Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Jagad rånare dök upp vid rättegång

Här är de vanligaste brotten i Sydsverige
Här skedde det brutala rånet. Foto: Polisen
Den 16-årige pojken rymde efter förhandling – dök upp för att bli friad. Foto: Polisen

Den 16-årige pojke som rymde från kriminalvårdare utanför Förvaltningsrätten i Malmö infann sig i dag frivilligt i hovrätten. 

Han har varit på rymmen i två månader efter att mot sitt nekande dömts till åtta månaders ungdomstjänst för sin del i ett uppmärksammat grovt rån i Klagshamn.

– Han kom till hovrätten i dag eftersom han vill bli friad, säger advokaten Mikael Nilsson som är pojkens ombud.

16-åringen hade förvarnat både socialtjänsten och Mikael Nilsson att han tänkte infinna sig när förhandlingen inleddes kl 10 i dag i säkerhetssalen på Rättscentrum i Malmö.

– Det var odramatiskt, säger Mikael Nilsson.

16-åringens närvaro uppmärksammades och när förhandlingen avbröts för lunchpaus blev Mikael NIlsson och 16-åringen ombedda att inte lämna rättssalen. Pojken blev sedan omhändertagen.

Dömd för grovt rån

Han dömdes den 2 maj för sin roll i uppmärksammat rån i Klagshamn. 

I januari ska 16-åringen och fem andra ungdomar utsatt en man i 20-årsåldern för misshandel i Klagshamn. Offret blev knivhuggen och blev utsatt för sparkar när han låg på marken. 20-åringen fick bland annat en allvarlig skallfraktur. 16-åringen var en av de misstänkta som greps och blev häktad.

16-åringen rymde efter en förhandling. Foto: Karsten Petersen

16-åringen nekade till misshandeln men har medgett att han var på platsen. Han dömdes till åtta månaders sluten ungdomsvård för grovt rån och skadegörelse.

Efter domen beslöt socialtjänsten att tvångsomhänderta honom. Han bedömdes av socialtjänsten utgöra en fara för sig själv men också vittnen samt offret om han blev på försatt på fri fot i väntan på avtjäna domen på ungdomstjänst. Det var för att slippa vara tvångsomhändertagen som 16-åringen var på Förvaltningsrätten i Malmö den 24 maj.

Rymde efter förhandling

Under förhandlingen förklarade 16-åringen att han kunde tänka sig att ha en kontaktperson och protesterade mot att han skulle bli tvångsvårdad.

Det var när förhandlingen avslutades som han passade på att rymma när han fördes ut på Kalendegatan i Malmö. Polis har letat efter honom sedan dess.

Den 14 juni kom förvaltningsrättens dom som fastställde beslutet att han ska tvångsomhändertas enligt lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga, LVU.