Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jas-plan fick mota bort ryska bombplan

Det ska ha rört sig om två flygplan av typen TU-22M "Backfire" – som flög över internationellt vatten med riktning mot Ölands södra udde.
Två Jas-plan gick i dag upp vid lunchtid för att mota bort de ryska bombplanen.
Foto: Louise Levin
Överbefälhavare Sverker Göranson.
Foto: Jan Düsing
Peter Hultqvist.
Foto: Sven Lindwall

Amerikanska bombplan ska öva minfällning på svenskt territorium under en Natoledd övning.   

Ryssarnas svar kom snabbt: bombplan med kapacitet för kärnvapen utanför Öland. 

– Man kan misstänka att de kommande militärövningarna kan vara orsaken till att det händer just nu. Att Ryssland vill visa sin irritation, säger Allan Widman (FP), ordförande i Försvarsutskottet.

Två Jas Gripen-plan gick upp för att mota bort de ryska stridsplanen – som dock höll sig inom internationellt luftrum.

Vid lunchtid på torsdagen gick två Jas Gripen-plan upp för att mota bort två ryska bombplan, av typen TU-22M Backfire. 

– Två ryska, medeltunga strategiska bombflyg flög ut från Finska viken och fortsatte mot Ölands södra udde, sa arméofficer och insatschef Göran Mårtensson till Expressen. 

Försvarsmakten svarade genom att skicka upp de två Jas 39 Gripen-planen. 

– Men jag vill betona att det inte handlade om någon kränkning. De ryska planen befann sig i internationellt luftrum. De här flygningarna sker med viss regelbundenhet, senast den 24 mars och på liknande vis i december förra året, sa Göran Mårtensson. 

Efter att Jas-planen gått upp vände de ryska bombplanen, som kan ha en förödande kapacitet. 

– De kan bära kärnvapen, sa Göran Mårtensson.

Förutom Sverige skickade andra länder upp flyg för att övervaka ryssarna – bland andra Danmark. 

– Jag kan bekräfta att vi övervakade två utländska flygfarkoster och skickade upp egna plan, sa Erik Bøttger, pressofficer vid danska försvarsmakten till Expressen. 

En dominerande orsak till Rysslands närgångenhet i luftrummet kan vara de kommande, storskaliga militärövningarna. Dels flygövningen Arctic Challenge Exercise i norra Sverige där bland andra Natoländerna Norge, Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Nederländerna och USA deltar. Dels den Natoledda övningen Baltops den 6-20 juni, under vilken de amerikanska bombflygen B-52 kommer öva minfällning på svenskt territorium. 

– Man kan tillåta sig att misstänka att den kommande flygövningen och Baltops-övningen kan vara orsaken till att det händer just nu. Att Ryssland vill visa sin irritation, sa Allan Widman (FP), ordförande i Försvarsutskottet.   

Hur ska Sverige agera för att få Ryssland att upphöra med den här typen av flygningar? 

– Det Ryssland vill göra är bland annat att markera sin närvaro. Då måste vi göra detsamma och visa vår närvaro. Det kan tyckas som en föga framgångsrik strategi, men det är den som för närvarande ger bäst resultat. 

Även det pågående EU-toppmötet i Riga om det östliga partnerskapet, som syftar till att föra EU:s medlemsstater i öst närmare unionen, kan vara ett motiv för ryssflygningarna, enligt Stefan Ring som är generalsekreterare i Allmänna försvarsföreningen.  Sverige var en nyckelspelare när det östliga partnerskapet grundades 2009.

Sverige försvarsminister Peter Hultqvist (S), som befinner sig i USA, lämnade följande kommentar om ryssflygningen: 

– Detta bekräftar den ökade militära aktiviteten och övningsverksamhet som nu råder i Östersjöområdet och som skiljer sig från hur det var tidigare. Det ställer ökade krav på den svenska Försvarsmakten och vår incidentberedskap. Jag noterar att ingen kränkning har skett, men att det som sagt är ett uttryck och en bekräftelse på den ökade militära aktivitet som numera är ett faktum. 

ÖB: "Provocerande nära"

Under torsdagseftermiddagen medverkade överbefälhavare Sverker Göranson i Sveriges Radios P4 Extra och kommenterade där också flygincidenten, som DN var först att skriva om.

– Det handlar inte om regelbundna kränkningar från ryskt håll, men flyger ju provocerande nära. Både nära de nationella gränserna, men också nära vårt flyg och andra länders flyg när de flyger över Östersjön, sa Sverker Göranson i P4 Extra.

Experten: "Ryssland vill påverka politiskt"

Stefan Ring, generalsekreterare i Allmänna försvarsföreningen, vad vill Ryssland säga oss med de här flygningarna?

– Det är ett led i vad de har gjort under en längre tid: nämligen att markera sin närvaro i Östersjön. Och att de flyger just nu kan också ha att göra med det möte man har i Riga med det östliga partnerskapet. Sedan får vi inte glömma bort att det kommer att genomföras en större Natoövning i Östersjön ganska snart (Baltops) och att Ryssland vill visa sin existens och att det här är ett viktigt område för dem.

Men vad hoppas Ryssland uppnå?

– De hoppas på att kunna påverka politiska beslut. Det är väl ingen tvekan om att entusiasmen under det förra mötet som EU hade om det östliga partnerskapet, i Vilnius 2013, var större än nu. Detta eftersom vi sett utvecklingen efter kriget i Ukraina, som Ryssland menar är en följd av det östliga partnerskapet. Rysslands ande vilar över förhandlingarna som nu pågår och flygningarna är ytterligare en markering från Rysslands sida, för att visa att de är en militär stormakt.

Hur ska Sverige svara?

– Det är en svår balansgång. Utvecklingen tjänar inte på att vi skapar en situation som leder till militär eskalation. Samtidigt som vi fortsätter de diplomatiska ansträngningarna för att förbättra relationen är det viktigt att vi markerar att vi fattar våra egna säkerhetspolitiska beslut och visa att vi inte backar undan.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!