Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jennie, 47, är Sveriges mest okända minister

Hör Jennie Nilsson när hon mötte pressen efter att ha presenterats om ny minister.
Jennie Nilsson, 47, besöker Hyltebruk i Halland och skolan där hon gick på högstadiet.Foto: JENS CHRISTIAN
Här, på äldreboendet, började Jennie Nilssons politiska karriär – med en strid om ett nytt schema.Foto: JENS CHRISTIAN

HYLTEBRUK. Hon är Sveriges mest okända minister.

En riktig sosse som gått den långa vägen, från vårdbiträde till statsråd.

Landsbygdsminister Jennie Nilsson har nyligen landat en framgångsrik EU-förhandling och nu är hon hemma, i Halland.

– Jag är nog brutalt envis, säger hon.

Jennie Nilsson, 47, besöker Hyltebruk i Hallands län och skolan där hon gick på högstadiet. Hon var liten och lätt som tonåring och här, på elevskåpen, tyckte några av de andra eleverna att det var roligt att kasta upp henne.

– Jag blev lätt arg, säger hon när vi gör återbesök i skolkorridoren.

Tonåringen Jennie med sitt rättvisepatos hade också ett och annat att säga till lärarna när det var någon orättvisa som retade upp henne.

– De har nog haft bråkigare elever. Men jag var inkallad till rektorn några gånger, säger Jennie Nilsson.

Nu är hon här och träffar rektor, Per Henriksson. Han var musiklärare på hennes tid och minns henne mycket väl. Numer ligger elevernas bråkighet på en helt annan nivå, konstaterar han, och samtidigt har nätet gjort att Hyltebruk inte längre är en småkommun på landbygden. ”Kidsen är världsmedborgare.”

Hon var liten och lätt som tonåring och här, på elevskåpen, tyckte några av de andra eleverna att det var roligt att kasta upp henne.Foto: JENS CHRISTIAN

Schemailskan startade politiska intresset

Elevskåpen har byggts om och är väggfasta och inbyggda nu för tiden. Ifall någon blivande politiker går här går det inte längre att kasta upp henne ovanpå skåpen.

Jennie Nilsson gick ut högstadiet och blev sedan vårdbiträde. Hon jobbade natt på vad som troligen är ett av Sveriges snyggaste äldreboenden. Formellt sett har hon kvar sin tjänst men är sedan över tio år tjänstledig för att jobba politiskt.

Det började med ett schemabyte som personalen inte gillade. Som hon stoppade.

– Har man bara goda argument och är beredd att sitta kvar länge, så kan man nå hur långt som helst.

Hettan slog hårt mot bönderna

Hon är landsbygdsminister med ansvar för några av de mest engagerande områden i svensk offentlighet: Jordbruk och fiske. Förra sommarens hetta hamnade på hennes bord, kompensationer för drabbade lantbrukarna och kritiken för att denna gått för långsamt.

– Det är inte konstigt. Den som är drabbad behöver ju pengarna i går, säger hon om kritiken.

Lantbrukarna har också ställts inför ett nytt hot: Djurrättsaktivister som hotar både dem och deras barn. 

– Det är så att hjärtat kan brista, att det drabbar även familjerna. Jättegrovt. Det berör mig djupt. Det är inte bara deras jobb, utan deras hem. Usch, jag blir jätteupprörd. Och att aktivisterna samtidigt ser sig som ”goda kämpar”.

– Ibland är politiken långsam. Men här fick vi fram lagförslag snabbt.

LÄS MER: Böndernas oro inför kosläppet 

Denna höst har hon landat ytterligare en framgång: Fiskeförhandling i EU – där det handlar om att rädda torsken. Miljöorganisationer hade hellre sett ett totalstopp, men Nilsson är nöjd med 60 procent mindre torskfiske i Östersjön nästa år.

– Ja, det är jag. Det var ett bättre resultat än de flesta trott på.

”Då ser jag det som att jag håller på att vinna”

Förhandling är hennes starka sida. Det explosiva humöret till trots har hon det där tålamodet. Som när man ska ändra scheman i äldrevården. Den som sitter kvar längst, vinner.

– Jag är väl skolad med min fackliga och politiska bakgrund. Många tycker förhandlande är jobbigt. Timmen var sen, någon stod i en korridor och skrek. Då är det kul. Hur långt man kan komma. Det är ett långsamt tempo till sista timmarna, sedan blir det intensivt.

Den här gången var det inte henne själv som det skreks åt i korridoren. Men hon hade inte bangat för det.

– Tvärtom. Då ser jag det som jag håller på att vinna.

Fakta/Torskstoppet

Vad? Torskfisket stoppades under 2019 på grund av oro för fiskartens framtid i Östersjön. 

Varför? Både torsk- och sillbeståndet är lågt i Östersjön och det finns oro för att de ska fiskas ut helt.

Vad händer nu? De nya gränserna träder i kraft 2020. Då ska torskfisket sänkas med 60 procent. Sverige och EU hade ursprungligen hoppats att gränsen skulle ligga på 68 procent.

Trots ansvaret för heta frågor är hon fortfarande relativt okänd och hamnar långt ner på popularitetslistor för ministrarna. Sist, faktiskt. När vi lämnar Örnaskolan och möter några elever tror de att hon är lärare och undrar om hon har nycklar till lokalerna. Det hade aldrig hänt Stefan Löfven.

”Inte vad som driver mig”

Nere i Hyltebruks centrum blir ministern fotograferad utanför den lokala polisstationen och inte heller då är det någon som lyfter på ögonbrynen åt statsrådet. Ingen som kommer fram och vill ta en selfie.

– Personligen har jag inget som helst intresse av det. Samtidigt har jag pratat länge och väl om hur viktigt det är att nå människor. Och i det ligger att vara publik. Så – både ja och nej. Ja, för att så länge det är för syftet att vara bra på mitt jobb. Personligen – nej, det är inte vad som driver mig.

Alla ska få chansen, menar Jennie Nilsson: ”Det som retar mig är när människor inte får möjlighet. När någon säger: ”Redan på BVC vet man vem som kommer att få det svårt”. Folk måste få lika chanser.”Foto: JENS CHRISTIAN

Gick vidare till kommunpolitiken

Att hon hamnade i svenska politikereliten var något av en slump. Hennes plan var att plugga, något som hennes föräldrar med arbetarbakgrund inte fick chans till. Efter schemastriden på äldreboendet blev hon fackligt aktiv och därefter gick hon till kommunpolitiken.

– För jag ville komma åt pengarna.

När kollegan som var kommunalråd blev sjukskriven fick hon äta upp att hon klagat på den manliga dominansen och höga medelåldern.

– Det var bara män och jag. ”Du kan väl ta det”, tyckte de andra. ”Du kan inte klaga på representationen och sedan säga nej.”

Så Jennie Nilsson sa ja.

Jennie Nilsson tycker det är viktigt att sådana som hon har uppdrag. ”Det finns en poäng i att politiken speglar samhället i stort.”Foto: JENS CHRISTIAN

Jennie Nilsson: Viktigt att politiken speglar samhället

Första uppgiften som kommunalråd var att vända ett ekonomiskt underskott. Klarade hon det? Det tycker Jennie Nilsson är en dum fråga.

– Det är klart att man gjorde det, för det måste man göra.

Hon tycker det är viktigt att sådana som hon har uppdrag. ”Det finns en poäng i att politiken speglar samhället i stort.” 

Retar du dig på andra politiker som är födda in i den världen?

– Nej. Jag förstår inte riktigt frågan. Det är väldigt lite så i politiken, dessutom. Det som retar mig är när människor inte får möjlighet. När någon säger: ”Redan på BVC vet man vem som kommer att få det svårt”. Folk måste få lika chanser. 

Där bränner det till.

”Folk tror att jag är snäll. Det är jag inte alls. Jag är inte elak. Men jag är inte snäll.”Foto: JENS CHRISTIAN

Att prata om sig själv är hon inte lika pigg på. Hon har två barn, men har separerat från deras far. Hon behöver ha ”x antal volymer kaffe” i sig varje dag för att orka. 

– Jag är en tråkig människa. Jag gör inget mer än jobba och träffa familj och vänner. Jag önskar att jag kunde säg att jag spelar golf och gör långa vandringar. Men det hade inte varit sant.

– Jag är nog brutalt envis, säger hon och då börjar hennes följe att fnissa spontant så troligen är detta bara förnamnet.

– Nej men jag är enormt uthållig. När jag blir arg säger folk att jag är helt fascinerande. Jag blir liksom helt lugn och pratar med lägre röst.

– Folk tror att jag är snäll. Det är jag inte alls. Jag är inte elak. Men jag är inte snäll.

Jennie Nilsson (S), landsbygdsminister

Ålder: 47.

Bor: Kommer från Hylte i Halland, bor nu utanför Halmstad.

Familj: Två vuxna barn.

Utbildning: XXX.

Politisk karriär: Kommunalråd i Hyltebruk. Tillträdde som landsbygdsminister i januari 2019.

Ladda ner appen!
Landsbygdsminister Jennie Nilsson talade om klimatet under Almedalsveckan – se talet här.