Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så kunde polisen avslöja tiggeriligan

Lisa Green, koordinator mor människohandel i Polisregion Syd och Mattias Sigfridsson, chef för polisregions Syds sektion mot internationell grov organiserad brottslighet, under dagens presskonferens i Växjö. Foto: Jens Christian
Foto: BJÖRN LINDGREN /TT / TT NYHETSBYRÅN
Klockan 13.30 på tisdagen kommer en presskonferens hållas i polishuset i Växjö om tillslaget. Foto: STEFAN SÖDERSTRÖM
Robert Loeffel, polisens presstalesperson i region Syd har kallat till pressträff. Foto: ANDERS ANDERSSON / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN

Tidigt på tisdagsmorgonen slog polisen till mot den organiserade människohandeln i Sydsverige.

Ett tiotal personer har nu frihetsberövats, misstänkta för att ha organiserat omfattande människohandel i syfte att bedriva tiggeri. Ett 30-tal personer som varit offer för ligan har omhändertagits.

Ligan kunde avslöjas efter att en svårt misshandlad man hittades i ett dike utanför Växjö.

På tisdagen kallade polisen i region Syd med kort varsel till en presskonferens efter att "ett större tillslag" mot organiserad människohandel genomförts under den tidiga morgonen. 

– Det kan vara ett av de största ärendena hittills i Sverige, säger Robert Loeffel, presstalesperson för polisen i region Syd.

Tillslag hade då genomförts i bland annat Växjö, Hultsfred och i Virserum. På dessa platser omhändertogs sammanlagt 29 personer som misstänks ha lurats till Sverige av en liga för att tvingas tigga. 

De nu omhändertagna personerna hölls enligt polisen i lägenheter och hus som diskponerades av nätverket. Tillslaget beskrivs som unikt och är resultatet en längre tids arbete i samarbete med bulgariska myndigheter. 

Svårt misshandlad man

Utredningen av tiggerinätverket inleddes när en svårt skadad man hittades i ett dike utanför Växjö.

Den 5 april är en kvinna på väg hem i sin bil med sin dotter. Vid sidan om vägen, strax utanför Växjö, ser de något i diket, en man klädd i bara skjorta och byxor. Mannen är svårt medtagen och kvinnan ringer ambulans. 

I polisförhör berättar mannen senare att han är från Bulgarien och att han tagits till Sverige och här tvingats till att tigga. Han har körts till butiker, instruerats att räcka fram en mugg och säga "hej hej" – och lämna ifrån sig de pengar han lyckades tigga ihop. 

När mannen försökte fly från de som organiserar tiggeriet togs han till fånga och misshandlades. Han kördes sedan ut i skogen, kläddes av, bands vid ett träd och misshandlades svårt med olika tillhyggen.

När historien under april nystas upp börjar polisen titta närmare på fallet.

– Inslagen av människohandel i det ärendet gjorde att vi började titta i och omkring det och då kom vi det här nätverket på spåren, säger Mattias Sigfridsson, chef för polisregions Syds sektion mot internationell grov organiserad brottslighet.

Det nätverk som nu avslöjats har varit baserat i Växjö, men ligan har även varit verksamt i bland annat Virserum, Hultsfred och flera mindre orter i Småland.

Misstänkt hotbild

Enligt polisen har nätverkets offer i vissa fall lurats till Sverige under förespegling att få jobb. De nu omhändertagna personerna tros inte vara de enda som hamnat i ligans klor. 

– Det är betydligt fler som förekommit i vår utredning. Det har vart ytterligare personer, men exakt hur många kan jag inte gå ut med, säger Mattias Sigfridsson.

De 29 personer som under tisdagen kunde tas i säkerhet att tvingas tigga placerades under tisdagen på skyddade boenden.

– Det vi förberedde sedan långt tidigare var att det skulle kunna finnas en hotbild mot dessa personer och då förordar vi alltid att man ska ha ett skyddat boende.

– Vad jag vet är alla vuxna. Vi håller på att titta på vilka de är och vilka behov som finns, säger Lisa Green, koordinator mor människohandel i Polisregion Syd.

Personerna hördes under tisdagen av polis för att utreda vad som hänt och hur de drabbats.

– Vad vi gör nu är att vi försöker skapa en bra miljö för att de här personerna ska känna sig trygga. Ordna med mat och dryck och ordna någonstans där de kan bo, säger Lisa Green.

30-tal offer omhändertagna

Enligt polisen har sammanlagt tio personer frihetsberövats i samband med den svenska utredningen.

Sammanlagt sitter nu sex personer anhållna misstänkta för inblandning i nätverket. Ytterligare två sitter frihetsberövade i Bulgarien. Enligt polisen är samtliga gripna bulgariska medborgare.

– De har haft olika roller, men de är en del av ett nätverk, säger Mattias Sigfridsson.

Hanterat miljonbelopp

Enligt polisen har nätverket omsatt miljonbelopp under 2016 och 2017, pengar som förts ut från Sverige.

– Det handlar om miljonbelopp, mer än en miljon kronor. Hur mycket det handlar om exakt får utredningen visa. Nätverket har tagit stora delar av förtjänsten, säger Mattias Sigfridsson.

Två män, 35 och 38 år gamla, dömdes i september för grov misshandel av mannen som hittades i ett dike utanför Växjö. De dömdes även för människorov till sex respektive fem och ett halvt års fängelse. Under onsdagen meddelar hovrätten dom i ärendet.

Misstänks ha fört ut miljonbelopp:

Man, 20-40-årsåldern. Anhållen misstänkt för delaktighet i människohandel. Bulgarisk medborgare.

Man, 20-40-årsåldern. Anhållen misstänkt för delaktighet i människohandel. Bulgarisk medborgare.

Man, 20-40-årsåldern. Anhållen misstänkt för delaktighet i människohandel. Bulgarisk medborgare.

Man, 20-40-årsåldern. Anhållen misstänkt för delaktighet i människohandel. Bulgarisk medborgare.

Kvinna, 20-40-årsåldern. Anhållen misstänkt för delaktighet i människohandel. Bulgarisk medborgare.

Man, 40-årsåldern. Anhållen misstänkt för grovt näringspenningtvättbrott. Bulgarisk medborgare.

 

Man, 40-60-årsåldern. Häktad i sin utevaro misstänkt för människohandel. Bulgarisk medborgare. Frihetsberövad i Bulgarien och kommer begäras utlämnad till Sverige. 

Man, 40-60-årsåldern. Häktad i sin utevaro misstänkt för människohandel. Bulgarisk medborgare. Frihetsberövad i Bulgarien och kommer begäras utlämnad till Sverige.

Man, 40-60-årsåldern. Häktad i sin utevaro misstänkt för människohandel. Bulgarisk medborgare. Kommer att begäras internationellt efterlyst.