Jashar, 87, vill gå i pension: ”Jag är alldeles för trött”

Jashar "Gubben" Alushi bakom disken på Plaka. Han är 87 gammal och längtar efter pensionen.
Foto: Jakob Kjelldén
Plaka har legat på samma plats i Malmö sedan 1991.
Foto: Jakob Kjelldén
Jashar och sonsonen Evripides.
Foto: Jakob Kjelldén
Jashar inne i Plakas lilla kök.
Foto: Jakob Kjelldén

En era i Malmös krogliv är på väg att ta slut. 

Jashar Alushi har drivit restaurangen Plaka i 30 år, men nu är han 87 år gammal – och vill gå i pension. Plaka är till salu.  

– Det här livet är alldeles för stressigt för mig nu, säger han.

Jashar Alushi, eller "gubben" som nästan alla stammisar kallar honom, har drivit det grekiska kvartershaket Plaka på Södra Förstadsgatan i Malmö i trettio år. Innan dess var det Zorba på Bergsgatan som han hade hand om under nästan 20 år. 

Men nu, när Jashar är 87 år gammal, ser han slutet närma sig. Han vill gå i pension och Plaka är till salu. 

– Jag är för gammal nu. Är alldeles för trött, säger Jashar. 

Långa arbetsdagar

Han står på sin vanliga plats, bakom disken. Det är alltid Jashar som lägger upp maten, pratar med gästerna, dukar av. Det blir långa dagar. 

– Jag är här från klockan sex på morgonen till klockan tio på kvällen. Men nu orkar jag inte mer. Det är alldeles för stressigt för mig. 

Sedan en tid tillbaka har Plaka stängt på måndagar. För att Jashar ska orka.  

Vad gör du på din lediga dag?

– Ingenting. Jag sitter hemma och vilar, kanske går en liten runda och sen tillbaka igen. Jag är mycket trött.

Jashar Alushi bakom disken på Plaka. Sonsonen Evripides hjälper till.
Foto: Jakob Kjelldén

Kommer sakna gästerna

Plaka är närmast en institution i Malmös krogliv. Till blygsamma priser har Jashar Alushi serverat grekiska rätter som grillspett, stifado och moussaka och stammisarna är och har varit många. 

Det är just gästerna Jashar kommer sakna när Plaka slår igen för gott. 

– Alla människor. Så många som kommer in här med sina familjer, alla är så vänliga. Jag har så många att tacka. 

– Tänk, jag har varit restaurangägare i Malmö i 47 år. Så många människor jag har träffat. Ojojoj. 

Vad säger dina gäster nu när Plaka är till salu?

– Många vill inte att jag ska sälja. De föreslår att jag har stängt en dag till i veckan. Men nej nej, så blir det inte. 

Vill hälsa på sin son

Jashar har klart för sig hur livet efter Plaka blir. 

– Jag har tänkt vara i Grekland två månader om året och sen i Sverige resten av tiden. 

Jashars son bor utanför Aten. Han har också en restaurang.

– I en stad som heter Loutsa. Den ligger vid havet, det passar mig mycket bra. 

Det finns ingen risk att du börjar jobbar på hans restaurang då?

– Nej nej, inte en chans. Han säger "Pappa sitt där, vad vill du ha att dricka?". Och sen sitter jag där.  

Hur gammal är din son?

– Han är 55 år. En mycket fin pojke. 

Jashar är också en stolt farfar och morfar.

 – Jag har sex barnbarn. Fem flickor och en pojke. Alla jobbar och är duktiga. Kom, jag ska visa en bild!

Vi går in i det lilla köket. På väggen längst in hänger en tavelram med sex foton. Sex barnbarn. Jashar visar vem som är syskon med vem och berättar vad alla jobbar med. 

Jashar visar stolt upp sina sex barnbarn: "Alla jobbar och är duktiga".
Foto: Jakob Kjelldén

"Han behöver all hjälp han kan få"

Den enda sonsonen heter Evripides. Han kommer in i köket när vi pratar.  

Evripides jobbar tillsammans med Jashar på Plaka. Det har varit en självklarhet för honom att hjälpa sin morfar. 

– Ja så klart. Vad ska jag göra? Han behöver all hjälp han kan få. 

Han berättar att mormor, Jashars fru Vasiliki, dog för tre år sedan. 

– Det tog oss väldigt hårt. Efter det har det inte varit lika roligt för någon av oss.

Vill sälja tsatsiki – med "gubben" på

När Plaka är sålt väntar ett nytt liv även för Evripides. Han berättar om en dröm han har. 

– Jag skulle vilja sälja tsatsiki och sätta "gubbens" ansikte på etiketten, säger han och tittar kärleksfullt på sin morfar.  

Fler gäster kommer in i den lilla restaurangen. Alla hälsar glatt och Jashar hälsar lika glatt tillbaka. Tar i hand med många av dem.

Men snart är det dags. Plaka ska säljas och Jashar ska äntligen få bli ledig. 

Han ser fram emot det. 

– Är man 87 år ska man sitta och sova i en stol, inte jobba, säger han. 

Sen tar han emot nästa gäst. 


FYRA ANDRA INSTITUTIONER I MALMÖS KROGLIV

Två Krögare, eller "Bullen" som krogen heter i folkmun.
Foto: CHRISTER WAHLGREN

"Bullen"

Två Krögare, som restaurangen på Storgatan egentligen heter, har anor från 1906 och har sedan dess varit en viktig del av Malmös krogliv. Under åren har det funnit både biljardbord och en kägelbana i lokalerna. Smeknamnet "Bullen" kommer från det tidigare namnet The Bull’s Eye, men från någon gång i början av 80-talet är det alltså Två Krögare som gäller. 


Stippes grundare Stjepan Rasic trivs vid grillen.
Foto: PETER KROON

Stippes

Snabbmatsrestaurangen vid Triangeln kallar sig själva för "Malmös burgarhjärta sedan 1972". Och nästan alla Malmöbor har någon gång slängt i sig en burgare där, eller en ungersk korv, eller en varm macka med allt. Oftast efter en festlig natt på stan. Grundaren Stjepan Rasic kämpar fortfarande på bakom disken och det är öppet nästan dygnet runt. 


Savoy i slutet av 90-talet.
Foto: JOACHIM WALL

Savoy Grill

Den första restaurangen som tågresenärer möts av när de kliver ut från centralstationen i Malmö och traskar in mot stan är Savoy grill. Hotellet Savoy har anor ända tillbaka till 1300-talet men det var inför Baltiska utställningen 1914 som hotellet och restaurangen fick utseendet som likadant som i dag. Savoys matsal är bland annat känt för att ett mord begicks här i Sjöwall Wahlöö-romanen "Polis polis potatismos". Skytten flydde ut genom fönstret i hörnan där nu ingången till restaurangen ligger. Namnet har ändrats några gånger men lokalerna är desamma.  


Restaurang har sedan invigningen 1964 erbjudit Malmöborna en vidunderlig utsikt. Bilden är från 1999.
Foto: CHRISTER WAHLGREN

Restaurang Översten

När skyskrapan (ja då räknades den som en sådan) Kronprinsen stod klar i början av  maj 1964 invigdes också Restaurang Översten som ligger på 26:e våningen. Under många år var Kronprinsen inte bara ett bostadskomplex utan också något av Malmös nöjescentrum och under den perioden hade Översten sina glansdagar. Under senare år har området svalnat men Restaurang Översten ligger kvar med samma fantastiska utsikt som förr. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!