Malmö Stads rapport ”Skolgårdsrasism, konspirationsteorier och utanförskap - En rapport om antisemitism och det judiska minoritetskapet i Malmös förskolor, skolor, gymnasier och vuxenutbildning” har väckt starka reaktioner. I princip alla judiska elever som intervjuats i samband med rapporten vittnar om hatbrott i form av fysiska och verbala attacker.
Frågan är, hur kommer det sig att Socialdemokraterna, efter att ha haft makten i staden oavbrutet sedan 1994, inte fått bukt med den extrema antisemitismen?
– Ingenstans har man kommit tillrätta med antisemitismen, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh, (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö.
– När jag tittar runtom på hur kommuner jobbar, kan jag inte se att det är fler som har byggt upp ett större strukturerat arbete om antisemitismen, men jag kan inte heller säga att vi är färdiga för det är ett stort problem.
I en intervju med Expressen förra veckan riktade inrikesminister Mikael Damberg också skarp kritik mot svenska kommuner som han ansåg bör arbeta lika strukturerat som Malmö med den här typen av problem.
– Vi har sett att vi har problem med antisemitism och vi har jobbat intensivt i många år för att bygga upp en kunskap om hur det ser ut och vilka verktyg som funkar. Vi jobbar nära judiska församlingen för att skapa bra förutsättningar för judiskt liv i Malmö, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.
Tvivlar inte på Ilmar Reepalus värderingar
För tre år sedan avslöjade Kvällsposten odemokratiska metoder, antisemitism och våldsbejakande extremism inom SSU i Skåne. Flera SSU-toppar tvingades avgå. Det socialdemokratiska ungdomsförbundet har också kritiserats för att ha skanderat ”krossa sionismen” under ett första maj-tåg.
Och för snart tio år sedan riktades stark kritik mot Malmös dåvarande kommunalråd Ilmar Reepalu (S) efter hans uttalande om att ta avstånd från Israels kränkningar av civilbefolkningen i Gaza och ”den israeliska lobbyn”.
– Jag har jobbat nära Reepalu i många år och vet att han inte är antisemit, men sättet han uttryckte sig i intervju skapade en misstro och vi har behövt bygga upp ett förtroende. Men jag har aldrig tvivlat en sekund på var han står i värderingar.
Samtidigt har Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer aviserat att man i valrörelsen kan komma att peka på problem med antisemitism ”djupt in i de egna leden” inom S. Detta som ett svar på ”brunsmetningen” från S sida inför valet 2018.
– Deras trovärdighet när det gäller internt renhållningsarbete är begränsad om man ser till deras upprepade och långvariga problem med antisemitism inom sitt eget parti i Skåne, vi kommer inte ha problem att påtala det, har han sagt i en intervju med Expressen tidigare i år.

”Farligt när man smetar över SD:s mediekritik”
Katrin Stjernfeldt Jammeh anser att det bara är ”ett sätt att blanda bort korten”.
– Jag har jobbat jättemycket med frågorna om antisemitism och antirasism sedan jag tillträtt och när antisemitism dyker upp gör vi allt vad vi kan för att mota tillbaka det.
– Jag är bekymrad över att vi har ett konservativt block som inte tar SD:s hot på allvar. Det är något lite farligt när man smetar över deras mediekritik, när man bara viftar bort den. Jag säger inte att M står för den politiken, men det är något i den när man legitimerar sitt eget genom att direkt peka på någon annan.
Vilken självkritik görs inom S angående antisemitismen?
– Vi har haft ett samarbete med svenska kommittén mot antisemitism för att utbilda våra förtroendevalda om antisemitism. Vi har haft Henrik Bachner som föreläsare för att synliggöra bland annat tankefigurer och konspirationsteorier för att alla ska känna igen dem när de dyker upp. Vi markerar stenhårt om något dyker upp och det är ett prioriterat arbete inom partiet.

Inget isolerat Malmöproblem
Samtidigt varnar Katrin Stjernfeldt Jammeh för riskerna med att se antisemitism som ett Malmöproblem.
– Om man nationellt tror att problem som dyker upp här är isolerade Malmöproblem så blir den nationella politiken dålig. Vi ser antisemitism i olika delar av världen och på många håll i Sverige.
Hon fortsätter:
– Vill man inte att det ska bli rubriker, så låter man bli att gräva, men då kommer vi inte åt det. Jag tänker fortsätta gräva även om det blir en strid ström på Twitter om hur uselt det är i Malmö.
– Om man företräder andra kommuner som inte har gjort motsvarade inventering så tycker jag man ska vara lite försiktig.