Lisa Green, koordinator mor människohandel i Polisregion Syd och Mattias Sigfridsson, chef för polisregions Syds sektion mot internationell grov organiserad brottslighet, under dagens presskonferens i Växjö. Foto: Jens ChristianLisa Green, koordinator mor människohandel i Polisregion Syd och Mattias Sigfridsson, chef för polisregions Syds sektion mot internationell grov organiserad brottslighet, under dagens presskonferens i Växjö. Foto: Jens Christian
Lisa Green, koordinator mor människohandel i Polisregion Syd och Mattias Sigfridsson, chef för polisregions Syds sektion mot internationell grov organiserad brottslighet, under dagens presskonferens i Växjö. Foto: Jens Christian
Foto: BJÖRN LINDGREN /TT / TT NYHETSBYRÅNFoto: BJÖRN LINDGREN /TT / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: BJÖRN LINDGREN /TT / TT NYHETSBYRÅN
Klockan 13.30 på tisdagen kommer en presskonferens hållas i polishuset i Växjö om tillslaget. Foto: STEFAN SÖDERSTRÖMKlockan 13.30 på tisdagen kommer en presskonferens hållas i polishuset i Växjö om tillslaget. Foto: STEFAN SÖDERSTRÖM
Klockan 13.30 på tisdagen kommer en presskonferens hållas i polishuset i Växjö om tillslaget. Foto: STEFAN SÖDERSTRÖM
Robert Loeffel, polisens presstalesperson i region Syd har kallat till pressträff. Foto: ANDERS ANDERSSON / SCANPIX / SCANPIX SWEDENRobert Loeffel, polisens presstalesperson i region Syd har kallat till pressträff. Foto: ANDERS ANDERSSON / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN
Robert Loeffel, polisens presstalesperson i region Syd har kallat till pressträff. Foto: ANDERS ANDERSSON / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN

Så kunde polisen avslöja tiggeriligan

Publicerad
Uppdaterad

Tidigt på tisdagsmorgonen slog polisen till mot den organiserade människohandeln i Sydsverige.

Ett tiotal personer har nu frihetsberövats, misstänkta för att ha organiserat omfattande människohandel i syfte att bedriva tiggeri. Ett 30-tal personer som varit offer för ligan har omhändertagits.

Ligan kunde avslöjas efter att en svårt misshandlad man hittades i ett dike utanför Växjö.

På tisdagen kallade polisen i region Syd med kort varsel till en presskonferens efter att "ett större tillslag" mot organiserad människohandel genomförts under den tidiga morgonen. 

– Det kan vara ett av de största ärendena hittills i Sverige, säger Robert Loeffel, presstalesperson för polisen i region Syd.

Tillslag hade då genomförts i bland annat Växjö, Hultsfred och i Virserum. På dessa platser omhändertogs sammanlagt 29 personer som misstänks ha lurats till Sverige av en liga för att tvingas tigga. 

De nu omhändertagna personerna hölls enligt polisen i lägenheter och hus som diskponerades av nätverket. Tillslaget beskrivs som unikt och är resultatet en längre tids arbete i samarbete med bulgariska myndigheter. 

Svårt misshandlad man

Utredningen av tiggerinätverket inleddes när en svårt skadad man hittades i ett dike utanför Växjö.

Den 5 april är en kvinna på väg hem i sin bil med sin dotter. Vid sidan om vägen, strax utanför Växjö, ser de något i diket, en man klädd i bara skjorta och byxor. Mannen är svårt medtagen och kvinnan ringer ambulans. 

I polisförhör berättar mannen senare att han är från Bulgarien och att han tagits till Sverige och här tvingats till att tigga. Han har körts till butiker, instruerats att räcka fram en mugg och säga "hej hej" – och lämna ifrån sig de pengar han lyckades tigga ihop. 

När mannen försökte fly från de som organiserar tiggeriet togs han till fånga och misshandlades. Han kördes sedan ut i skogen, kläddes av, bands vid ett träd och misshandlades svårt med olika tillhyggen.

När historien under april nystas upp börjar polisen titta närmare på fallet.

– Inslagen av människohandel i det ärendet gjorde att vi började titta i och omkring det och då kom vi det här nätverket på spåren, säger Mattias Sigfridsson, chef för polisregions Syds sektion mot internationell grov organiserad brottslighet.

Det nätverk som nu avslöjats har varit baserat i Växjö, men ligan har även varit verksamt i bland annat Virserum, Hultsfred och flera mindre orter i Småland.

Misstänkt hotbild

Enligt polisen har nätverkets offer i vissa fall lurats till Sverige under förespegling att få jobb. De nu omhändertagna personerna tros inte vara de enda som hamnat i ligans klor. 

– Det är betydligt fler som förekommit i vår utredning. Det har vart ytterligare personer, men exakt hur många kan jag inte gå ut med, säger Mattias Sigfridsson.

De 29 personer som under tisdagen kunde tas i säkerhet att tvingas tigga placerades under tisdagen på skyddade boenden.

– Det vi förberedde sedan långt tidigare var att det skulle kunna finnas en hotbild mot dessa personer och då förordar vi alltid att man ska ha ett skyddat boende.

– Vad jag vet är alla vuxna. Vi håller på att titta på vilka de är och vilka behov som finns, säger Lisa Green, koordinator mor människohandel i Polisregion Syd.

Personerna hördes under tisdagen av polis för att utreda vad som hänt och hur de drabbats.

– Vad vi gör nu är att vi försöker skapa en bra miljö för att de här personerna ska känna sig trygga. Ordna med mat och dryck och ordna någonstans där de kan bo, säger Lisa Green.

30-tal offer omhändertagna

Enligt polisen har sammanlagt tio personer frihetsberövats i samband med den svenska utredningen.

Sammanlagt sitter nu sex personer anhållna misstänkta för inblandning i nätverket. Ytterligare två sitter frihetsberövade i Bulgarien. Enligt polisen är samtliga gripna bulgariska medborgare.

– De har haft olika roller, men de är en del av ett nätverk, säger Mattias Sigfridsson.

Hanterat miljonbelopp

Enligt polisen har nätverket omsatt miljonbelopp under 2016 och 2017, pengar som förts ut från Sverige.

– Det handlar om miljonbelopp, mer än en miljon kronor. Hur mycket det handlar om exakt får utredningen visa. Nätverket har tagit stora delar av förtjänsten, säger Mattias Sigfridsson.

Två män, 35 och 38 år gamla, dömdes i september för grov misshandel av mannen som hittades i ett dike utanför Växjö. De dömdes även för människorov till sex respektive fem och ett halvt års fängelse. Under onsdagen meddelar hovrätten dom i ärendet.

Misstänks ha fört ut miljonbelopp:

Man, 20-40-årsåldern. Anhållen misstänkt för delaktighet i människohandel. Bulgarisk medborgare.

Man, 20-40-årsåldern. Anhållen misstänkt för delaktighet i människohandel. Bulgarisk medborgare.

Man, 20-40-årsåldern. Anhållen misstänkt för delaktighet i människohandel. Bulgarisk medborgare.

Man, 20-40-årsåldern. Anhållen misstänkt för delaktighet i människohandel. Bulgarisk medborgare.

Kvinna, 20-40-årsåldern. Anhållen misstänkt för delaktighet i människohandel. Bulgarisk medborgare.

Man, 40-årsåldern. Anhållen misstänkt för grovt näringspenningtvättbrott. Bulgarisk medborgare.

 

Man, 40-60-årsåldern. Häktad i sin utevaro misstänkt för människohandel. Bulgarisk medborgare. Frihetsberövad i Bulgarien och kommer begäras utlämnad till Sverige. 

Man, 40-60-årsåldern. Häktad i sin utevaro misstänkt för människohandel. Bulgarisk medborgare. Frihetsberövad i Bulgarien och kommer begäras utlämnad till Sverige.

Man, 40-60-årsåldern. Häktad i sin utevaro misstänkt för människohandel. Bulgarisk medborgare. Kommer att begäras internationellt efterlyst.

Relaterade ämnen
Alexander Vickhoff
Alexander Vickhoff

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag