Jeanette överfölls på jobbet på HVB-hemmet. En pojke på boendet band och knivhotade henne. Foto: JENS CHRISTIANJeanette överfölls på jobbet på HVB-hemmet. En pojke på boendet band och knivhotade henne. Foto: JENS CHRISTIAN
Jeanette överfölls på jobbet på HVB-hemmet. En pojke på boendet band och knivhotade henne. Foto: JENS CHRISTIAN
Efter överfallet har Jeanette varit sjukskriven. Nu vill hon varna andra för våldet på HVB-hemmen. Foto: JENS CHRISTIANEfter överfallet har Jeanette varit sjukskriven. Nu vill hon varna andra för våldet på HVB-hemmen. Foto: JENS CHRISTIAN
Efter överfallet har Jeanette varit sjukskriven. Nu vill hon varna andra för våldet på HVB-hemmen. Foto: JENS CHRISTIAN

Jeanettes skräcknatt – dödshotades på jobbet

Publicerad

Efter en lugn kväll på HVB-hemmet gick Jeanette och kollegan och la sig i var sin del av huset. 

Långt efter läggdags knackade det på dörren där Jeanette sov.

Det var början på skräcknatten.

– Jag trodde han skulle döda mig, säger Jeanette.

Hösten 2013, klockan är 00.45. Jeanette väcks av knackningar på dörren till personalrummet. Utanför står en femtonårig kille. Han ber om en huvudvärkstablett och vill prata lite. Han får sin tablett och det sätter sig ner. Till en början är samtalet lugnt, men snart blir pojkens meningar osammanhängande och aggressiva.

– Plötsligt drar han fram en kniv, en sån som kallas push-dagger, buntband och munkavel.  Han bakbinder och sätter på mig munkaveln.

Under en timmes tid går ynglingen runt i personalrummet. Han river runt bland sakerna och hittar bland annat boendets bilnycklar och en hammare. Samtidigt hotar han sin gisslan.

– Om jag ropade på hjälp skulle han slå ihjäl min kollega med hammaren. Jag var livrädd, men försöker hålla mig lugn och tyst, men mina tänder skallrade. Efteråt märkte jag att jag bitit sönder två av dem.

Men kollegan vaknar aldrig. En anledning till det är att hemmet inte har något larm.

Innan pojken tvingar ut Jeanette ur rummet får han syn på hennes nakna fötter. Han sätter på henne ett par skor och kofta innan han puttar ut henne framför sig. 

"Trodde han skulle döda mig"

Jeanette tvingas ut till en av hemmets bilar. Femtonåringen sätter sig bakom ratten och kör ut på vägen. Färden blir en mardröm i hög hastighet. 

– Jag visste att han hade både kniven och hammaren med sig. Jag trodde han skulle döda mig och dumpa mig i ett dike. 

Plötsligt stannar killen bilen. Han säger åt Jeanette att kliva ut och tar samtidigt fram kniven. Men i stället för att hugga skär han upp buntbanden och kör i väg från platsen.

Chockad står Jeanette kvar och ser bilen försvinna. Hon tar sig till ett hus och väcker de boende. Där kan hon ringa sin kollega, som först tror att hon skämtar. 

– När han förstår att det är allvar blir han livrädd och vågar inte lämna sitt rum. Till sist hämtar han mig och vi larmar polisen. 

Drömmer mardrömmar

När Jeanette läste om vårdaren Madeleine som hotades och bands på sin arbetsplats kände hon igen sig. Hon vill berätta sin historia för att varna andra. 

– Samma år som överfallet mot mig hade en kollega blivit helt sönderslagen - ändå fortsatte vi jobba utan att förändra våra rutiner. Man tror att det inte ska hända en själv, att man har så god kontakt med ungdomarna. Men det är en falsk trygghet.

Jeanette upplever att det är tabu att prata om riskerna de anställda på HVB-hemmen utsätts för.– Men vi måste börja göra det, för att kunna förebygga och förhindra att det händer fler.Foto: JENS CHRISTIAN

Skräcknatten har satt djupa spår. Under en lång tid har Jeanette mardrömmar och går i sömnen. Ångesten finns ännu kvar och hon är fortfarande sjukskriven. 

– Det här har helt förändrat mig. Jag har tappat min yrkesidentitet och självkänsla. Hade jag inte träffat företagshälsan vet jag inte om jag levt i dag. Jag var riktigt nere under isen.

Misstänkt för nya brott

Killen som överföll Jeanette dömdes år 2014 för olaga frihetsberövande, misshandel, våld mot tjänsteman, rån och olovlig körning. Straffet blev ungdomsvård. 

Han är i dag 18 år. Trots vård på andra HVB-hem har hans brottslighet fortsatt. I februari i år häktades han på sannolika skäl misstänkt för att knivhuggit en man i Uppsala. Han är även misstänkt för att ha rånat och fört bort en person i Uppsala-trakten.

Jeanette är kritisk till att så pass våldsamma ungdomar vårdas på öppna boenden. 

– Vissa av killarna är ju dömda för brott som kan ge fängelse. Vården är till för att ta bort killarna från gatan och sitt destruktiva umgänge, ändå får de permission och åker tillbaka till miljön som är hela anledningen till att de inte kan bo kvar hemma. 

– Vi måste börja prata om det här, för att kunna förebygga och förhindra att fler drabbas av våldet.

 

Jeanette heter egentligen något annat.

 

Följ utvecklingen i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag