Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Jaktlaget med bara kvinnor: "Är på gång"

Familjeband. Helena Andersson jagar tillsammans med sin dotter Heidi Andersson.

Foto: Jens Christian

16 642 kvinnor har jaktlicens i Sverige.

Foto: Jens Christian

Trofé. Det kvinnliga jaktlaget har nedlagt ett rådjur - nu har de fram till nyår på sig att skjuta en älgkalv på sin jaktmark. Hela laget är inte med på bilden, men samtliga på fotot har varit med sedan starten.

Foto: Privat

När Helena Andersson startade en jägarutbildning för bara kvinnor överrumplades hon av reaktionerna.

Nu är hon medlem i ett jaktlag med enbart kvinnor.

- Tjejerna är på gång, säger hon.

När Helena Andersson ombads att starta en jägarexamensutbildning enbart för kvinnor blev det succé.

- Jag skulle ha blivit glad om vi blev 6-7 stycken, men det blev 18 som började utbildningen.

Som nyutexaminerad jägare är det svårt att komma in i ett jaktlag och det blir inte lättare av att vara kvinna menar hon. Så när den första kullen kvinnor fått sina licenser tog de saken i egna händer och startade ett lag.

- Skogsstyrelsen hade mark utanför Knäred som skulle tilldelas ett jaktlag och då lämnade vi ett anbud och vi fick den, säger hon.

Nu är både gevär och jägare laddade för säsongens första älgjakt. Egernahulttjejernas jaktlag har till den 31 december på sig att uppnå sin kvot - att skjuta en älgkalv.

- Det är inga som helst problem, vi såg två älgkalvar i går när vi var ute och jagade rådjur.

Allt fler tjejer tar examen

Och det är inte bara Egernahulttjejerna som har medvind. På tv har Lotta Lundgren jagat tillsammans med Leif GW Persson och antalet kvinnliga jägare ökar hela tiden och nu är var femte som tar jägarexamen kvinna. Annat var det när Helena Andersson började jaga 1995.

- Då hajade man till om man hörde någon annan kvinna på radion. Nu händer det dagligen och det är väldigt många tjejer som tar jägarexamen. Vi börjar komma in i den mansdominerade jaktvärlden. Tjejerna är på gång, säger hon.

På det stora hela är de andra jägarna positiva till att fler kvinnor kommer in, berättar Helena Andersson som menar att hon inte blivit utsatt för några fördomar. Men hon minns samtidigt att det knotades lite när de vann anbudet på deras jaktmark.

- Det var många som var intresserades och då snackades det lite om att vi fått marken bara för att vi är tjejer. Det kan vara bra att ha lite skinn på näsan om man ska jaga med män, det blir inte riktigt lika mycket snusk när tjejer är med, säger hon.