Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Jakten på Gert-Inges misstänkta mördare

Gert-Inge Bertinssons bil har ännu inte hittats.
Gert-Inge Bertinsson Foto: Polisen / Polisen
Gert-Inge hittades i skogen i närheten av Markaryd Foto: CARL CARLERT / KVP

De två ukrainska män är häktade i sin utevaro för det misstänkta mordet på Gert-Inge Bertinsson, 70, från Markaryd. 

De har nu varit på fri fot i 14 dagar – och polisen undersöker samband med försvinnandet av Olle, 80, i Västerbotten. 

– De är efterlysta, men vi kan ju inte sätta in något sökande då vi inte vet var de befinner sig, säger Robert Loeffel, presschef på polismyndigheten i region syd.

Tidigare i veckan begärde åklagare Yvonne Rudinsson de två männen häktade. Växjö tingsrätt beslutade på onsdagen att häkta dem i sin utevaro. 

– Det krävs att man blir häktad i sin frånvaro för att kunna bli internationellt efterlyst, sa Robert Loeffel, presstalesperson vid polisen i Kronoberg, då till Smålandsposten. 

Männen är båda i 50-årsåldern och ukrainska medborgare. De är misstänkta för mord på Gert-Inge Bertinsson och för stölden av hans bil. En av dem är dessutom misstänkt för kortbedrägeri, efter att vid tre tillfällen försökt ta ut pengar ur en bankomat med Gert-Inges bankomatkort. 

– De är häktade i sin utevaro, vi vet ju inte om de befinner sig i Sverige eller utomlands. De är efterlysta, men vi kan ju inte sätta in något sökande då vi inte vet var de befinner sig, säger Robert Loeffel.

Guldfärgad Volvo avgörande för utredningen 

Gert-Inges bil, en guldfärgad Volvo XC90 av årsmodell 2016, har fortfarande inte återfunnits. Polisen bedömer bilen som avgörande för utredningen och har i flera efterlysningen vädjat om uppgifter kring den. 

I veckan gick polisen i region nord ut och efterlyste en identisk bil i samband med ett annat försvinnande, 

Under en cykeltur den 3 augusti försvann en äldre man, 80-åriga Olle, i Rentjärn i Malå kommun i Västerbotten. 14 dagar senare är han fortfarande inte återfunnen. 

Dagarna innan försvinnandet av Olle syntes en bil, identisk med Gert-Inges stulna i bil, i närheten av Rentjärn. Rentjärn ligger 128 mil norr om Markaryd. 

Brevbärare såg bilen i Adak 

Expressen skrev tidigare under söndagen om brevbäraren Morgam Hellsten, i Adak, som var den som såg Volvon vid båda tillfällena när han var ute med postbilen.   

– Jag såg den första gången på torsdagen (1 augusti) då jag mötte bilen på vägen. 

Dagen därpå såg han bilen på nytt, och valde då att följa efter den. 

– Jag körde ikapp för att kolla registreringsnumret mer exakt. Det stämde med polisens efterlysning. De krypkörde i snigelfart. Jag fick känslan av att de spanade. Jag låg väl bara en halvmeter efter. Det var två män i bilen, jag uppfattade dem som medelålders. Till slut tröttnade de på att jag följde efter och rivstartade, säger han. 

Polisen bedömer att bilen är relevant för utredningen. 

– Vi vet inte säkert att bilen har med försvinnandet att göra, men det finns indicier som pekar på det så därför vill man utreda det närmare, säger Maria Linné, presstalesperson vid polisen i region nord, till Expressen. 

Expressens Nina Svanberg rapporterade från Malå där Olle, 80, försvann.

Polisen samarbetar

Nu samarbetar polisen i de två olika utredningarna med varandra, berättar Robert Loeffel. 

– Det är två olika utredningar men eftersom att man misstänker samband är det självklart att man utbyter information som kan tänkas vara relevant, säger Robert Loeffel. 

Vilka uppgifter som gjort att man beslutat att häkta och efterlysa de två männen vill Robert Loeffel inte gå in på, men hänsyn till den pågående förundersökningen. 

– Jag kan inte lämna några uppgifter om varför de häktats. De är på fri fot och vi vill vara de som delger dem dessa uppgifter , säger Robert Loeffel.

Här är tre nyheter att hålla koll på.