Stora delar av Norra vägen i Kalmar fylldes med vatten. Foto: Helmuth PeterssonStora delar av Norra vägen i Kalmar fylldes med vatten. Foto: Helmuth Petersson
Stora delar av Norra vägen i Kalmar fylldes med vatten. Foto: Helmuth Petersson
Vattnet nådde 1,7 meter i garaget. Foto: Helmuth PeterssonVattnet nådde 1,7 meter i garaget. Foto: Helmuth Petersson
Vattnet nådde 1,7 meter i garaget.  Foto: Helmuth Petersson

Jätteläcka – mitt i stan: "Har aldrig sett något liknande"

Publicerad

Natten till lördagen forsade 600 liter vatten ut i sekunden i Kalmar med anledning av en omfattande vattenläcka.

Harry Nupponen, 53, var en av de som drabbades.

– Jag har aldrig sett något liknande förut, jag blev förvånad och tänkte hur kunde det bli så mycket vatten, säger han.

Det var strax efter klockan tre natten till lördag som brandkåren i Kalmar larmades till området på Norra vägen i centrala Kalmar med anledning av en omfattande vattenläcka som hade uppstått. 

Under flera timmar arbetade räddningstjänsten för att pumpa bort vattnet och Kalmar vatten var på plats för att stoppa läckan.

– Det har alltså läckt på någon ledning och sprutat ut jävligt mycket vatten så det stod väldigt högt. Man vet att i en garagenedfart i ett av hyreshusen var det upp till en och en halv meter men ute på gatan har det liksom stått på en halv meter och kanske lite mer än så men framför allt spred det sig över ett stort område innan de fick koll på varifrån det kom ifrån, säger Roger Andersson yttre befäl på räddningstjänsten i Kalmar. 

"En stor sjö"

En av de som drabbades var Harry Nupponen som bor i en av fastigheterna i närheten. När han vaknade såg han att brandkåren stod ute på vägen, och något som han beskriver som en stor sjö.

– Jag har aldrig sett något liknande förut, jag blev förvånad och tänkte hur kunde det bli så mycket vatten, säger han. 

Harry Nupponens källare fick upp till tio centimeter vatten och fick fuktskador. Under lördagsförmiddagen var ett saneringsföretag på plats för att sanera. 

Och garaget fylldes med en rejäl mängd vatten – hela 1,7 meter i höjd. Harry Nupponen själv blev förvånad.

– Det var tvunget att ta vägen någonstans, så det rann väl ner där, så stora mängder har jag aldrig varit med om tidigare, säger Harry Nupponen. 

Gick ut med VMA

I Kalmar gick kommunen ut med ett VMA (Viktigt meddelande till allmänheten) strax innan klockan sex, då delar av Norra vägen hade stängts av. Men innan klockan åtta drogs larmet in igen enligt SOS Alarm. Vid klockan tio kunde räddningstjänsten lämna platsen. 

En vattentank har placerats vid Liljas i korsningen Norravägen/Galggatan och kommer finnas i området under hela helgen.

De berörda fastigheterna hade fått tillbaka vattnet klockan 11.30 på lördagen men det kan troligtvis vara missfärgat i ett större område på grund av läckan.

Kalmar Vatten går därför ut på sin hemsida och uppmanar folk att undvika vittvätt det närmaste dygnet. 

Vad som orsakat läckan är i nuläget okänt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag