Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Jannis häst blev sjuk av torkan: ”Var fruktansvärt”

Janni Malmgrens häst sjuknade in – som följd av torkan. Foto: Privat
La Witch är ett 14-årigt svenskt halvblod. Foto: Privat
Flera bönder tvingas nödslakta sina djur på grund av den utbredda foderbristen. Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN
LRF förbereder sig för krisläge. Foto: ANDREAS HILLERGREN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Torkan medför inte bara foderbrist, låga vattennivåer och skogsbränder – nu insjuknar även hästar som följd av det torra klimatet.

Janni Malmgrens häst La Witch visade tydliga tecken på smärta och veterinär fick kallas in.

– Min häst har aldrig haft fång tidigare, men i år fick hon det på grund av torkan, säger Janni.

Minimala skördar, omfattande skogsbränder och djur som skickas till nödslakt – den intensiva torkan har medfört massiva problem, som få invånare i Sverige visade sig vara beredda på.

– Vi kan redan nu konstatera att konsekvenserna kommer vara värre än under torkåret 1992. Då bedömde man den totala kostnaden till tre miljarder kronor. Om vädret fortsätter i augusti utan någon väsentlig nederbörd kommer vi ha ett krisläge i Sverige. Vi förbereder oss för det, säger Palle Borgström, förbundsordförande för LRF.

”Smärtade i hjärtat”

Det heta klimatet har därtill visat sig ge allvarliga konsekvenser på hästars hälsa. Det fick Malmöbon och hästägaren Janni Malmgren, 33, erfara dagarna runt midsommarafton. 

Hennes 14-åriga svenska halvblod La Witch visade tecken på stor smärta en dag då Janni kom till stallet. Det konstaterades handla om sjukdomen fång – en inflammation som sätter sig i hovarna, och kan resultera i stort lidande för djuret.

Svenska halvblodet La Witch drabbades av fång, som följd av torkan. Foto: Privat

– Symtomen var diffusa i början, min häst fick svårt att gå och jag förstod att det var något som inte stod rätt till. Vid fång vill hästarna gärna avlasta frambenen, hon lyfte på sina framhovar hela tiden och hon var varm i hovarna. När veterinären kom ut och gav smärtstillande förstod vi att det handlade om fång, säger Janni Malmgren och fortsätter:

– Det var fruktansvärt och det smärtade i hjärtat, när någon har så ont vill man bara kunna hjälpa till.

 

LÄS MER: Leena, 59, lånar ut mark till djur i nöd: ”Vill hjälpa”

 

Vågar inte tänka på fortsättningen

Fång kan drabba både hästar och nötkreatur. Den vanligaste orsaken till sjukdomen hos hästar är felaktig utfodring, exempelvis då hästen får plötslig tillgång till stora mängder mat.

– Detta år skiljer sig från hur det brukar vara, det finns inte mycket bete och gräset är inte högt – problemet är att det har varit så torrt. Det blir ingen tillväxt på gräset, vilket gör att socker lagras i stråna. Sockret kan vara skadligt för hästarna och de kan inte hantera det. Min häst har aldrig haft fång tidigare, men i år fick hon det på grund av torkan, säger Janni.

Att La Witch drabbades av fång gör att hon fortsatt ligger i riskzonen, trots att hon mår bättre för tillfället. La Witch behöver en foderstat med låg sockerhalt och Janni Malmgren oroar sig över den kommande vintern.

– Hon behöver strikt kosthållning och torrt hö. Bonden som vi köper hö av har berättat att han bara har foder fram till i jul med anledning av torkan, därefter vet jag inte hur vi ska göra. Om jag inte får tag på rätt sorts hö... jag vågar knappt tänka i de banorna, det blir ett jättesvårt läge.

Janni Malmgren är rädd för att tänka på hur foderbristen kan påverka henne. Foto: Privat

Torkan ger många konsekvenser

Regnet lyser med sin frånvaro och foderbristen blir allt mer omfattande. Årets andraskörd utgjorde mellan 0-30 procent av den väntade skörden. Inte förrän till hösten spås tillräckligt med regn falla över landet, vilket resulterar i att även tredjeskörden kan komma att sättas i fara.

Att bönderna inte lyckas fodra sina djur gör att besättningarna kan behövas slaktas tidigare än beräknat. Köerna till de svenska slakterierna växer sig allt längre, flera slakthus har upprättat väntlistor.

 

LÄS MER: Bönder i kris efter extrema torkan: ”Ser ut som en öken”

 

– Eftersom så många behöver slakta ut sina besättningar kommer vi få ett överskott med svenskt kött i närtid. Blir man inte av med det blir det en ännu värre situation, eftersom bönderna därmed inte kan sälja lika mycket kött till vintern. Det bästa allmänheten kan göra för att hjälpa bönderna är att köpa svenskt kött, har lantbrukaren Lennart Svenzén tidigare sagt till Kvällsposten.

Vattenbrist och brandrisk råder därtill över stora delar av landet, som en tydlig konsekvens av torkan. 

– Det krävs bara någon gnista för att tända upp en hel skogsbrand. Med den låga vattennivån som gäller just nu finns det inte särskilt mycket vatten att släcka bränderna med, säger Tora Tomasdottir, meteorolog på StormGeo.

 

Så kan du klara av torkan

• Hjälp varandra.

Genom att kommuner, företag och privatpersoner ställer upp för varandra ökar chanserna att så många som möjligt klarar sig ur extremtorkan.

 

• Slå vallarna redan nu.

Om vallarna inte är slagna är det dags att göra det. Utvecklingen i vallarna ligger tidigare än normalt och tillväxten har stannat av. Genom att slå nu finns det, i bästa fall, möjlighet att ta en andra skörd om regnet kommer.

 

• Skörda markerna.

Även marker som vanligtvis bara putsas kan skördas.

 

• Köp foder till djuren.

Trots att det är flera månader kvar innan kylan slår till kan det vara bra att tänka på vinterhalvårets foderförråd. Väntlistorna till foderleverantörerna växer i samband med torkan och allt fler djurägare söker sig utomlands för att hitta grovfoder. Via handelsplatser på internet, sociala medier, eller egna kontakter kan den som har tur fortfarande hitta foder inom Sveriges gränser.

 

• Skörda spannmålen tidigt.

Spannmålen går att skörda tidigare än tröskmoget, för att sedan ensilera som helsäd. Fodervärdet påverkas av skördetidpunkten. Det är, enligt regelverket, godkänt att skörda spannmålen som grönfoder/helsäd när den har gått i ax – grödkoden i stödansökan behöver inte ändas.

 

Källa: Länsstyrelsen Blekinge

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!