Vid lunchtid på torsdagen gick två Jas Gripen-plan upp för att mota bort två ryska bombplan, av typen TU-22M Backfire.
– Två ryska, medeltunga strategiska bombflyg flög ut från Finska viken och fortsatte mot Ölands södra udde, sa arméofficer och insatschef Göran Mårtensson till Expressen.
Försvarsmakten svarade genom att skicka upp de två Jas 39 Gripen-planen.
– Men jag vill betona att det inte handlade om någon kränkning. De ryska planen befann sig i internationellt luftrum. De här flygningarna sker med viss regelbundenhet, senast den 24 mars och på liknande vis i december förra året, sa Göran Mårtensson.
Efter att Jas-planen gått upp vände de ryska bombplanen, som kan ha en förödande kapacitet.
– De kan bära kärnvapen, sa Göran Mårtensson.
Förutom Sverige skickade andra länder upp flyg för att övervaka ryssarna – bland andra Danmark.
– Jag kan bekräfta att vi övervakade två utländska flygfarkoster och skickade upp egna plan, sa Erik Bøttger, pressofficer vid danska försvarsmakten till Expressen.
En dominerande orsak till Rysslands närgångenhet i luftrummet kan vara de kommande, storskaliga militärövningarna. Dels flygövningen Arctic Challenge Exercise i norra Sverige där bland andra Natoländerna Norge, Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Nederländerna och USA deltar. Dels den Natoledda övningen Baltops den 6-20 juni, under vilken de amerikanska bombflygen B-52 kommer öva minfällning på svenskt territorium.
– Man kan tillåta sig att misstänka att den kommande flygövningen och Baltops-övningen kan vara orsaken till att det händer just nu. Att Ryssland vill visa sin irritation, sa Allan Widman (FP), ordförande i Försvarsutskottet.
Hur ska Sverige agera för att få Ryssland att upphöra med den här typen av flygningar?
– Det Ryssland vill göra är bland annat att markera sin närvaro. Då måste vi göra detsamma och visa vår närvaro. Det kan tyckas som en föga framgångsrik strategi, men det är den som för närvarande ger bäst resultat.
Även det pågående EU-toppmötet i Riga om det östliga partnerskapet, som syftar till att föra EU:s medlemsstater i öst närmare unionen, kan vara ett motiv för ryssflygningarna, enligt Stefan Ring som är generalsekreterare i Allmänna försvarsföreningen. Sverige var en nyckelspelare när det östliga partnerskapet grundades 2009.
Sverige försvarsminister Peter Hultqvist (S), som befinner sig i USA, lämnade följande kommentar om ryssflygningen:
– Detta bekräftar den ökade militära aktiviteten och övningsverksamhet som nu råder i Östersjöområdet och som skiljer sig från hur det var tidigare. Det ställer ökade krav på den svenska Försvarsmakten och vår incidentberedskap. Jag noterar att ingen kränkning har skett, men att det som sagt är ett uttryck och en bekräftelse på den ökade militära aktivitet som numera är ett faktum.
ÖB: "Provocerande nära"
Under torsdagseftermiddagen medverkade överbefälhavare Sverker Göranson i Sveriges Radios P4 Extra och kommenterade där också flygincidenten, som DN var först att skriva om.
– Det handlar inte om regelbundna kränkningar från ryskt håll, men flyger ju provocerande nära. Både nära de nationella gränserna, men också nära vårt flyg och andra länders flyg när de flyger över Östersjön, sa Sverker Göranson i P4 Extra.