Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jenny, 44, är Sveriges okända mångmiljardär

Jenny Lindén Urnes är svårfångad på bild. Här är hon dock på Höganäs årsmöte 2004.Foto: Fredrik Johansson
Jenny Lindén Urnes har kallats för "landets kanske skyggaste miljardär".Foto: Anders Malmberg

Jenny Lindén Urnes i Helsingborg är en av Sveriges rikaste. Hon är den utbildade konsthistorikern som tog över familjeföretaget och flyttade hem. Med en ytterst låg profil har miljardärskan kallats både " näringslivets Garbo" och "landets kanske skyggaste miljardär".

God för 4 miljarder

Jenny Lindén Urnes

Ålder: 44 år

Gör: Äger Lindéngruppen där Höganäs, Beckers och ColArt är kärnföretag

Familj: Maken Eric Urnes, 44 , dotter 14

Bor: Helsingborg

Övrigt: Styrelseordförande Färgfabriken, Hedersdoktor vid Ekonomihögskolan i Lund, Styrelseledamot Uppstart Helsingborg

Jenny Lindén Urnes var 38 år då hennes far Ulf G Lindén gick bort 71 år gammal. Enligt testamentet ärvde dottern Jenny och hennes barn 3 miljarder kronor i samlade tillgångar.

Vid det laget hade Jenny, som flyttat till Storbritannien vid 14-års ålder, utbildat sig till konsthistoriker i London och jobbat på gallerier men också skolats in i familjeföretaget.

– När jag växte upp var det inte givet vad min framtida roll skulle vara, men jag gick in i ColArts styrelse 1994 medan jag fortfarande pluggade. Jag gick sen in i flera av våra dotterbolags styrelser samtidigt som jag jobbade med samtida konst i London. Jag insåg att företagande ytterst handlar om spännande möjligheter och människor och att det var detta jag ville arbeta med, har Jenny Lindén Urnes berättat för Höganäs AB:s egen tidning Insikt.

Ett av Sveriges största familjeföretag

Lindéngruppen, som Ulf G Lindén skapade och lämnade efter sig, är ett av Sveriges största familjeföretag. Vid faderns bortgång var Jenny Lindén Urnes redan ordförande och koncernchef för Lindéngruppen men nu flyttade hon "hem" till Skåne med man och barn. Hemkomsten gav medialt eko eftersom familjen bosatte sig i en villa för 26 miljoner kronor på Helsingborgs, så kallade, gräddhylla. Jenny Lindén Urnes tog över rodret i familjeföretaget och maken Erik Urnes gick in som vd och styrelseledamot i Wilhelm Becker och som styrelseledamot i Lindéngruppen. Förutom det mediala ekot efter husköpet har Jenny Lindén Urnes hållit samma låga profil som hennes pappa en gång lär ha haft. När Affärsvärlden 2010 gjorde en rundringning bland personer som jobbat nära henne fick de bland annat följande svar.

– Hon är noga med att lyssna på vad alla har att säga vid våra styrelsesammanträden. På middagen efteråt kan hon sitta och prata fotboll eller om vad som helst, det är rätt avslappnat.

Jenny Lindén Urnes gillar fotboll

Och på tal om fotboll är det värt att nämna att Jenny Lindén Urnes ingår i HIF:s valberedning. Lindéngruppen är även engagerade i HIF:s samhällssatsning Ung aktiv 9 där siktar på 15 och 16-åringar.

Fotbollsintresset är genuint.

– Oja, hon brukar gå på Olympia, intygar Christer Fermvik som varit kollega i valberedningen.

Jenny Lindén Urnes själv talar hellre om bolagen och sociala engagemang än om sig själv som person. Det är i alla fall det svaret Kvällsposten får när vi skickar en intervjuförfrågan. Vi skickar några frågor men får veta att Jenny tyvärr inte kan bidra.

Ser upp till Antonia Ax:son Johnson

Men i en av de sällsynta intervjuerna som i Dagens Industri 2013 får man i alla fall veta att Jenny Lindén Urnes ser upp till Antonia Ax:son Johnson och att hon betraktar sig som skåning.

Ifråga om bolagen finns det mer att ösa ur. Som när Lindéngruppen köpte ut Höganäs från börsen 2013 och huvudägaren fick utveckla sina tankar kring privat ägande och långsiktighet i Insikt.

– Vi har länge drömt om det. Vi tycker att privat ägarskap är mer effektivt och gillar inte den kortsiktighet som präglar börsen. För ett bolag vars verksamhet till sin natur innebär långsiktig produktutveckling och investeringar, är det lättare att arbeta med detta perspektiv i en onoterad miljö.

Lindéngruppens huvudägare har också uttalat ett stort intresse för miljöfrågor och socialt engagemang. Bland annat i Uppstart/Tillväxt Helsingborg där Jenny Lindén Urnes är en av grundarna och styrelsemedlemmarna.

Vill få unga i arbete

Verksamheten handlar om att få ut unga i arbetslivet i ett samarbete mellan kommun och näringsliv.

– Vi skapar på olika sätt och vis arbetstillfälle för framför allt ungdomar i Helsingborgsregionen, säger verksamhetschefen Bengt Ericsson och förklarar att idén, som bygger på en modell från Malmö, kommer från näringslivet. Bland annat från Lindéngruppens ägare.

– Det är från dem som initiativet har kommit. Vi har fem i styrelsen som är grundare

Är styrelsemedlemmarna involverade i arbetet?

– Jag vill påstå att de är aktiva på olika sätt i arbetet. Inte kontinuerligt men i olika projekt.

– Hon är ju lika aktiv som övriga i styrelsen, de är väldigt aktiva och intresserade av de här frågorna.

Ska utveckla dressyrhästar

Hästar verkar i alla fall vara ett privat fritidsintresse. 2013 berättade Helsingborgs Dagblad att företagsledaren var tänkt finansiär till ett påkostat dressyrcenter i Pålsjöområdet. Jenny Lindén Urnes hoppade dock av projektet innan planerna sattes i verket eftersom det bedömdes som svårt att få ekonomi i satsningen. I våras fick Lindéngruppen, via ett dotterbolag, bygglov för en ridanläggning på Christinelinds slott. Under namnet Christinelund Dressage ska anläggningen utbilda och utveckla dressyrhästar till högsta nivå.

Anläggningen ska stå klar inom två år och landslagsmeriterade ryttaren Sofie Lexner har värvats som chefsberidare.

– Min vision är att på Christinelund Dressage ska hästar och ryttare få möjligheten att utvecklas till högsta möjliga nivå i en vacker, stimulerande och hållbar miljö, sa Jenny Lindén Urnes till tidningen Ridsport i somras.

Står bakom Färgfabriken i Stockholm

Konsten är ett annat dokumenterat intresse. Lindéngruppen är en av aktörerna bakom stiftelsen Färgfabriken i Stockholm och Jenny Lindén Urnes är ordförande i styrelsen. En mycket engagerad sådan, enligt uppgift till Kvällsposten.

Lindéngruppen äger fastigheten och Färgfabriken betalar en "symbolisk" hyra.

Jenny Lindén Urnes har ett stort intresse för fotboll, hästsport och konst.

Färgfabriken handlar inte bara om att erbjuda väggar och golv för konst utan greppar även över arkitektur och samhällsplanering. Både i Sverige och internationellt. Färgfabriken har bland annat undersökt städernas underliggande berättelser i Patchwork of narratives med skildringar från Mostar och Beirut.

Färgfabriken: Aldrig blivit toppstyrda

Konstnärlige ledaren Joachim Granit beskriver Färgfabriken som mer än bara en konsthall där man kan använda olika kulturella plattformar för att förmedla ett budskap.

Och i det arbetet har Färgfabriken fritt kreativt svängrum.

– Där har vi inga som helst påtryckningar att vi ska visa än det ena än det andra. Lindéngruppen delar ut det årliga Beckersstipendiet annars är verksamheten helt upp till oss. Där har vi aldrig upplevt att vi blivit toppstyrda.

Så styrelseordförande har inte krävt att få ställa ut sina acryler där?

– Absolut inte. Tvärtom, hon påpekar väldigt ofta att Färgfabriken ska ha sitt oberoende.