Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jerrys häftiga tatuering – efter sommarminnet

När Tom Jerry Boman skulle tatuera in Ölandsbron begärde han ut ritningarna från Trafikverket. "Den symboliserar ett barns minne av sommaren", säger han.
Foto: PRIVAT / TOM JERRY BOMAN
Tom Jerry Boman förevigade Ölandsbron på sin underarm.
Foto: TOM JERRY BOMAN

När Tom Jerry Boman var liten spenderade han somrarna på Öland.

För fyraåringen kändes Ölandsbron oändligt lång och stor.

– Den blev en symbol för sommaren. När jag skulle tatuera in bron begärde jag ut ritningarna av den från Trafikverket, men den är framför allt ett barns minne av sommaren.

Förra året satt Tom Jerry Boman och pratade sommarminnen med sina vänner. Någon mindes sommarstugan eller kollovistelser. Andra skärgårdsöar och båtliv. Tom Jerry funderade och kom att tänka på Öland. 

Tom Jerry Boman växte upp i Halmstad och under några år bytte familjen kust på sommaren. De satte sig i bilen och tog sikte på Öland.

– Innan vi åkte över till Öland stannade vi alltid till vid brofästet för att titta på bron. Det var så spännande med den här oändliga jättebron. Som barn tyckte jag resan över tog flera timmar. Det blev symbolen för sommaren för mig, det var där sommaren började. 


Tom Jerry Boman gillar sin bro.
Foto: PRIVAT / TOM JERRY BOMAN

Den tatuerade Ölandsbron skapades av Idamaria Holmkvist på Studio Merentis. Helt fria tyglar fick hon inte – Tom Jerry Boman ville att tatueringen skulle formges utifrån den verkliga förlagan.

– Jag ringde Trafikverket och begärde ut ritningarna från när den byggdes. De blev väldigt förvånade och frågade vad jag skulle ha dem till. Aldrig tidigare hade någon privatperson frågat efter dem. När de hörde att jag skulle tatuera in bron blev de väldigt nyfikna och var hjälpsamma. 

"Trodde sommaren bara fanns på Öland"

Trots den verkliga förlagans är tatueringen framför allt ett barns minne av sommaräventyret. 

– Som liten trodde jag sommaren bara fanns på Öland och att den började med att man åkte över bron. Egentligen var det "en klassisk arbetarsemester", men för barn spelar det inte så stor roll om man åker till Thailand eller går två kvarter bort. Tittar på saker med lite andra ögon, som barn gör, då blir livet blir mer äventyrligt och man blir en gladare människa, säger han.

Har du sett någon annan med en liknande tatuering?

– Nej, men nu kanske folk ser den och kommer på att de vill tatuera in Högakustenbron eller Öresundsbron!

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!