Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Jämställde invandring vid folkmord – politiker lämnar

Jimmy Lenander har jämställt invandring vid folkmord. Foto: Expo/Jimmy Lenanders Twitter
Nu har han avsagt sina uppdrag i kommunfullmäktige. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Karl-Johan Persson, gruppledare för SD i kommunfullmäktige i Vellinge, kan inte berätta varför Jimmy Lenander lämnat. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL

SD-politikern Jimmy Lenanders tidigare samröre med vit makt-miljön har granskats av både Skånska Dagbladet och Expo.

Två dagar efter den senaste artikeln avsade han sig sina uppdrag i Vellinge kommun, visar dokument Kvällsposten tagit del av.

– Det kanske var detta som lett till hans avgång, säger Karl-Johan Persson, gruppledare för SD i kommunfullmäktige i Vellinge.

Jimmy Lenander stod på femte plats på Sverigedemokraterna i Vellinges kommunlista och valdes i höstas in i kommunfullmäktige. 

Han har ett förflutet inom Nationaldemokraterna och har även varit medlem i nazistiska Svenska motståndsrörelsens (i dag Nordiska motståndsrörelsen) ungdomsorganisation Nationell ungdom, enligt Skånska Dagbladet. 

Enligt SD:s gruppledare i kommunfullmäktige i Vellinge, Karl-Johan Persson, har Jimmy Lenander varit transparent med sin bakgrund. 

– Han har lämnat den ideologin och man får lov att vara medlem hos oss även om man tillhört andra grupper tidigare, sa Persson till Skånska Dagbladet strax före valet.

Fortsatte visa sympatier

Men enligt Expo har Jimmy Lenander fortsatt visa sympatier för politiska grupper som Sverigedemokraterna tagit avstånd från. 

En av Jimmy Lenanders tweet. Foto: Expo/Jimmy Lenanders Twitter.

I september gav Lenander stöd för Alternativ för Sverige i två inlägg på Twitter. 

”Skulle vara bra om MP+L åkte ut och Afs + MED kom in i riksdagen”, skrev han bland annat.

Jimmy Lenander har vid ett tillfälle också jämställt invandring vid folkmord, enligt Expo. 

”Befolkningsutbyte, etnisk rensning, folkmord. Historiens dom kommer att bli hård”, skrev han på Twitter och bifogade en bild på Helsingborg. 

https://twitter.com/jimmylenander/status/1058636026296631296

Expo nådde inte Jimmy Lenander för en kommentar på uppgifterna. Men Lenander försvarade sig i en rad inlägg på Twitter.

Folkmord som ordval kan självklart diskuteras och var en medveten provokation. Vad är ett folk? Finns det olika folk? Vad händer när stora befolkningsgrupper migrerar till Sverige och etablerar etniska enklaver. Bra eller dåligt?

Jag tar avstånd från all form för folkmord och etnisk rensning oavsett var i världen det sker!

Jimmy Lenander skrev också om sitt engagemang i vit makt-miljöer, före sin tid i Sverigedemokraterna.

I tonåren (för 15-20 år sedan) umgicks jag i ”nationella kretsar”. Det var vanliga ungdomar som var kritiska till massinvandring och dess bieffekter. SD var långt ifrån riksdagen och hade knappt något ungdomsförbund på lokal nivå”.

Avsäger sig uppdrag

Nu har Jimmy Lenander avsagt sig sina uppdrag i Vellinge kommun, visar ett dokument inskickat till Vellinge kommun den 21 december – två dagar efter Expos granskning.

– Det är en intern angelägenhet. Jag uttalar mig inte om varför det har skett, vi får inte lov att uttala oss om det, enligt de etiska riktlinjerna vi har, säger Karl-Johan Persson, gruppledare för SD i kommunfullmäktige, till Kvällsposten.

I övrigt hänvisar gruppledaren till Jimmy Lenander själv, som Kvällsposten inte lyckats komma i kontakt med.

– Han har själv avgått, vi har inte plockat bort honom. Jag har inte ifrågasatt varför.

Vad betyder det för SD i Vellinge att han avgått?

– Just nu ser vi bara framåt. Vi har gott om folk att fylla på med. Sedan vad som skulle hänt med eller utan Jimmy kan inte jag svara på, jag kan inte se in i framtiden.

– Jag ser väl egentligen inga problem. Vi kör vidare, om han vill avsäga sina uppdrag får han göra det. Vi har annat att fokusera på.

”Kanske var detta som lett till hans avgång”

I intervjun med Expo sa Karl-Johan Persson att han inte kände till att Jimmy Lenander tagit ställning för Alternativ för Sverige – men att han skulle prata med Lenander om det. 

– Jag har inte granskat det. Jag har så lågt förtroende för Expo. Så allt de påstår tar jag med en klackspark.

Du sa i intervjun med Expo att du skulle prata med honom.

– Vi har haft en viss kontakt, men inte pratat. Jag har lämnat några mejl och vi har haft en mindre kontakt. Och det kan kanske vara detta som lett till hans avgång. 

Kvällsposten har på flera olika sätt sökt Jimmy Lenander, utan framgång.