FICK MUNNEN FÖRTEJPAD. Personalen ansåg att James, 6, pratade för mycket på fritids. Som straff fick han munnen förtejpad, enligt vittnesmål i polisanmälan. I går var James tillbaka på förskolan igen. "Är det någon som ska bort är det fröknarna", säger mamma Lollo Borefur. Foto: Joachim Wall
FICK MUNNEN FÖRTEJPAD. Personalen ansåg att James, 6, pratade för mycket på fritids. Som straff fick han munnen förtejpad, enligt vittnesmål i polisanmälan. I går var James tillbaka på förskolan igen. "Är det någon som ska bort är det fröknarna", säger mamma Lollo Borefur.  Foto: Joachim Wall

James, 6, får en ursäkt av skolan

Publicerad
Uppdaterad
HÖGANÄS. James, 6, pratade för mycket på fritids.
Då tejpade skolfröknarna igen munnen som straff på pojken, enligt familjens polisanmälan.
- Det gjorde ont och jag kissade på mig, säger James.
Fredagens skandal på Lerbergsskolan i Höganäs rubriceras som misshandel. Enligt förundersökningsledaren Christer Wingren gränsar anmälan till grov misshandel.
– Att skolpersonal använder sig av sådana metoder 2009 är ren skandal, säger James mamma Lollo Borefur.
När hon skulle hämta sonen hade han enligt hennes utsago kissat ner sig och var alldeles förtvivlad.
– Inte nog med att de behandlat honom på det här sättet. De hade till och med skrattat åt honom, säger Lollo.
Orsaken till straffet var att James haft svårt att hålla tyst under en samling.
Med övriga barn som vittnen tvingades James lämna lokalen. I ett angränsande kök fick han munnen förtejpad med en bred tejpbit av en av skolfröknarna, enligt familjens polisanmälan.
Kommunens utbildningschef Peter Andreasson beklagar händelsen. Ett brev skickades även ut till skolans föräldrar.
– Det som hänt är jättetråkigt och vi ber både James och hans familj om ursäkt, säger Andreasson.
– Vi har vidtagit åtgärder så att det inte ska hända igen. Dessutom gör vi en egen utredning om händelsen.

Kräver deras avgång

Mamma Lollo har även krävt att de två utpekade pedagogerna skiljs från sina tjänster.
Enligt utbildningschef Andreasson är det inte aktuellt för tillfället.
– Jag har talat med båda, det är erfaren personal och de ångrar sig djupt. De kan bara förklara det med att det var ett dåligt skämt från deras sida, säger han.
Fröknarna hävdar att plåsterlappen endast satt på i 2-4 minuter. Efteråt ska James ha fortsatt att delta i aktiviteterna.
- Men oaktat det är det naturligtvis ändå en kränkning, säger Peter Andreasson.
Han tror att pedagogerna kan skiljas från sina tjänster först om de blir dömda.
James mamma har tackat nej till ett försoningssamtal på skolan.
– Att ledningen håller sina medarbetare om ryggen är ren skandal, säger hon.
Lars-Olof Strömberg
Lars-Olof Strömberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag