Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Jag ser det som utpressning"

Anklagas för misshandel. Huvudägaren till restaurang Izakaya Koi på Lilla Torg avskedade en kock efter ett bråk på en personalresa till London. Syndikalisterna protesterar mot ägaren och sätter nu restaurangen i blockad.
MALMÖ. Restaurangen Izakaya Koi på Lilla torg sätts i kväll i blockad av syndikalisterna. Anledningen är att huvudägaren Henrik Siebert anklagas för misshandel av en anställd.
- Det är så överdrivet. Jag ser det här som utpressning, säger Henrik Siebert.
Historien började när flera anställda åkte på en inspirationsresa till London. - Jag skämtade med bland annat kocken i fråga. Han var den enda som tog det på allvar och handgemäng uppstod mellan oss, säger Henrik Siebert. Han menar att kocken misskött sitt arbete under en längre tid. Och efter Londonresan fick han sparken. - Jag pratade med hotell- och restaurangfacket och förklarade mina skäl till uppsägningen. Och de tyckte det var rimligt, säger Henrik Siebert.

Annan uppfattning

Det håller inte syndikalisterna, SAC, med om. Enligt ett brev till restaurangen vill de hänga ut Izakaya Koi "som en arbetsplats där anställda utsätts för misshandel". - Anledningen till uppsägningen håller dessutom inte arbetsrättsligt, säger syndikalisternas talesperson Kristina Granath.

Delar ut flygblad

Därför startar i kväll en blockad. Syndikalisterna kommer dela ut flygblad, försöka stoppa varuleveranser och aktivt få kunder att välja en annan restaurang. - Det fortsätter tills vi gör en annan bedömning, säger Kristina Granath. Målet är att få ut ett skadestånd på 290 000 kronor. Och enligt brevet till restaurangen är "stridsåtgärdens yttersta syfte att Izakaya Koi ska gå under".

Rädd för bråk

Henrik Siebert hade hoppats att saken skulle lösas på ett annat sätt. - Vi vill inte ha en blockad här på torget. Jag är rädd att det blir bråk mellan kunder och syndikalisterna och att det blir överdrivet stort, säger Henrik Siebert. Båda parterna planerar att polisanmäla varandra.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!