ANNORLUNDA BIL. Jan Pedersen i Ronneby köpte en amerikansk polisbil som hittat till Sverige via en köpare på Gotland. "Folk vänder sig om när jag kommer körande", säger han. Foto: PrivatANNORLUNDA BIL. Jan Pedersen i Ronneby köpte en amerikansk polisbil som hittat till Sverige via en köpare på Gotland. "Folk vänder sig om när jag kommer körande", säger han. Foto: Privat
ANNORLUNDA BIL. Jan Pedersen i Ronneby köpte en amerikansk polisbil som hittat till Sverige via en köpare på Gotland. "Folk vänder sig om när jag kommer körande", säger han. Foto: Privat
Foto: PrivatFoto: Privat
 Foto: Privat
Foto: PrivatFoto: Privat
 Foto: Privat
Foto: PrivatFoto: Privat
 Foto: Privat
Foto: PrivatFoto: Privat
 Foto: Privat

Jan tar sin egen polisbil till affären

Publicerad

46-årige Jan Pedersen tar sin egen polisbil till affären när han ska handla.

Att ekipaget uppmärksammas förstår de flesta.

Bilen är en amerikansk polisbil med 385 hästkrafter under huven och stor ljusramp på taket.

Jan har jobbat på oljeplattformar i Norge i 26 år. Han jobbar två veckor i taget och är sedan ledig i fyra veckor hemma i Ronneby.

Det var under en av ledigheterna han besökte en kompis och tillsammans satt de och spånade om häftiga bilar. Kompisen hade precis köpt en Pontiac och det spädde på intresset ytterligare.

– Jag började själv söka efter häftiga bilar på nätet och fann till sist den här på Blocket. Den fanns hos en privatperson på Gotland och jag beställde en resa för mig och min fru dit, berättar Jan.

Han avslöjade inte i förväg för hustrun vad det var för affär som skulle göras på Gotland. Men när hon fick syn på polisbilen utanför flygplatsen förstod hon vad det handlade om.

Inte klok

– Hon sa direkt att jag inte var klok i huvudet. Men tack och lov stannade hon kvar i äktenskapet, säger Jan skrattande.

Polisbilen importerades av en privatperson till Sverige 2011. Jan är dock inte säker på om det är en äkta New York polisbil.

– Men det spelar ingen roll för mig. Jag har ju den för skojs skull och tänker åka runt i den på fritiden, säger han.

Jan tänker sig att besöka bilutställningar och köra cruising med bilen. Det blir småturer också, till affären till exempel.

Ville se

– Jag har redan varit där och uppmärksamheten brukar vara stor. Vid ett tillfälle stannade äkta svenska poliser vid bilen och bad om att få provsitta kärran, säger han.

Framöver finns en del andra idéer också. Jan kan tänka sig att köra brudpar i bilen och hålla både svensexor och barnkalas i baksätet. För ändamålet har han skaffat sig en alldeles tidsenlig amerikansk polisuniform.

Men framför allt vill han njuta av att ha en rätt annorlunda bil, långt från den vanliga Volvonormen som råder i Sverige.

– Det känns gott att dra på lite grann, särskit när man vet att man har några hästar under huven.

Lars-Olof Strömberg
Lars-Olof Strömberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag