Jenny Björsing och hennes son Hampus vill ha sällskap till jul. Det får de - mer än de hade kunnat drömma om. Foto: PrivatJenny Björsing och hennes son Hampus vill ha sällskap till jul. Det får de - mer än de hade kunnat drömma om. Foto: Privat
Jenny Björsing och hennes son Hampus vill ha sällskap till jul. Det får de - mer än de hade kunnat drömma om. Foto: Privat
Några dagar före jul ska Jenny och en kompis dela ut alla skänkta julklappar till familjer i Landskrona som behöver. Foto: PONTUS LUNDAHL / TT / TT NYHETSBYRÅNNågra dagar före jul ska Jenny och en kompis dela ut alla skänkta julklappar till familjer i Landskrona som behöver. Foto: PONTUS LUNDAHL / TT / TT NYHETSBYRÅN
Några dagar före jul ska Jenny och en kompis dela ut alla skänkta julklappar till familjer i Landskrona som behöver. Foto: PONTUS LUNDAHL / TT / TT NYHETSBYRÅN

Jenny, 29, vill inte att någon ska sitta ensam under julen

Publicerad

Jenny Björsing, 29, har firat de flesta jularna ensam med sonen Hampus,10.

Samtidigt sitter andra ensamma – och nu vill hon ändra på det.

– Varför inte fira tillsammans? Om de också sitter ensam kan jag lika gärna bjuda hem dem, säger hon.

Efter att Jenny Björsing skrev på Facebook om sin idé att bjuda in ensamma människor i Landskrona till julfirande, så har gåvorna bara strömmat in.

– En del vill skänka julklappar, andra vill komma med mat och en del säger bara: "Säg till vad du behöver hjälp med, så gör vi det", säger Jenny.

Idén är lika självklar som hjärtevarm. 

Jenny vill fira jul tillsammans

Jenny Björsing lever ensam med sonen Hampus och de har inga släktingar. De allra flesta jular har de firat på tu man hand. Samtidigt finns många andra i Landskrona som har det på samma sätt.

– Varför inte fira tillsammans då? Om de också sitter ensam kan jag lika gärna bjuda hem dem, säger hon.

Tar emot tio nya vänner i sitt hem

Julfirandet, som Aftonbladet var först med att skriva om, blev en succé. Massor av människor tyckte det var en bra idé. Nu ser Jenny fram emot en superjul med fullt hus.

– Jag har ingen jätteekonomi, men jag står för maten, säger Jenny.

Hon blev mamma tidigt (något som hon berättar om i sin blogg) och har tidigare haft det mer kämpigt med pengarna. 

"Jag tänker att det är fler som kommer att öppna sitt hem"

Numera har hon råd, och hon tror att hon får rum med tio personer i sin lägenhet. Bord har hon fått låna, och en frivillig erbjöd sig att köra möblerna.

Övriga som har hört av sig kommer Jenny att sätta i kontakt med varandra.

– Jag tänker att det är fler som kommer att öppna sina hem. Jag kan inte ta emot alla här, det går bara inte, säger hon.

"Det är jättemånga som vill skänka", säger Jenny Björsing.Foto: Privat

Jenny hade tänkt från början att också ge de okända gästerna julklappar.

– Men det behöver jag inte nu. Det är jättemånga som vill skänka, säger Jenny Björsing.

 

Jag är tacksam och glad att det finns så många fina människor

 

I själva verket blir det presenter över. Via Facebookgruppen Bortskänkes till behövande i Landskrona får hon tips om folk som vill skänka – och familjer som har ont om pengar och gärna tar emot några extra paket att lägga under granen.

– Eftersom det är så många som vill skänka, så tror jag att vi kommer att åka runt och dela ut dem några dagar före jul. Jag har inte bil, men en kompis har lovat att köra, säger Jenny som också planerar att klä sig i tomtekläder under paketrundan.

"Nu vinner vi över ondskan"

Hennes efterlysning till jul blev en saga med lyckligt slut.

– Man blir rörd. Jag är så tacksam och glad att det finns så många fina människor. Det finns mycket ondska i världen, men nu vinner vi över den.

 

 

 

 

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag