Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jan, 70, sover i sin trädkoja: "Underbart"

Jan Lindell från Västra Näs utanför Sölvesborg drömde om en trädkoja i 64 år, nu har han äntligen fått en.Foto: Bo Åkesson
Jan Lindell sver gärna i trädkojan. En finnes med bygget är mathissen som hans fru kan skicka upp kanelbullar och saft i.Foto: Bo Åkesson

Redan som sexåring uppstod de första tankarna på en egen koja.

Men det skulle dröja 64 år innan Jan Lindell från Västra Näs utanför Sölvesborg realiserade sin barndomsdröm.

- Jag sover i trädet, det finns inget mer underbart än att höra grenarna knaka, säger han.

Jan bor i en villa med naturen in på knuten. Längst ned på tomten står dessutom en gammal bok där de bärande grenarna efter en beskärning för 25 år sedan spretade på ett alldeles perfekt sätt.

- Det var som gjort för att lägga ett golv i klykan, det var väl ungefär så det började, säger Jan.

Han berättar att barnasinnet följt honom upp i åren och när tanken på en koja lanserades inom familjen tände inte minst de tre barnbarnen, 2, 5 och 8 år, högljutt på idén.

- Jag började tidigt i våras när snön försvunnit och nu under sommaren har vi hållit invigningskalas.

Inga raka väggar

Kojan har en bostadsyta på 2,66 kvadratmeter med 1,40 meter i takhöjd. Det finns inga raka väggar och mitt i rummet sticker en tjock trädstam rakt upp ur golvet.

- Det kan tyckas lite synd för det har inneburit att jag och frun inte kunnat sova där tillsammans, säger Jan.

Har du verkligen sovit över i kojan?

- Javisst, det finns inget mer mysigt ställe att tillbringa nätterna på. Man ligger och hör hur det knakar i stammarna och prasslar i löven. Det är som underbar musik.

Jan är musiker i grunden och var i många år kapellmästare på Regionteatern Blekinge-Kronoberg. Men han är också känd för att ha varit med och startat musikteatergruppen Oktober i Malmö och ingick som en av medlemmarna i klassiska Sven Klangs Kvintett, som också blev film i Sverige.

Barnbok

Den kreativa ådran inom honom har på senare tid även fått honom att skriva en barnbok om en morfar som klättrar upp på en stege och sätter sig i trädkronorna med sitt dragspel.

Jan misstänker att kojan kan vara någon slags undermedveten frukt av boken. Men samtidigt vet han att längtan efter en egen koja funnits sedan tidiga barnaår.

- Visst har jag haft barnbarnen i åtanke när jag snickrat, men det har nog mest varit en ursäkt. Jag har verkligen önskat mig det här byggnadsverket. Och jag har nog aldrig haft så roligt som när jag gjort detta.

Kojan har byggts utan att ett enda spik eller skruv dragits in i trädet. Väggarna består av rödmålade träskivor och mot öster kan man kika ut mot naturen och soluppgången genom att enormt runt fönster.

Mathiss för bullar

En alldeles speciell finess är en mathiss som transporterar upp nygräddade kanelbullar och saft till besökarna i trädet.

- Min fru sa också att om jag nu lyckas locka upp barnbarnen i trädet måste jag på något sätt se till att de kan komma ner igen. Därför byggde jag en grön rutschbana också.

Allt pryds av ett par svenska flaggor och på toppen planerar Jan dessutom att låta en piratflagga vaja.

Vad säger vuxna människor om det du gör?

- Några har väl skrattat åt bygget och tyckt att det varit galet. Men de flesta gillar projektet och själv älskar jag både kojan och att ha lekfullheten kvar.