Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Jenny, 42, lägger ner sin själ i de äldres mat

"När jag blir gammal vill jag också ha det på det sättet", säger hon.

"Det här är inga avancerade saker vi gör", säger Jenny om maten. Nej, man fokuserar på annat, menar hon.

I en egen grupp på Facebook delar Jenny med sig av vardagen i köket.
Och de äldre får vara med om de vill.
Jenny är egentligen undersköterska på äldreboendet men nu för tiden ansvarar hon även för maten – utöver sina ordinarie arbetsuppgifter.
Här följer ett gäng bilder från Jennys Facebookgrupp...
1 / 16

Glöm torra makaroner, färglös mat och tråkiga upplägg.

På ett äldreboende i Malmö ser undersköterskan Jenny Jönsson till att de äldre får någorlunda guldkant vid matbordet.

– Jag har kämpat med detta i ett par år, säger hon.

Hemligheten?

Inte så avancerad som man kan tro, avslöjar Jenny.

Maten på landets äldreboenden kan ibland vara ett ämne för kritik bland anhöriga, utomstående och de boende.

Något som Jenny Jönsson, 42, ville försöka att förändra.

Hon är egentligen undersköterska på äldreboendet Hylliehemmet i Malmö men nu för tiden ansvarar hon även för maten – utöver sina ordinarie arbetsuppgifter.

– De brukar fråga hur det går ihop, haha. Men det går. Jag har kämpat med detta i ett par år. Har man ett intresse och tycker att det är kul så. Och de boende är glada, säger Jenny.

Det går om man vill, lyder Jennys motto.

Hon får ofta frågan om hon och hennes kolleger har mer pengar att röra sig med jämfört med andra äldreboenden.

Men så är det inte.

– Det är det som är roligt. Vår avdelning låg faktiskt lägst i budget förut, men vi tar tillvara på råvarorna. Man kan återanvända mycket, säger Jenny och forsätter:

– Mat är som medicin. Och ser det fint ut så äter man mer, man äter med ögat också.

Jenny lägger till rikligt med grädde och smör i maten. Men det är ingen lyxmat det handlar om.

– Jag hade nog sämst betyg i matlagning i skolan men intresset kom när jag jobbade på en demensavdelning. Där såg jag hur de bara serverade en tråkig tallrik med lite sås och inga grönsaker.

De äldre får vara med och laga

Ingen lyxmat, alltså.

I stället arbetar Jenny mycket med variation och detaljer. Med grönsaker, frukt i varierande färger och olika serveringsformer och upplägg ser hon till att ”piffa till” upplevelsen. Jenny menar att man med små medel kan göra maten och middagen trevligare för de äldre.

Lite färg gör skillnad.
Jenny återanvänder mat och råvaror i stället för att slänga.

Och varje måndag gör Jenny kanske det viktigaste.

Hon frågar de äldre: Vad vill ni äta den här veckan?

Det kan bli allt från hemlagade köttbullar med gräddsås, levergryta, och potatisbullar av överbliven potatismos – till helstekt fläskfilé med ädelostsås, mannagrynspudding, och stekt fläskfilé med ostgratinerad potatis. Och vad sägs om blåbär, hallon, banan och hemlagad chokladmousse till efterrätt?

– Och de äldre som vill får vara med och laga, eller bara titta på om de vill. De får vara med hur mycket de vill, säger Jenny.

Hyllas av utomstående

Jenny har en egen grupp på Facebook, "Hemlagat och gott till mina äldre”, där över 400 personer följer hennes matlagning i form av bilder och korta bildtexter.

Det blir ofta efterrätt.

”Jag blir helt varm i hjärtat när jag ser bilden! Man läser så mycket hemskt om hur illa det är med äldrevården, men det finns verkligen undantag”, skriver en person på Facebook.

”Man blir glad av dina fina bilder på härlig mat och kvällsgott till dina gamla”, skriver en annan.

Hur reagerar de äldre på det här upplägget gällande maten?

– De är jätteglada. Och jag blir mer glad för varje dag som går när de känner sig involverade i vad de får äta. Vi kan sitta och diskutera över kaffet om vad de ska äta.

Påverkar sådant här de äldres tillvaro på ett positivt sätt?

– Ja, det gör det. Det är det som är viktigt. Jag jobbar ibland på andra avdelningar och då försöker jag sprida det här.

De äldre får ofta bestämma själva.

"Man får kämpa"

Ja, Jenny arbetar aktivt med att sprida medvetenheten kring mat, servering och upplägg. Längre fram ska hon informera om sitt tillvägagångssätt bland fler arbetsgrupper. Bland annat i samarbete med en dietist vid Malmö stad.

För det går om man vill, säger hon.

– Man får kämpa. Många ställen kastar mat och det här är inga avancerade saker vi gör. Vi dekorerar med vanliga grönsaker, säger Jenny.

I framtiden, när hon själv är gammal, hoppas Jenny få samma fina omtanke gällande maten.

– Det är så viktigt. För när jag blir gammal vill jag också ha det på det sättet, säger hon.

 

Se bilder på Jennys mat i bildspelet ovan!

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!