Jakten är över - vargen Kynna är död

Publicerad
Uppdaterad
RYSSBY.. Kynna är död.
Vargtiken sköts strax efter halv fyra i går i Väraberga utanför Älmhult.
- Det är skönt att det är över. Det har varit en mycket jobbig period, säger jaktledaren Rune Håkansson.
Ett välriktat skott från en jägare som stod på pass i en ledningsgata i skogen fällde den riksbekanta vargtiken.
- Det var ett perfekt skott som tog mitt i bröstet på henne. Hon var död innan hon föll till marken, säger Rune Håkansson.
Kvällsposten träffar Rune Håkansson några timmar efter att hans jaktlag lade ner sitt byte. Han är glad över att jakten fick ett lyckligt slut, men känner ingen jaktglädje och talar närmast beundrande om vargtiken.
- Hon var en smart varg som har gäckat oss flera gånger. Det var inget elakt i henne. Det ingick i hennes naturliga beteende att gå in i fårhagar i jakt på byte.
– I dag var det Kynna som hade otur.
Vargjakten i går började vid halv nio-tiden på morgonen. Jaktlaget hade då fått indikationer, både via gps-sändaren på vargtiken och observationer av folk i trakten, att Kynna uppehöll sig i området runt Väraberga, inte långt från Pjätteryd där hon rev får den nionde november.
- Vi chansade lite och det gick hem. Vi var ett 20-tal jägare. Några stod på pass, medan vi andra gick genom skogen och drev ut henne.
För att komma undan förföljarna sprang Kynna ut i ledningsgatan i skogen. Där stod en av jägarna på pass med fri sikt. Det dödande skottet avlossades från cirka 50 meters avstånd.
Enligt Rune Håkansson är det ingen i jaktlaget som känner någon glädje över att Kynna nu är skjuten.
- Det här var en skyddsjakt och ingen normal jakt. Kynna sköts därför att myndigheterna bestämt att det inte ska finnas varg i det här området.
Rune Håkansson vill inte avslöja vem det var i jaktlaget som sköt vargtiken. Han säger bara att alla är glada över att det är över och att de nu kan återgå till älgjakten som de egentligen vill syssla med.
Redan i går kväll var Kynna på väg upp till Statens Veterinärmedicinska anstalt för undersökning. Rune Håkansson kan nu återgå till sitt normala uppdrag som besiktningsman för rovdjursskadad tamboskap åt länsstyrelsen i stället för att leda ett vargjaktslag.
- Det här är första gången som det har skjutits en varg i det här området på 140 år, säger han.
Lättade är också fårägarna i gränstrakterna mellan Skåne och Småland. Kynna rev ihjäl närmare 30 får inom sitt revir sedan augusti. En av de som drabbades var Peter Johansson i Agunnaryd, som fick två tackor dödade den tionde oktober.
- Visst är det en lättnad att hon är borta. Det underlättar vårt arbete betydligt nu när vi inte behöver ta in våra djur varje kväll, säger han.
Per-Ola Ohlsson
Per-Ola Ohlsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag