Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Jens odlade marijuana – slipper fängelsestraff

Jens Waldmann när Kvp träffade honom i Vaggeryd tidigare i augusti Foto: Peo Möller

Jens Waldmanns självmedicinering med cannabis har fått sitt rättsliga efterspel. Småbarnspappan dömdes till villkorlig dom och samhällstjänst för ringa narkotikabrott.

Han är nöjd över att slippa fängelse, men propagerar fortfarande för att få använda cannabis.

– Jag är kluven. Om det inte finns något offer så ser jag inte att det finns något brott. Jag har tagit mig ur psykvården och gjort både mig själv och samhället en tjänst.

FAKTA

Maria Ellgren, forskare vid farmakologi vid Uppsala universitet, är inte främmande för läkemedel relaterade till cannabis.

I Jens Waldmanns fall handlade det om en joint var tredje dag (0,5 - 0,8 gram) som han tog när barnen gått och lagt sig.

– Det tar lång tid för THC-nivåerna i kroppen att brytas ner. Om man röker var tredje dag är det inte på något sätt helt ute ur kroppen dagen efter. Köra bil eller sköta maskiner är till exempel inte lämpligt. Särskilt om det sker regelbundet. Efter ett år av frekvent rökning har man ju ganska höga nivåer i sig hela tiden.

– Vi får väldigt ofta höra att cannabis är världens bästa läkemedel,men det är extremt överdrivet.

Ett alternativ är att välja Sativex som dock är dyrt.

– Som medicinsk forskare så tycker jag ju att människor som tycker att de blir hjälpta av cannabis är i så fall att kämpa för att det blir högkostnadsskydd på Sativex. Det är ju extremt mycket bättre med ett testat läkemedel än att röka en joint.

– Det finns mycket potential för att utnyttja det cannabidoidsystem vi har i kroppen för att bota eller lindra olika sjukdomar och mycket forskning pågår på området. Men då måste man ta fram specifika läkemedel som är säkra, har bra effekt och att de effekterna ska kunna visas i stora gedigna studier. Och det är en tuff process som tar år.

Det var tidigare i somras som Jens Waldmann från Vaggeryd trädde fram i Värnamo Nyheter för att berätta sin historia. 36-åringen berättade då att han odlat cannabis i hemmet för eget bruk. Jens Waldmann beskrev hur han sedan många år lidit av svår ångest och depressioner och menade att marijuanan fungerade som medicin mot de besvären. Han hävdade att det var en behandling som fungerade mycket bättre för honom än de mediciner som läkare tidigare skrivit ut åt honom.

Har kontakt med fler

– Jag fann ro och en bas att bygga på. Förr har jag alltid haft ett behov av att riva sönder det jag har byggt upp, men nu har jag familj och har byggt upp en egen tatueringsfirma, berättade han för Värnamo Nyheter.

Jens Waldmanns historia har fått spridning. Han berättar att människor som är i samma situation som honom hört av sig och att de självbehandlar sig med marijuana mot allt från ms till adhd, reumatism och cancer.

Men marijuana är olagligt i Sverige och nu har Jens Waldmann dömts för ringa narkotikabrott vid Jönköpings tingsrätt i veckan, eftersom han innehavt och brukat narkotika. Straffet blev villkorlig dom och 75 timmars samhällstjänst.

– Vad det innebär vet jag inte riktigt. Jag har inte riktigt hunnit tänka på det utan har bara tyckt att det varit skönt att andas ut och få vara med familjen, säger Jens Waldmann.

"Tar det inte på allvar"

Han är, som sagt, kluven till domen. Jens Waldmann är glad över att slippa fängelse men hade velat använda cannabis som ”medicin”. Och menar att problemen är tillbaka.

– Jag sover inte ordentligt på natten och får mina ångestattacker. Jag mår inte fullt ut bra även om min depression håller sig på avstånd.

Hoppet står nu till att hitta mediciner med samma egenskaper som marijuanan på laglig väg. Till exempel Marinol och Sativex som innehåller cannabinoider.

– Sativex är godkänd men ingår inte i högkostnadsskyddet. Och läkarna tar ju inte det här på allvar så de vill inte skriva ut den här medicinen över huvudtaget, säger Jens Waldmann

– De skriver hellre ut svåra, tunga mediciner. Det handlar bara om att de här medicinerna är cannabisbaserade.

En av anledningarna till att Jens Waldmann trädde fram med sin historia är att han vill lyfta frågan om att använda marijuana för medicinskt bruk till en högre nivå.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!