Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Jennifer, 19, hittade sin häst knivskuren

Jennifer Junkas hittade sin häst Zarissa knivskuren i hagen. Foto: Privat
Någon tros ha skurit ett djupt snitt i Zarissas slida. Foto: Privat
"Det var fruktansvärt, en stor chock", säger Jennifer Junkas. Foto: Privat
Zarissa är ett 11-årigt holsteinersto. Foto: Privat

När Jennifer Junkas kom till stallet möttes hon av en mardrömslik upptäckt – någon hade skurit ett djupt snitt i hennes häst Zarissa.

Knappt två dygn senare hittades ytterligare en häst knivskuren i samma område.

Nu uppmanar polisen hästägare till försiktighet.

– Det är bekymmersamt och fruktansvärt, jag förstår att det här är en hästägares mardröm, säger Jan-Ingvar Nilsson, tillförordnad kommunpolis i Svedala.

Jennifer Junkas, 19, har sina hästar Zarissa och Miss Diva på Sveriges Ridgymnasium i Svedala. På fredagen fick Jennifer ett samtal, från den person som hade tagit in hennes hästar från hagen.

– Jag fick reda på att jag behövde komma till stallet. När jag kom dit såg jag att det hade runnit mycket blod i svansen på Zarissa. För att kunna se bättre tog jag av henne täcket, då såg jag att hon hade ett uppskuret sår i vulvan. Det var fruktansvärt, en stor chock, säger Jennifer Junkas.

Veterinär kallades till stallet och det konstaterades att såret var rakt och prydligt – det såg inte ut att vara en olyckshändelse.

– Vi har försökt att hitta en logisk teori gällande skadan, men inte hittat någon. Det enda vi kan tänka oss är att någon har skurit henne där. Såret går väldigt långt in och Zarissa har oerhört ont.

 

LÄS MER: Skadade hästar – kunde identifieras via Snapchat

 

"Livrädd att något mer ska hända"

Zarissa är ett 11-årigt holsteinersto som har varit i Jennifers ägo i ungefär 1,5 år. Förhoppningen har varit att komma ut på både hopp- och dressyrtävlingar, en plan som nu får läggas på is.

– Det finns ingen prognos om hur lång tid det kommer ta för henne att läka. Såret har inte gått att sy, det är svullet och trasigt. När det har läkt kommer vi troligen få skära upp det och sy i efterhand, annars kan det komma andra problem. Tack och lov skadades inte urinröret.

Jennifer Junkas hittade sin häst Zarissa knivskuren. Foto: Privat

Trots att Zarissa misstänks ha blivit knivskuren mitt på dagen, ute i hagen, verkar det inte som att det finns några vittnen till händelsen.

– Vid hagen som mina hästar stod i rör det sig inte särskilt mycket folk, den ligger bortom skolan och intill en skog. Nu har jag bytt hage för att kunna ha mer koll på dem – jag är livrädd för att något mer ska hända, säger hon. 

Ytterligare en skuren häst

Knappt två dygn senare råkade ytterligare en häst illa ut, denna gång i Västra Ingelstadstrakten – drygt en mil från ridgymnasiet i Svedala.

Hanna Anthonsens häst Glory skadades också. Foto: Privat

Ett 30 centimeter långt knivsår hittades på hästen Glory som stod i inne i stallet, natten mellan lördag och söndag, något som Lokaltidningen var först med att berätta om.

Glory är inte alls som hon brukar, efter attacken. Foto: Privat

Ägaren Hanna Anthonsen säger att såret sträcker sig från magen, upp i ljumsken.

– Glory har blivit skuren nerifrån och upp, det kändes fruktansvärt att någon har gjort detta mot min häst. Hon är inte alls som hon brukar, mer tillbakadragen och vill vara för sig själv. Nu känner jag mig orolig över att det kanske kommer hända igen, säger Hanna Anthonsen.

 

LÄS MER: Torstens förvåning efter tilltaget mot hästarna

 

Polisen uppmanar till vaksamhet

Enligt Jan-Ingvar Nilsson, tillförordnad kommunpolis i Svedala, är båda ärenden polisanmälda.

– När man har två sådana här händelser så pass nära i tid, och i samma område, tror jag att det kan finnas ett samband. Det är ett udda brott att man skadar djur på det här sättet, att de skulle hänga ihop tycker jag inte är så otroligt, säger Jan-Ingvar Nilsson.

"Det är bekymmersamt och fruktansvärt", säger kommunpolis Jan-Ingvar Nilsson. Foto: Privat

Att hålla full koll på sin häst är svårt, menar Jan-Ingvar Nilsson. Däremot rekommenderar han hästägare att tänka till över säkerhetsrutinerna i stallet.

– Man kan inte hålla hästar inne och under konstant bevakning, men man bör vara vaksam. Det är bra att öka säkerheten kring sina djur, exempelvis genom att låsa stallet ordentligt om natten och hjälpas åt med tillsynen kring hagarna.

– Det här är bekymmersamt och fruktansvärt, jag förstår att det här är en hästägares mardröm. Min första tanke är att det handlar om ett sexuellt avvikande beteende. Det är svårt att sätta sig in i gärningspersonens tankar, det är så sjukt att jag inte riktigt kan förstå det, säger Jan Ingvar-Nilsson.

Den som har eventuella vittnesmål eller tips rörande de skadade hästarna uppmanas ringa polisen på nummer 11414.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!