Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Flydde polisen i 230 km/h – med sonen i framsätet

I bilen anträffades även en elpistol, vilket småbarnspappan även åtalas för.
Foto: Polisen
Den motorstarka Audin fick omfattande skador efter biljakten på E6.
Foto: Polisen
Den motorstarka Audin fick omfattande skador efter biljakten på E6.
Foto: Polisen
Vansinnesfärden startade på E6 vid Löddeköpinge när en polispatrull först blev omkörd av småbarnspappan i mycket hög hastighet. Färden skulle inte sluta förrän sex mil senare.
Foto: Google Maps

Den 35-årige småbarnspappan var rädd om körkortet och gasade på när han fick syn på en polisbil.

Vansinnesfärden gick därefter i 230 kilometer i timmen på motorvägen E6 – med mannens fyraårige son i framsätet.

– Jag sprang runt för att få tag i pojken. Han skakade när jag lyfte upp honom och höll honom i min famn, säger den polis som ingrep vid händelsen.

Den 35-årige pappan åtalas nu för grov vårdslöshet i trafik, rattfylleri, ringa narkotikabrott, vapenbrott, ringa brott, och brott mot knivlagen vid Lunds tingsrätt.

Den aktuella händelsen inträffade den 7 november förra året på vägar i Helsingborgs kommun, Landskrona kommun och Kävlinge kommun.

I en sammanfattning skriver kammaråklagare Kristoffer Nordström att den 35-årige pappan gjort sig skyldig till grov oaktsamhet och uppvisat uppenbar likgiltighet för andra människors liv.

Blev omkörd

En polispatrull på rutinuppdrag blev först omkörd av den 35-årige pappans bil, en motorstark Audi A6, när den mitt i natten färdades på E6 norrut vid Löddeköpinge i mycket hög hastighet.

När pappan insåg att han hade polisen efter sig och såg de blinkande blå lamporna valde han att inte stanna – utan tog tvärtom beslutet om att trycka gaspedalen ytterligare i botten.

Det blev inledningen på en livsfarlig bilfärd över stock och sten där småbarnspappan både krockade med ett rådjur och var nere och körde i ett djupt vägdike och sedan uppe och kryssade på cykelbanor.

Flera polispatruller var engagerade i försöken att få stopp på Audin. En polispatrull beskriver i sin rapport att de första gången såg det aktuella fordonet vid Plantagen i Rydebäck. 

Struntade i stopptecken

Men Audin stannade inte trots att poliserna signalerade stopp. I stället vände 35-åringen söderut igen på småvägar mot Glumslöv. 

Där hastighetsbegränsningen var 50 eller 70 kilometer höll småbarnspappan 150-170 kilometer i timmen, enligt polisens rapporter. 

Han struntade vidare i stopptecken och körde sedan konstant i hastigheter på 230 kilometer i timmen när han väl kommit ut på E6 igen.

Vid flera tillfällen tappade fordonet bildelar och i höjd med Löddeköpinge började det ryka från bilen. 

Då dämpade småbarnspappan farten och valde till sist att ge upp och stanna på höger sida om vägen. Då hade färden pågått i sex mil.

En polisman beskriver följande i sin rapport:

"När vi fått upp förardörren såg vi att det sitter en pojke i passagerarsätet fram. Jag sprang runt  för att få tag i pojken. Han skakade när jag lyfte upp honom och höll honom i min famn. Pojken skrek efter sin pappa och undrade vad som hände".

På väg till jobbet

Den 35-årige pappan belades med handfängsel, medan barnet kördes hem till sin mamma.

I fordonet hittades både en elpistol och ett knogjärn. Vid tillfället var småbarnspappan påverkad av både narkotika och sprit.

Redan i första förhöret valde 35-åringen att erkänna. Men han var mycket fåordig.

Enligt förhörsprotokollet var småbarnspappan på väg till jobbet med sonen som passagerare vid tiden för händelsen.

Varför stannade du inte vid krocken med rådjuret? frågar polisen.

– Det gick helt enkelt för fort, blir svaret.

När du såg att polisen var bakom dig, vad tänkte du då? fortsätter polisen.

– Jävlar, tänkte jag. Jag gasade på för att jag behövde ha kvar mitt körkort.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!