Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jättefängelset som får både Abba-Benny och SD att rasa

Foto: Fängelsefritt Svedala
Foto: JENS CHRISTIAN
Foto: JENS CHRISTIAN

Abba-Benny, SD och en besviken miljöpartist står på samma sida.

I kampen mot den allt mer desperata Kriminalvårdens planer om en anstalt i Svedala.

På söndag röstar invånarna i den skånska kommunen om jättefängelset som kan göra landet tryggare - på bekostnad av fängslande natur och viktig åkermark.

– Många tror att vi är rädda att fångar ska fly och mellanlanda hos oss, säger Martin Pråme Malmqvist som ska rösta nej.

Abba-Benny är arg.

Han ser in i kameran och säger att det är ”huvudlöst med ett stort fängelse i Svedalas natur”.

– Svedala är alldeles för fint för det, säger Benny Andersson om det planerade fängelset i kommunen där han bott och haft gård i 25 år, i en video som publicerats på Instagram.

Utanför kommunen har protesterna närt en del fördomar om landsbygden.

”Hade det varit en Harley-Davidson-fabrik hade ni inte protesterat”, skrev en man till föreningen ”Fängelsefritt Svedala” på Facebook.

Kriminalvården och kommunen har presenterat nio platser i Svedala som är lämpliga för ett jättefängelse. Fyra av markägarna har tackat nej.
Foto: JENS CHRISTIAN

Linda Allansson Wester, som är inne på sitt tredje mandat som kommunstyrelsens ordförande (M), ställer sig lite frågande efter Benny Anderssons utspel.

”Jag har inte mött Abba-Benny som aktiv invånare”

– Jag har inte mött Abba-Benny som aktiv invånare men vad roligt att han uppskattar kommunen och ser Svedala som den pärla det är, säger hon.

När vi möter henne på kommunhuset träffar hon två pensionärer som klagar över vandalisering.

De frågar skämtsamt om det framtida fängelset kan kombineras med en ungdomsanstalt.

Kommunstyrelsens ordförande Linda Allansson Wester (M) tror att en anstalt kan gagna kommunens handel.
Foto: JENS CHRISTIAN

På söndag, samtidigt som resten av landet fokuserar på EU-valet, ska Svedalaborna folkomrösta om jättefängelset som Kriminalvården vill bygga i kommunen som är känd för sin bördiga jord, sina jordbruksmarker, rapsfält och böljande backlandskap. 

Frågan har splittrat invånarna.

Politiker försökte stoppa folkomröstningen

I februari vände sig en socialdemokratisk fritidspolitiker till förvaltningsrätten för att stoppa folkomröstningen, trots att proteströrelsen hade samlat in de 1 600 namnunderskrifter som krävts för att frågan skulle väckas.

Innan dess hade kommunstyrelsen föreslagit för kommunfullmäktige att besluta att inte genomföra folkomröstningen.

När Sydsvenskan nyligen försökte arrangera en fängelsedebatt drog sig Moderaterna ur, för att Fängelsefritt Svedala var inbjudna, visar mejlkorrespondens som Kvällsposten tagit del av.

”De är rädda för oss”

– De är rädda för oss. Kommunpolitiken är väldigt rigid i Svedala. Det märks att kommunledningen inte är van vid att invånare ifrågasätter och begär ut handlingar, säger Fängelsefritt Svedalas talesperson Heléne Östberg.

”Det handlar om 50 fotbollsplaner och passar inte in i den här landskapsbilden”, säger Heléne Östberg, talesperson för Fängelsefritt Svedala.
Foto: JENS CHRISTIAN

Allt började på allvar när Kriminalvården och Svedala kommun i februari 2017 undertecknade en avsiktsförklaring, om att bygga en anstalt med plats för 150-300 fångar som ska stå klart om fem till tio år.

Kan bli Sveriges största anstalt

Om Malmöhäktet också placeras här kan anstalten bli landets största.

Kommunen har presenterat planerna med fina ord, bland annat med hjälp av en anlitad PR-byrå. På hemsidan används ordet ”barriärer” i stället för murar.

Arbetstillfällen och en ökad handel utlovas. Huspriserna ska inte påverkas, inte attraktionskraften heller.

Svedala har visserligen redan lägst arbetslöshet i Skåne men Kriminalvården ses som en trygg arbetsgivare.

Men allt detta är gissningar.

Några beräkningar om att handeln i kommunen skulle öka till följd av anstalten finns inte.

– Jag ser det inte som sannolikt att en anstalt skulle påverka kommunens varumärke negativt. Jag upplever att Svedalaborna vill ha en mer levande kommun dygnet runt, med handel, då behöver vi fler som arbetar i kommunen, säger Linda Allansson Wester och påpekar att hon brukar åka till en cykeltävling i Tidaholm varje år och inte förknippar orten med anstalten.

– Jag älskar Svedala. Naturen, bokskogen, åkerlandskapet. Därför känner jag inte igen mig i misstron att jag skulle vilja skada det.

SD vill ha skärpta straff och fler dömda - men inget fängelse

Planerna om ett fängelse i närområdet har tvingat många att bekänna färg.

Sverigedemokraterna blev största parti förra valet, bland annat genom att kräva skärpta straff som leder till fler fångar, men vill nu inte ha något fängelse.

– Jag som moderat anser att det är ansvarsfullt att prata om anstalter och har inga problem att prata om dem i min egen närhet, säger Linda Allansson Wester.

Heléne Östberg, från Fängelsefritt Svedala, var tidigare övertygad miljöpartist.

Men då partiet står på ja-sidan i anstaltsfrågan valde hon i förra valet att lägga sin röst på ”Älska Svedala”, som är sprunget ur Fängelsefritt Svedala.

– Samhällsansvaret borde också handla om den biologisk mångfald. Det rika fågelliv och de odlingslandskap som vi har i kommunen. Sånt som är på nedgång, som störtdyker både globalt och i Skåne, det måste skyddas och bevaras, säger hon.

Dottern tänkte flytta till Svedala - ångrade sig

Utanför ICA i Svedala står nej-sidan och mobiliserar.

Eva Rantén delar ut nej-sidans broschyrer inför söndagens val. Hon säger att Svedalas unika natur måste skyddas och att fängelset borde byggas på industritomt eller fördärvad mark.
Foto: JENS CHRISTIAN

Eva Rantén, vars dotter tänkte flytta till Svedala men ångrade sig på grund av fängelseplanerna, delar ut broschyrer vid ingången.

”Detta engagerar mer än EU-valet”

– Detta engagerar mer än EU-valet. Vissa är rädda att huspriserna ska sjunka. För min del handlar det om miljön, att kommunen bryter mot miljöregler om de etablerar ett fängelse här, säger hon samtidigt som en dansktalande kvinna tar emot en broschyr och försäkrar att hon tänker rösta nej till fängelset.

– Barnfamiljer och kvinnor tänker rösta nej, säger Eva Rantén. Det är mest äldre män som vill ha fängelset.

Dömda brottslingar går fria

Under tiden går dömda brottslingar fria runtom i landet.

– Det skickar fel signal till kriminella: ”Var god vänta”, säger Linda Allansson Wester.

Den 7 november 2018 avslöjade Kvällsposten ett internt larm inom Kriminalvården om att svenska anstalter är fulla och inte har plats för fler manliga fångar.

Överfulla fängelser ledde till rymningar och misshandel

Senast landet befann sig i en liknande situation, i början av 2000-talet, ledde det till rymningar och misshandel.

Efter 2004 blev situationen bättre men sedan dess har flera anstalter stängts, bland annat för att antalet fångar stadigt gick ner under några år.

Skärpta straff och en ökad befolkning är några av orsakerna till att svenska fängelser nu är fulla igen. Och bristen på nya anstalter.

Men nej-sidan är inte emot något fängelse, de vill bara inte ha det här i Svedala.


Foto: JENS CHRISTIAN

Väcker minnen från när staten mejade ner hel by

Bara Svedalaborna vet vilken chock Kriminalvården och kommunledningen orsakade när de presenterade en karta med nio platser där anstalten kan byggas.

Plötsligt såg invånarna hur kryss markerats ut i närheten av deras egna hus.

Hos en del väcktes minnen från slutet på 1960-talet, då en by i norra Svedala tömdes på invånare, brändes och jämnades med marken av staten för att bygga det som numera heter Malmö Airport.

Låg sömnlös och letade hus

Tre av kryssen på fängelsekartan låg i byn där Anja Malmqvist bor, som flyttat hit från Malmö och gjort om ett fallfärdigt renoveringsobjekt till ett drömhus.

Hon låg sömnlös och började leta hus i andra orter.


”Fängelset bör byggas där det inte skadar biologisk mångfald, estetiska värden och framtida matförsörjning. Kriminalvårdens lokalförsörjning kan inte vara ett ansvar för enskilda Svedalabor”, säger Anja Malmqvist, ordförande KD Svedala.
Foto: JENS CHRISTIAN

Till slut valde hon att engagera sig politiskt. I mars gick hon med i Kristdemokraterna.

– Det krävs att man kommer in i kommunhuset för att ändra något, säger hon. När jag fick se vilka områden som anses lämpliga för fängelset såg jag att det är platser som är Svedalas styrka: Åkermark, natur, idyll.

”Jag kokade”

– I första mötet om fängelseplanerna sa kommunledningen att i slutändan är det de som bestämmer. Jag kokade. Det kändes som att de inte tog oss på allvar eller ens ville lyssna på oss, säger Anjas make Martin Pråme Malmqvist.


”Engagemanget mot fängelset har gjort att vi lärt känna andra invånare och fått nya vänner”, säger Martin Pråme Malmqvist.
Foto: JENS CHRISTIAN

Han ifrågasätter hur ett stort fängelse passar in i kommunens vision om Svedala som en attraktiv boendekommun och menar att naturen, och att barn kan springa fritt i området, är anledningen till att folk flyttar till och bor kvar i området.

– Många tror att vi är rädda att fångar ska fly och mellanlanda hos oss. Men för mig handlar detta om att Svedala inte tjänar något på ett fängelse och att Kriminalvården bara valt kommunen för att andra tackat nej.


”Hamnar ett fängelse här så är det här för att stanna. Vi måste veta mer men kommunen har tagit ställning utan att ta reda på viktig information”, säger Heléne Östberg.
Foto: JENS CHRISTIAN

På frågan om det inte är typiskt att medelklassen engagerar sig mot ett fängelse men gärna ser det etablerat på andra platser skakar paret på huvudet.

– Om kriminalvården bara hade presenterat en ordentlig studie som visade att Svedala verkligen är den optimala platsen, en sweetspot, då hade kritiken inte varit så stor, säger Martin Pråme Malmqvist. 


Foto: JENS CHRISTIAN

Gärna skärpta straff och fler fångar - men inte i Svedala och helst utanför Sverige, resonerar en annan del av anti-fängelserörelsen.

– Det är endast åker och naturmark som tas i anspråk i Svedala. Det finns andra kommuner som har industrimark att bygga på, säger kommunalrådet Ronny Johnsson (SD).

”Det finns kanske andra sätt att lösa platsbrist på”

– Det finns kanske andra sätt att lösa platsbrist på, att EU-medborgare från andra länder avtjänar sitt straff i sitt hemland.

Löftet: Valresultatet ska prägla diskussion med Kriminalvården

När Fängelsefritt Svedala nyligen gjorde en opinionsmätning visade det sig att ja-sidan och de som inte bestämt sig för hur de ska rösta tillsammans uppgick till 49 procent.

På frågan om folkets röst kan bli avgörande för huruvida kommunen låter ett fängelse byggas i Svedala svarar Linda Allansson Wester:

– Om Kriminalvården kommer hit med ytterligare förfrågning i ärendet, då ska vi prata om omröstningen, och valresultatet ska prägla diskussionen.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!