Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jan tvingas jobba trots svåra smärtor

Jan Andersson i Sjöbo är slaktare till yrket och har nästan aldrig varit sjuk eller borta från jobbet. Nu är han ett offer för reglerna om maximalt 180 dagars sjukskrivning.
Foto: FRITZ SCHIBLI
Den 1 juni förra året ville läkaren sjukskriva Jan Andersson på heltid. Men Jan stretade emot och valde att jobba halvtid under en tid.
Foto: FRITZ SCHIBLI

Jan Andersson, 56, är ett av offren för Försäkringskassans regler när det gäller sjukskrivning.

Den som är sjuk beviljas ersättning i maximalt 180 dagar.

Men i Jans fall gör en lång väntan på operation att han faller ur systemet.

Jan Andersson i Sjöbo är slaktare till yrket och har nästan aldrig varit sjuk eller borta från jobbet.

Han berättar om hur han en gång fick ansiktet sönderslaget av en ilsken ko där både tänderna rök och ögonbrynen sprack - men hur han efter omplåstring ändå var tillbaka på arbetsplatsen efter tre timmar.

En annan gång fick han tre ton över foten - men hittade ett par stövlar i storlek 47 som svalde svullnaden och fortsatte jobba med kryckor som stöd.

Våren 2017 fick Jan dock problem med vänster arm, samma bekymmer som han haft flera år tidigare med höger arm.

Fick svår värk

– Den domnade och svullnade upp och jag fick svår värk, beskriver han.

Då som nu var diagnosen radialtunnelsyndrom. Enda sättet i Jans fall att bli bra var en operation.

Men väntetiden för operationen hos handkirurgen var lång - mycket längre än operationen 2011.

Den 1 juni förra året ville läkaren sjukskriva honom på heltid. Men Jan stretade emot och valde att jobba halvtid under en tid.

Först bestämdes operationen till den 23 januari i år. Senare blev den framflyttad till den 23 mars - alltså långt över gränsen för den tillåtna sjukskrivningsperioden på 180 dagar.

– Jag föll plötsligt offer för att system jag inte var skuld till. När jag pratade med Försäkringskassan skyllde de bara på politikerna, säger Jan.

Ersättning dras in

När 180 dagar passerat dras sjukersättningen in och då ska den sjukskrivnes förmåga prövas mot "alla normalt förekommande arbeten".

– Jag ställde frågan om jag verkligen skulle säga upp mig från min fasta anställning. Rådet blev att jag skulle ta tjänstledigt och gå till arbetsförmedlingen. Där skulle jag ställa mig till arbetsmarknadens för förfogande och få möjlighet till a-kassa i stället.

Jan tyckte det hela lät helt absurt. För det första är det inte lätt för en person i hans ålder att få nytt jobb och för det andra är han övertygad om att en operation gör honom helt arbetsför igen.

Jans läkare har dessutom skrivit ett intyg till Försäkringskassan om att han alldeles sannolikt efter operationen kan återgå till sitt nuvarande arbete.

"Är orimligt"

 I intyget påpekar läkaren också det orimliga i att patienter ska bli så lidande på grund av sjukvårdens långa väntetider.

Men Försäkringskassan har, vad Jan förstått, inte tagit någon som helst hänsyn till läkarens invändningar.

Som en direkt konsekvens av de stelbenta reglerna har Jan därför sett sig tvungen att fortsätta jobba, trots sjukdomen, något Ystads Allehanda skrivit om.

– Jag biter ihop och arbetar sex timmar om dagen för inkomstens skull. Men jag har ändå förlorat 110 000 kronor, säger han. 

Jan säger också:

– Det är valår i år. Det bör nog politikerna tänka på.  

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!