Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jane svetsar delar
till exklusiva bilar

Med modersmjölken. Motorintresset har Jane ärvt av sin pappa, och hennes man är lika motorintresserad. Jane har två Alfa Romeo och en Ducati-motorcykel. "Det är väldigt italienskt", säger hon.
Foto: Christer Wahlgren
Jane har en egen svetsarfirma och jobbar med allt från att tillverka saker till trädgården till bildelar.
Foto: Christer Wahlgren
En av Janes gamla unika bilar som hon väl tar hand om och vårdar ömt.
Foto: Christer Wahlgren
Jane stortrivs i Fuglie. Efter ett besök hos familjevänner i Lund väcktes kärleken till Sverige och sedan blev det flytt från England.
Foto: Christer Wahlgren

Jane Ison, 51, skräddarsyr delar till exklusiva bilar och tillverkar trädgårdskonst.

Hennes passion är att skapa unika grejer – i metall.

– Det roligaste är när jag åker ut till någon som har en idé och ritar den tillsammans med kunden – det kan vara ett bord eller en grind – och sedan kommer tillbaka med den färdiga produkten som ingen annan har, säger hon.

Nu driver hon en svetsarfirma i Fuglie utanför Vellinge. Bil- och teknikintresset har hon fått med modersmjölken i Cambridge i England.

– Min far körde formel 3 på 60-talet och så hade han en Ac Aceca (brittisk sportbil från 50-talet reds anm) som jag älskade att åka med i, det var det bästa jag visste.

Trots det hittade hon till svetsaryrket på omvägar.

– Det var inte meningen att jag skulle bli svetsare egentligen. Jag gick en kurs för att utbilda mig till labbtekniker och hatade det. Jag hatade varenda minut av det och så struntade jag i att gå dit.

"Jag är dyslektiker men ganska konstnärlig"

Med hjälp av en lärare bytte hon till en grundutbildning i teknik på ett universitet i Cambridge där hon bodde med inriktning på svetsning.

Det var en utbildning som passade mycket bättre.

– Jag är dyslektiker men ganska konstnärlig, säger hon.

Under studietiden jobbade hon extra i Engelska militären och låg i beredskap. Värvarna blev eld och lågor när de förstod att hon kunde svetsa och ville att hon skulle bli reparatör.

– Men det blev stopp ändå, det vara bara män som sattes på den avdelningen. Men värvarna blev lite förbannade över det och hittade en plats åt mig som lastbilschaufför, det var jättekul.

Hon tog också jobb som lärare på ett institut för svetsare som skulle lära sig att reparera oljeriggar.

Trivdes i Sverige

Under en termin bodde hon i Lund hos sin fars vänner och eftersom hon trivdes i Sverige bestämde hon sig för att flytta när hon blivit klar med studierna.

Efter en tid fick hon jobb som aluminiumsvetsare. Nu har hon en egen svetsarfirma och jobbar med att tillverkar saker till trädgården, bilen eller något helt annat. Det roligaste i arbetet är att jobba kreativt, säger hon.

– Jag gillar att sitta och rita och skapa något. Att arbeta utan ha det exakt förutbestämt tycker jag är det roligaste av allt.

Men händigheten och kunskapen av att meka med bilar kommer väl till pass även utanför arbetstid. Bilintresset är nämligen inte exklusivt förbehållet Jane Isons pappa, det har gått i arv till henne och finns hos hennes man.

– Min man är besatt i gamla Alfa Romeo och själv har jag två Alfa Romeo och en Ducati–motorcykel. Det är väldigt Italienskt, säger hon.

FAKTA

Namn: Jane Ison

Ålder: 51 år

Bor: Fuglie utanför Vellinge

Gör: Driver J.A.I. Weld. Ett litet skånskt företag med TIG svetsning som speciallitet.

www.jaiweld.se

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!