Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Jägare trodde han sköt räv – domen överklagas till HD

Här sköts ”Snapphanevargen”. Foto: Polisen

Jägaren trodde att han sköt en räv, men det var den så kallade ”Snapphanevargen” som hamnat i vägen för hans kula. 

Mannen dömdes både i tingsrätt och i hovrätt för jaktbrott av normalgraden men nu överklagar Riksåklagaren domen till Högsta domstolen, då hon anser att han bör dömas för grovt jaktbrott.

– Det är ett rimligt krav att ställa på en jägare att man vet vad det är för en art man skjuter, har en expert på länsstyrelsen tidigare sagt till Kvällsposten.

Det var i augusti 2018 som jaktincidenten inträffade i nordöstra Skåne. Jägaren har i förhör uppgett att han såg ett djur röra sig i buskarna, och jägaren gjorde sig redo för att avlossa ett skott.

– Då ser jag att det börjar röra sig ute i terrängen och att det är ett lite större djur. I min värld är det bara en räv som skulle kunna var där nu och då. Vi jagar inte med hund, det fanns inga människor i närheten, det kunde inte vara en hund, säger mannen i förhör.

Jägaren berättar hur djuret försvann in bland några buskar. 

– Jag tar upp vapnet och siktar och när jag ser att det kommer fram i skottläge, jag ser en bredsida, där jag trycker av. Jag känner att skottet har tagit men djuret försvinner ur mitt skottfält igen. 

Jägaren skickade därefter ett sms till andra i jaktlaget för att fråga om de kunde göra ett eftersök på en räv. 

– När de kommer tillbaka ser jag att de är rätt bleka i ansiktet. De har konstaterat att det inte är någon räv utan troligtvis en varg.

Jägaren sköt ”Snapphanevargen”. Han hävdar att han trodde det var en räv. Foto: Polisen

Riksåklagaren överklagar

Vargen som jägaren skjutit var den så kallade ”Snapphanevargen”. Den fick sitt namn för att den verkade vara mer eller mindre bofast i gränsregionen mellan Skåne och Småland. Under flera år syntes spår och spillning från den. 

Åklagaren ansåg att det rörde sig om just ett grovt brott då vargen är ett ”hotat, sällsynt och särskilt skyddsvärt vilt”, och för att mannen varit grovt oaktsam då inte förvissat sig om vilken art det rörde sig om innan han sköt ihjäl det.

Mannen dömdes dock i både tingsrätt och hovrätt för jaktbrott av normalgraden. Nu överklagar riksåklagaren domen till Högsta domstolen, då hon anser att han visst bör dömas för grovt jaktbrott. HD har heller inte prövat något mål tidigare, enligt Åklagarmyndigheten.

”Uppsåtliga jaktbrott avseende varg bedöms i regel som grovt brott. Varg är ett hotat, sällsynt och särskilt skyddsvärt djur och skäl finns därför att bedöma också oaktsamt dödande av varg som grovt brott”, skriver riksåklagaren i ett pressmeddelande.

En varg väger runt 50 kilo

En expert på Länsstyrelsen har kommenterat mannens förklaring, om att han trodde det rörde sig om en räv, så här: 

– Det mest relevanta av allt är hur rimligt det är att missta en varg för en räv, jag har ju fått den informationen att man trodde att det var en räv. Det är ett rimligt krav att ställa på en jägare att man vet vad det är för en art man skjuter. 

Det skiljer sig mycket mellan en varg och en räv. 

– Vi har inte fått någon vikt på den här vargen men jag uppskattar att den vägde runt 50 kg och en räv ligger mellan 5 – 9 kg i vikt, ofta på 6 – 7 kg. Vargar ligger mellan 35 och 55 kg och hanarna är tyngre än honorna. Det är en markant skillnad i storlek.

Ladda ner Kvällspostens nyhetsapp.