Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jakten efter mineraler - borrar utan ägarnas tillstånd

Foto: Uppdrag granskning
Foto: Uppdrag granskning.

Jakten efter mineraler ökar och konflikter uppstår.

Företaget Scandivanadium borrar på Åsa och Johnnys mark utan deras tillstånd - helt enligt lagen.

– Då får de tvinga sig in. Jag tänker kämpa så länge det går, säger mjölkbonden Åsa Mårtensson.

Sökandet efter gömda mineraler pågår runt om i Sverige och de senaste åren har det skett en ökning. Bolag och aktörer har ansökt om tillstånd för att undersöka markerna på drygt 600 platser i landet. 

782 miljoner kronor satsades på prospekteringar förra året. Så mycket pengar har bara investerats en gång tidigare. 

Enligt Åsa Persson som är bergmästare vid Bergsstaten innebär undersökningstillstånd inte att man har tillstånd att öppna en gruva men man får provborra oavsett vem som äger marken.  

”Tänker kämpa”

En av de mest eftertraktade platserna där mineralerna finns är Österlen. Där bor mjölkbönderna Åsa och Johnny Mårtensson sedan 25 år tillbaka. För några månader sedan fick de ett brev av det brittiska företaget Scandivanadium som meddelade att de ska provborra på deras mark. Företaget letar efter vanadin - en mineral som har förmåga att lagra stora mängder energi. Förra året fick bolaget totalt 11 undersökningstillstånd i Tomelilla, Ystad, Simrishamn och Hörby kommun.

Johnny och Åsa Mårtensson har inte fått någon rätt att stoppa provborrningarna. 

– Jag har hela tiden trott att äganderätten var större än vad den var, men den är ingenting. Det känns lite öststat över det på något vis, säger Johnny Mårtensson till Uppdrag granskning. 

Kostsam process

Enligt Scandivanadium vill de starta ett ”grönt” dagbrott på Österlen. Men i vanadinet ligger bergarten alunskiffer, som innehåller uran. Hur företaget ska hantera avfallet har vd David Minchin inget svar på, enligt Uppdrag Granskning.

Trots att många undersökningstillstånd går igenom är det sällan en gruva öppnar, enligt Bergstaten. Det beror på att många instanser ska ge sitt tillstånd och processen är kostsam. 

– Vi har 600 gällande undersökningstillstånd just nu i Sverige. Men om vi säger utifrån de 600 rent teoretiskt skulle det kanske bli en halv till en gruva, säger Åsa Persson, bergmästare på Bergstaten.