Daniel Berlin har kämpat och lyckats. Foto: Christian ÖrnbergDaniel Berlin har kämpat och lyckats. Foto: Christian Örnberg
Daniel Berlin har kämpat och lyckats. Foto: Christian Örnberg
Att få ett bord på Daniel Berlins krog i lilla Skåne Tranås är lättare sagt än gjort, om du inte är ute i god tid, det vill säga ett år i förväg. Foto: Christian ÖrnbergAtt få ett bord på Daniel Berlins krog i lilla Skåne Tranås är lättare sagt än gjort, om du inte är ute i god tid, det vill säga ett år i förväg. Foto: Christian Örnberg
Att få ett bord på Daniel Berlins krog i lilla Skåne Tranås är lättare sagt än gjort, om du inte är ute i god tid, det vill säga ett år i förväg.  Foto: Christian Örnberg

"Jag nyper mig i armen varje dag"

Publicerad

Medier från hela världen kommer till Skåne Tranås för att skriva om Daniel Berlins hyllade restaurang. Nästan en artikel i veckan blir det. Och matsalen är bokad ett år i förväg.

Men resan till framgång har inte varit lätt. I början kom det inga gäster.

– Jag har verkligen fått kämpa för det. Nu lever jag min dröm, säger stjärnkrögaren Daniel Berlin som är nominerad till Årets Skåning.

Att få ett bord på Daniel Berlins krog i lilla Skåne Tranås är lättare sagt än gjort, om du inte är ute i god tid, det vill säga ett år i förväg. När platserna släpps första september säger det bara slurp.

– Det är ett väldigt högt tryck på restaurangen nu förtiden, förklarar Daniel Berlin. De bästa borden går på några timmar, men sen är det ju alltid avbokningar så det lönar sig att stå på väntelistan.

Gastroentusiaster från hela världen flyger till Sverige endast för att besöka Daniel Berlins intima krog. När Kvällsposten pratar med Daniel är lunchmatsalen fylld av holländare och engelsmän.

– Vi har internationella bord varje dag, det är fantastiskt att de kommer hit bara för att besöka vår restaurang, säger Daniel.

"Någon gång ska man chansa"

Men så har det inte alltid varit. I starten hade Daniel svårt att locka till sig ens en enda gäst. Men han satsade helhjärtat på sin dröm, på dagarna slet han på en lunchrestaurang och på kvällarna drev han sitt eget ställe.

– Jag var jätterädd. I början var det väldigt jobbigt, men nån gång i livet ska man chansa, säger han.

PR-budgeten var noll kronor och han körde själv runt på Österlen och lade flyers i folks brevlådor.

– Det var ingen som kom, haha. Förutom två personer som bokade bord varje fredag, för att vara snälla tror jag... Men de kommer fortfarande och det är jag mycket tacksam för.

Bara 14 platser

Daniel Berlin hade ändå en tro på att om han skapade ett unikt koncept så skulle gästerna till slut hitta dit. Och det gjorde de. I år belönades restaurangen med en stjärna i Guide Michelin och i samma veva utnämnde tidningen New York Times krogen till en av huvudanledningarna till att besöka Skåne.

– Vi gör nästan ett reportage i veckan för olika internationella medier som kommer hit. Just nu är Asien väldigt intresserade, det är en stor marknad säger han.

Så vad är det då med Daniel Berlins koncept som lockar? Intimiteten och helhetsupplevelsen tror han själv. Matsalen rymmer bara fem bord och totalt 14 platser, plus ett chambre séparée för privata sällskap.

– Vi har 21 serveringar på middagen och alla gäster får in rätterna synkat. Vi kopplar in musik och konst. Vi serverar inget som inte är gjort med en tanke bakom, säger han.

I sommar är det bara en av de 21 rätterna som innehåller kött, vilket är ett medvetet val. Daniel Berlin föredrar att jobba med grönsaker, just nu är han extra förtjust i kaveldun.

 – Det är det där vasstråt med boll på toppen, så äter man rötterna som har en tydlig gurkig smak som är fantastiskt trevlig. Sen har vi ju skånska valnötter och hasselnötter som är helt underbara kvalitetsmässigt, säger han.

Daniel Berlin berättar att han som ung hade det svårt i skolan och fick dåliga betyg, men ett ämne som han var bra på var bild. Och när han planerar maträtterna börjar det med en skiss i huvudet som han tecknar ned.

"Man får det inte gratis"

En av anledningarna till att Daniel Berlin öppnade sin restaurang i Skåne Tranås är närheten till naturen och råvarorna. Och möjligheten att följa med i alla steg, från jakten till serveringen. Och den nära samklangen med naturen och de fina vitsorden får kockar från hela världen att söka praktikplats hos Daniel. Just nu har de tre praktikanter från Portugal, Italien och USA.

Daniel Berlin tycker att det är viktigt att ge tillbaka. Han minns själv sin tid som lärling hos Thomas Drejing på Petri Pumpa i Malmö som oerhört värdefull.

Idag är det ett tiotal anställda i företaget, Daniels föräldrar har varit med sen början, pappa är sommelier och mamma jobbar i servisen.

– Det är lite osvenskt med familjeföretag men det funkar så himla bra, och jag är extremt stolt över mina föräldrar.

Daniel Berlin är i dag glad att han trodde på sin dröm och inte gav upp när det kändes motigt.

– Man får det inte gratis och får det inte serverat, jag har verkligen fått kämpa för det. Jag känner mig ytterst ödmjuk, jag lever min dröm och nyper mig i armen varje dag, säger han.

Susanne Lindén
Susanne Lindén

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag