Jagade nazisten åtalas för mordförsök

Nazisten Andreas Karlsson åtalas för mordförsök och grov misshandel i nästa vecka. Det bekräftar åklagaren.
Foto: Tomas Leprince
Fem personer skadades när bland annat nazisten Andreas Karlsson misstänks ha överfallit dem på Kristianstadsgatan i mars 2014 efter en demonstration.
Foto: Patrick Persson / WWW.PPPRESS.SE
En 29-årig man åtalas för mordförsök på Showan Shattak. Andreas Karlsson åtalas för att ha misshandlat Shattak vid samma tillfälle.
Foto: Tomas Leprince

Förundersökningen är avslutad. Det är klart för åtal mot nazisten Andreas Karlsson, 32, och en 29-årig man. De åtalas för överfallet på fyra personer natten den 9 mars för två år sedan i Malmö.

29-åringen åtalas för mordförsök på MFF-supportern Showan Shattak medan Andreas Karlsson åtalas för att ha misshandlat Shattak.

Andreas Karlsson åtalas också för ett fall av mordförsök och för grov misshandel.

På måndagseftermiddagen begärde åklagaren en veckas förlängning av Malmö tingsrätt innan hon väcker åtal. Förundersökningen är i stort sett klar och de två misstänkta har fått möjlighet att komma med synpunkter och begära kompletteringar.

– Min ambition är att väcka åtal i nästa vecka, säger Sofia Eilertsson Olsson till Kvällsposten.

Hon uttrycker sig försiktigt eftersom åklagaren ibland på grund av oförutsedda händelser inte hinner skicka in ett åtal i tid. Men i praktiken är allt klart. Planen är att åtal ska vara väckt senast tisdagen den 28 juni.

Andreas Karlsson och 29-åringen har tidigare varit misstänkta för sammanlagt fem fall av mordförsök vid överfallet vid 2-tiden natten den 9 mars 2014. I början av juni beslöt åklagare Sofia Eilertsson Olsson att lägga ned förundersökningarna om två fall av mordförsök som Andreas Karlsson varit misstänkt för att ha begått. Hon avskrev också misstankar mot 29-åringen för tre mordförsök.

Anfölls bakifrån

Sofia Eilertsson anser att hon kan bevisa att Andreas Karlsson misshandlat Showan Shattak samtidigt som denne utsattes för mordförsök av 29-åringen.

Karlsson åtalas också mordförsök på en annan person och för att grovt ha misshandlat en tredje person.

Attacken på Kristianstadsgatan inträffade efter en demonstration samma kväll, "Ta tillbaka natten". Vittnen berättade efteråt att männen som anföll använde kniv. Några av offren ska ha anfallits bakifrån, enligt handlingar som åklagare tidigare lämnat till tingsrätten. De ska också finnas bilder från överfallet.

Andreas Karlsson stoppades av en polispatrull kort efteråt men fick gå vidare. Han blev senare anhållen och häktad i sin frånvaro som misstänkt för mordförsök och flydde utomlands.

När 29-åringen och de två andra männen förhördes gjorde de motanmälningar och menade att de i själva verket blivit överfallna. De anklagelserna har åklagaren och polisutredarna kunnat avfärda som grundlösa påståenden.

– Jag har inte kunnat bevisa att de blev attackerade först, säger Sofia Eilertsson Olsson.

Både Andreas Karlsson och 29-åringen har vid häktningsförhandlingar nekat till brott genom sina försvarare.

Två avskrivna från misstankar

De två andra männen som tidigare var misstänkta är numera helt avskrivna i utredningen. Åklagaren anser att hon inte kan bevisa att de gjort sig skyldiga till brott.

Efter att Andreas Karlsson blev utlämnad från Ukraina i början av året tog utredningen en oväntad vändning.

29-åringen som efter att ha blivit gripen och anhållen men senare försatt på fri fot anhölls på nytt. Utredningen mot honom har efterhand lett till att misstankarna stärkts så mycket att han numera är häktad och ska enligt åklagaren åtalas för två fall av misshandel och mordförsök på Showan Shattak.

Exakt hur han misstänks ha försökt mörda Showan Shattak kommer åklagaren lägga fram i åtalet och förundersökningen. Shattak fick så svåra skador att han låg nedsövd på sjukhus i en vecka. Han har fortfarande allvarliga men och kommer inte bli helt återställd.

Vid överfallet skadades förutom Showan Shattak fyra andra personer, två kvinnor och två män. Åklagaren har inte kunnat visa vem som skadade den ena av kvinnorna. Ingen kommer att åtalas för misshandeln av henne.

Hon kommer därför inte kunna få ett skadestånd utdömt för de skador hon fick den natten.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!