Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Jennie Walldén: "Kimchi är jättegott"

Det är inte så känt i Sverige men utomlands är Korean barbecue stort säger Jennie Walldén. Foto: Magnus Skoglöf

I Korea älskar man att grilla kött och Jennie Walldén som driver restuarang Namu i Malmö är expert på Korean barbecue. Här delar hon med sig av sin favoriträtt och den klassiska kålsalladen kimchi.

– Kimchi är jättegott att ha till grillat. Jag brukar även blanda i lite majonnäs och ha det som hamburgerdressing, och den blir grymt god. Den passar också bra till grillad korv, säger hon.

Jennies bästa kimchi-tips!

* Jag brukar förvara den i stora stapelbara plastburkar och trycker dit plastfolie över salladen innan jag stänger locket, för att det inte ska komma in något syre. Sen knyter jag dubbla platspåsar runt burkarna.

 

* Blandningen ska stå två dagar i rumstemperatur. Därefter två veckor i kylskåp, då luktar den som mest. Därefter försvinner doften.

 

* Håll bakterier borta, se till att inte stoppa ned smutsiga bestick i burkarna.

 

* När den är färdig lägger jag över det jag ska ha närmsta dagarna i glasburkar.

 

Dryckestips!

Dryck som passar bra till korean barbecue är asiatiska öl-sorter som Asahi och Kirin eller en ljus ale som Leon från svenska Omnipollo. Riesling och röda viner från Kalifornien som inte har så mycket tanniner i sig passar också, exempelvis pinot noir.

Det är inte så känt i Sverige men utomlands är Korean barbecue stort säger Jennie Walldén. Matlagningen bygger på att man grillar vid bordet och stoppar det nygrillade köttet i munnen när det är glödhett. Även om den svenska grillningen ser annorlunda är det enkelt att få in smakerna i matlagningen förklarar Jennie Walldén.

Koreanerna är tokiga i det som kallas bulgogi, vilket betyder eldkött, och innebär att man marinerar tunt skivat nötkött och sen grillar det över kol.

En bulgogimarinad funkar även bra med kyckling (dak bulgogi) och fläsk (dwaeji bulgogi). Baserna i marinaden är koreansk soja, mörk sesamolja, vitlök och i Jennies fall muscovadosocker, därtill blandar man i rivet päron för fruktig smak och för att möra köttet och vitt vin eller risvinäger för lite syra. Köttet får sedan ligga i marinaden över natten.

– Jag brukar skära lite tjockare skivor som jag marinerar och så grillar och sen skivar jag dem i ännu tunnare skivor och lägger upp på fat.

Kött i salladsbladen

I Korea äter man med händerna. Köttet läggs i ett salladsblad, tillsammans med rundkornigt ris och en klick sås gjord på sojabönspasta, fermenterad chilipasta, sesamolja och salladslök.

Som tillbehör serveras sidorätter som chilipicklad gurka, sesamböngroddar, marinerad spenat och en soppa till. Och kimchi förstås. Den klassiska fermenterade kålsalladen, som enligt Jennie Wallden står sig i kylskåpet hur länge som helst om den förvaras rätt.

– Kimchi är jättegott att ha till grillat. Jag brukar även blanda i lite majonnäs och ha det som hamburgerdressing, och den blir grymt god. Den passa också bra till grillad korv.

Dåliga lukten försvinner

Att göra egen kimchi är lätt, om man gör rätt och har lite tålamod.

– Ett klassiskt nybörjarmisstag är att man är för otålig och inte tror att fermenteringen kommit igång, eller att den blivit dålig när väl mjölksyran kommer. Då luktar det inte gott, men det går över när den är färdig.

Grillar du själv mycket på sommaren?

Ja, jättemycket, jag har en Weber de luxe-modell, med kol och briketter. Jag grillar mycket grönsaker, kycklingspett, lårfiléer eller hel fisk. Entrecote, flankstek och karré är också riktigt bra på grillen.