Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polisen: Storbråken konflikt mellan familjer

Se läsarfilmen från bråket.
Bilder från slagsmålet utanför sjukhuset.
Foto: Läsarbild
Polisen har spärrat av efter bråk i Lund.
Foto: Mikael Nilsson
Polisen har spärrat av efter bråk i Lund.
Foto: Mikael Nilsson
Polisen på plats vid sjukhuset i Lund.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Läsarbild

Totalt åtta personer skadades efter flera bråk i Lund under måndagen. Tre av dem vårdas för allvarliga men inte livshotande skador.

Ett stort antal polispatruller dirigerades till de olika platserna – däribland Skånes universitetssjukhus där 50-60 personer var inblandade i ett storslagsmål.

Senare kunde flera misstänkta omhändertas eller hämtas in till polisen för förhör och en person greps, misstänkt för mordförsök.

Under den sena eftermiddagen var polisen även på plats i Kävlinge utanför Lund för att förhindra ytterligare bråk.

Enligt polisen ska bråken ha föregåtts av en konflikt mellan två familjer. 

Polisen kommer nu hålla ett stort antal förhör med bland annat vittnen till de bråken som utspelat sig i Lund under måndagen. 

Enligt polisens initiala bedömning har bråken skett mellan två familjer. Polisen vill inte gå ut med mer detaljer. 

– Det lilla man har kunnat komma fram till än så länge är att det rör sig om en konflikt mellan två familjer. Men vi vet i nuläget inte vad konflikten handlar om, säger Evelina Olsson, presstalesperson på polisregion syd. 

En av familjerna som är inblandad i konflikten är enligt uppgift en av de kriminella släkter som finns med i polisens klanrapport. Klanen är främst etablerad i Helsingborg och Lund. Under eftermiddagen gjorde polisen en husrannsakan mot en bil med koppling till den kriminella klanen.

Totalt åtta personer har varit i behov av vård efter bråken. Tre av dem har fått lämna sjukhuset. Två är lindrigt skadade och tre har allvarliga men inte livshotande skador, enligt polisen.

Senare kunde polisen rapportera att händelsen vid centralstationen rubricerats som försök till mord. En person kunde gripas som misstänkt.

Övrigt våld på två platser rubriceras i nuläget som grov misshandel.

Skadades med tillhygge 

Bråken i Lund pågick under stora delar av måndagen.

Klockan 10.12 larmades polisen till ett bråk på Kämpagränden i stadsdelen Linero i stadens utkant. När polisen anlände anträffades en skadad person.

– Många hade samtidigt avvikit från platsen, säger Patric Fors, presstalesperson vid polisen i region syd.

Den skadade personen ska ha fått skador från ett tillhygge och fördes i ambulans till sjukhus. Polisen utesluter inte att bråket kan ha samband med det efterföljande bråket som skedde vid Lunds central.

Där blev flera personer vittnen till hur ett bråk uppstod vid en uteservering mitt emot järnvägsstationen. 

Enligt polisen ska ett tiotal personer ha varit inblandade i det bråket. 

Slog en man i huvudet

En anställd på en servering berättar hur 4-5 bilar stannade utanför och att flera män därefter gick in på den aktuella restaurangen.

– Sedan drog de ut en man på uteserveringen och började slå. Vi var flera som såg hur han blödde från huvudet.

Enligt Patric Fors fördes en person i ambulans till sjukhus. En annan skadad ska ha förts i privatbil till sjukhuset.

Delar av uteserveringen ska också ha slagits sönder. Även fönsterrutan till restaurangen ska ha spruckit.

– Det är ofta oroligt här och personalen på vår servering går alltid med larm på sig numera, säger en anställd på en av de intilliggande barerna.

Delar av uteserveringen är förstörd.
Foto: Fritz Schibli
Polisens tekniker jobbar på platsen.
Foto: Fritz Schibli

Storbråk utanför sjukhuset

En stund senare utbröt ännu ett bråk, den här gången utanför sjukhuset i Lund. Totalt ska 50-60 personer ha varit inblandade i det, enligt polisen.

Två grupperingar kopplas till alla tre bråken, och det ska finnas skadade från båda sidor som fått vård på sjukhuset.

– Det har gjort att det samlats mycket folk utanför. Det kom så pass mycket folk att det resulterade i hätsk stämning och att de här två sidorna rök ihop med varandra, säger Patric Fors.

Enligt polisen är flera av de inblandade kända för polisen. 

– Det har varit inslag av mer eller mindre kända grupperingar. De har varit synliga på de platser där vi arbetar, säger Evelina Olsson, presstalesperson hos polisen i region Syd.

Senare under eftermiddagen var polisen också på plats i Kävlinge utanför Lund. Enligt polisen är man där för att förhindra att de våldsamma bråken på flera platser i Lund tidigare under dagen blossar upp igen.

– Vi har en stark närvaro och jobbar brottsförebyggande. Det främsta målet nu är att undvika fler bråk, säger Evelina Olsson.

Bilder från slagsmålet utanför sjukhuset.
Foto: Läsarbild
Bilder från slagsmålet utanför sjukhuset.
Foto: Läsarbild

Vittnet: ”Extremt uppjagade”

En anställd på sjukhuset, som vill vara anonym, säger att allt började med att folk skrek och plötsligt stod det en klunga på 50-60 personer utanför sjukhuset. Vissa av dem började bryta av tjocka grenar från träd för att använda som tillhyggen.

– Det var precis som att det var två gäng mot varandra. De hoppade på varandra, slog och sparkade varandra i huvudet, säger hon.

Med anledning av oroligheterna beslöt sjukhuset att gå upp i stabsläge för att enklare kunna hantera situationen och samordna arbetet.

Anette Forslund skulle precis öppna en butik i närheten av restaurangen när hon såg uppståndelsen nära tågstationen i Lund.

– Det var mycket folk med höga röster, män som kom överallt ifrån. De kastade in grejor mot restaurangen, uteserveringsmöbler och en vägskylt åkte in. Det var fullt med folk. 

Anette Forslund säger att hon inte fick en uppfattning om vad de bråkade om, men att det var väldigt aggressiv stämning. Hon såg en man som var blodig i ansiktet. 

– De var extremt uppjagade. Fruktansvärt aggressiva. 

”Oerhört trist”

Ninette Shofer som jobbar på en intilliggande restaurang såg inte händelsen, men påverkas ändå av den.

– Det är jättetrist när sånt här händer i Lund. Det är synd för alla förlorar i affärerna när ingen vågar komma. Det är jättetrist att vi blir drabbade ekonomiskt i dag, det är också väldigt ovanligt i Lund.

Philip Sandberg (L), kommunstyrelsens ordförande i Lund, skriver i en kommentar om händelsen:

”Det är rena neandertalarfasonerna som inte hör hemma i Lund. Det visar även hur viktigt det är att vi inte rullar tillbaka våra lokala satsningar på ordningsvakter och kameraövervakning och att Morgan Johansson som justitieminister och lundabo måste ta medborgarnas krav på ökad trygghet på allvar.”

Vid 15-tiden betecknade polisen att man åter hade läget under kontroll. Avspärrningen på Bangatan var hävd men det fanns fortfarande ett tiotal patruller kvar vid sjukhuset.

– Det här är inga händelser som man är van vid och i synnerhet inte så här på en måndagsförmiddag. Vi har full förståelse för att det här kan kännas obehaglig och otryggt för Lundaborna. Vårt arbete nu går ut på att Lundaborna ska kunna känna sig trygga, säger Evelina Olsson på polisen.

Runt klockan 22 på kvällen hade polisen hunnit förhöra ett stort antal personer och gått igenom delar av bevismaterialet.

– Vi har inga fler frihetsberövade i nuläget men det finns mycket bevismaterial i form av filmer och många förhör har gjorts. Vi räknar därför med att det inom kort kommer att plockas in fler misstänkta, säger Evelina Olsson på polisen.

Ninette Shofer jobbar på en intilliggande restaurang.
Foto: Johanna Olofsson

Vet du mer om händelsen?

• Kontakta Expressen/Kvällsposten på 71717@expressen.se eller skicka SMS/MMS till 71717

Här kan du läsa mer om hur du tipsar Expressen.

Tre personer vårdas på sjukhus

Kvällsposten på plats utanför sjukhuset.

Serveringar tomma efter bråken i Lund

Ninette Shofer jobbar på en restaurang bredvid platsen för ett av bråken: ”Ingen vågar komma”.

Vittnet: ”Det var jätteotäckt att se”

Maria Petersen såg ett av bråken.

Se filmen från bråket

Fyra personer har förts till sjukhus efter ett bråk på flera platser utomhus i Lund

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!