Jägare frias efter tragisk jaktolycka

Foto: Mikael Fritzon / Scanpix

VäXJö. En kvinnlig jägare fällde en älg men skottet gick igenom djurets hals och dödade en 71-årig skidåkare.  

Kvinnan åtalades för vållande till annans död men friades i dag av Växjö tingsrätt.  

- Det är en stor lättnad för min klient, säger kvinnans advokat Lars Cronqvist till DN.se.  

Den tragiska olycka inträffade i Ljungby i december 2010. Kvinnan var ute tillsammans med en man, som länge har jagat i trakterna. Själv har hon haft jägarexamen sedan 2001 och upplever sig som en van jägare. 

 Jägaren fick sikte på älgen och sköt ett skott. Men skottet gick igenom djurets kropp och träffade en 71-åring som kom åkandes på skidor bakom kullen i riktning mot skottplatsen. Inte förrän de gick fram till den skjutna älgen upptäckte de den döda mannen.

"Stor lättnad"

 Kvinnan åtalades för vållande till annans död men friades från brottsmisstankarna på torsdagen. Den 71-årige mannen har enligt domstolen dött av ett vådaskott. Hans död berodde på olyckliga omständigheter och inte på jägarens oaktsamhet, slår domstolen fast. …– Det är en stor lättnad för min klient. Det har varit en stor press för henne det här året, säger kvinnans advokat Lars Cronqvist till DN.se.

 Han tror dock att ännu en rättsprocess väntar. 

 – Åklagaren har tidigare aviserat att det inte finns något vägledande fall inom det här området. Jag skulle bli förvånad om han inte överklagar, säger Lars Cronqvist.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!