Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bloggaren Jenny: Därför nobbar jag tv-uppdragen

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
En av många bilder på Jenny Warséns matblogg.
Foto: Ulrika Pousette
När Jenny Warsén startade sin matdagbok för 13 år sedan kunde hon inte drömma om att det skulle bli hennes jobb. – Jag tyckte om att fotografera och laga mat och ville kombinera mina två intressen, säger hon.
Foto: Ulrica Pousette

För 13 år sedan matbloggade hon gratis för Pernilla Wahlgrens sajt.

I dag är Jenny Warsén en av Sveriges största influencers med ett företag som omsätter nära tre miljoner kronor per år. 

– Det är jätteroligt så klart men nu siktar jag ännu högre, säger Jenny Warsén.

Det började som en hobby. Jenny Warsén ville kombinera sina intressen matlagning och fotografering, och startade för 13 år sedan en matdagbok på nätet. 

– Jag hade inte en tanke på att jag skulle kunna tjäna pengar på det, säger Jenny Warsén.

Hon har lämnat hemmakontoret i Kalmarlägenheten och ska strax in på utvecklingssamtal för sin 13-åring, den yngsta av fyra barn. Två av dem är utflugna och sedan fem månader tillbaka är Jenny även farmor. 

– Mina barn var med och bakade mycket när de var yngre men nu vill de oftast inte medverka alls, säger hon och skrattar. 

Det var när Jenny Warsén på sin matblogg länkande till ett kladdkaksrecept på Pernilla Wahlgrens sajt som livet förändrades. Den folkkära artisten bad Jenny Warsén att skriva om mat på hennes blogg. Det gjorde hon med nöje under ett helt år – utan att få betalt. 

– På den tiden visste man inte att man kunde tjäna pengar på bloggar. Men via Pernillas sajt fick jag många följare, säger Jenny Warsén.

Sjätte kokboken på gång

Exponeringen ledde till andra bloggjobb – som genererade lön. Bloggen på Damernas värld var den sista där Jenny jobbade som anställd.

– På Damernas blev min blogg så stor att den tog över hela deras sajt. Så de hjälpte mig att bygga en egen portal, berättar hon.

Influencern Jenny Warsén trivs med att bestämma över sin arbetstid.– Det enda problemet är att det är svårt att sluta jobba ibland, säger hon.
Foto: Ulrica Pousette
Jenny Warséns blogg, Facebook och Instagram har runt 300 000 unika besökare per vecka.
Foto: ULRIKA POUSETTE / COPYRIGHT/FOTOGRAF: ULRIKA POUSETTE

Åtta år senare har Jenny Warsén ett aktiebolag som omsätter nära tre miljoner kronor per år och därtill går med vinst. Varje vecka har hon runt 300 000 unika besökare på bloggen, Instagram och Facebook, säger hon.

Hon jobbar på sin sjätte kokbok, men tjänar mest pengar på annonserna som 10-12 säljare i Malmö hjälper henne att dra in. 

– Jag vill ju alltid växa och bli bättre på det jag gör. Så nästa år är det nya produkter och lanseringar som kommer ut, säger Jenny Warsén.

Vid boksläppen har hon erbjudits att medverka i ”TV4 morgon”. ”Hela Sverige bakar”, ”Malou” och ”Mästerkocken” har också hört av sig. Men Jenny Warsén tackar konsekvent nej till medverkan i tv.

– Jag vet att det inte skulle passa mig, jag skulle bli jättenervös. Det finns så många som gör det bättre än jag. På mina egna sociala plattformar är jag mer bekväm.

Hur känns det att 300 000 personer per vecka läser det du skriver?

– Jag försöker att inte tänka på det, för då får jag skrivkramp.