
Foto: Desireé Sögaard
Trots motgångarna är han fast besluten om att överklaga beslutet. Här är hans certifikat från United Church of Bacon för att få rätt att viga människor i deras namn.

Las Vegas-baserade "United Church of Bacon" har över 13 000 medlemmar världen över – nu vill Jesper Lindström, 40, skapa en svensk gren.

Men nu har Kammarkollegiet satt stopp för att låta kyrkans bli ett trossamfund.

– Det är ren pappersexicis. Innan 2016 ska det första paret vara vigt i den svenska baconkyrkan, säger Jesper Lindström.

"The United Church of Bacon" föddes 2010 i Las Vegas av ateisten John Whiteside som en protest.

Sedan dess har rörelsen växt och har, enligt sin egen hemsida, över 13 000 medlemmar världen över. Där beskriver de också sig själva som kyrkan med ett roligt namn men ett allvarligt budskap.

Nu vill skåningen Jesper Lindström skapa en svensk gren av baconkyrkan.

– Egentligen är ju hela syftet att man är skeptisk till hela den här religionsbiten, men bacon finns ju på riktigt. Och är dessutom väldigt gott, säger han.

För ett par månader sedan skickade han därför in en ansökan till Kammarkollegiet om att få "United Church of Bacon, Swedish branchs" godkänt som trossamfund.

– Egentligen handlar det om att jag vill kunna viga par utan att det ska vara det religiösa paraplyet över det hela, säger Jesper Lindström.

Men redan i dag kan man ju gifta sig borgligt. Räcker inte det?

– Jag vill kunna erbjuda ett annat alternativ. Den borgerliga vigseln är ju ganska stel. Ett kyrkligt bröllop är ju väldigt religiöst. Att gifta sig i baconkyrkan blir precis som man vill ha det.

Avslagit ansökan

Men nu har Kammarkollegiet avslagit ansökan.

Kammarkollegiet anser sig fortfarande sakna svar på huruvida "United Church of Bacon, Swedish branchs" är en gemenskap för religiös verksamhet. Trots påstötningar anser sig myndigheten fortfarande inte fått svar på om det anordnas gudstjänster och vem i trossamfundet som fattar beslut.

– Vi hade inte riktigt samma syn på vad som krävdes, även om jag inte kan se något rimligt skäl till att jag inte ska få registrera detta som ett trossamfund och utföra lagliga viglar. Så det är ren pappersexicis som gör att det blev avslag, säger Jesper Lindström.

Han har redan bestämt sig för att överklaga beslutet.

– Nu maler de här kvarnarna rätt långsamt. Så det kommer väl att ta en fyra, fem månader, innan jag är i hamn.

Jesper Lindström är också fortfarande lite besviken över att "Church of the Flying Spaghetti Monster" i Australien hann före med sitt första lagliga bröllop.

– Vi hann inte riktigt med. Tyvärr var Sverige inte tillräckligt liberalt. Men innan 2016 är över ska det första baconparet vara vigt. Det finns gott om folk som är intresserade, säger han.