Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag känner stor sorg kring det som händer i Malmö”

Göran Perssons främsta lärdom från tiden som minister
Förre statsministern och S-ledaren Göran Persson.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Förre statsministern och S-ledaren Göran Persson.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT

Göran Persson har uttalat sig om den antisemitism som har pågått inom SSU i Skåne.

– Jag känner stor sorg. Särskilt gäller det det som hänt i Malmö och händer i Malmö, säger Göran Persson till DN.

Kvällsposten avslöjade för tre år sedan odemokratiska metoder, antisemitism och våldsbejakande extremism inom SSU i Skåne. Flera SSU-toppar tvingades avgå. Det socialdemokratiska ungdomsförbundet har kritiserats för att ha skanderat ”krossa sionismen” under ett första maj-tåg. S i Skåne har bland annat anklagats av Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer för att ha antisemitism ”djupt in i de egna leden”. 

– Jag tror att du har fått in i Malmös SSU-grupper en väldigt stark influens från Mellanöstern, där man har haft staten Israel som sin främsta fiende. Och så har motståndet till staten Israel blivit någonting som har övergått i antisemitism, ”de där judarna”. Det finns stor anledning till självkritik. Och det finns stor anledning att inse att det här inte bara kommer handla om Malmö, säger Göran Persson till tidningen.

Göran Persson: ”Väldigt mycket har blivit hårdare och råare”

Den före detta statsministern mottog tidigare i veckan Gilel Storch-priset för ”ihärdiga insatser och bidrag i kampen mot antisemitism”. Göran Persson ser större problem med hat och extremism i dag än när han som S-ledare på 1990-talet drog i gång sin upplysningskampanj om Förintelsen, men har svårt att sätta fingret på exakt vad som har förändrats i Sverige det senaste kvartsseklet.

– Det gäller inte bara antisemitismen. Populismen har växt också politiskt och den kan ju hämta sina rötter i väldigt mycket av upplevda orättvisor i samhället, säger Göran Persson till tidningen.

Men han anser att Internet har spelat en stor roll i förändringen.

– Saker och ting sägs i dag som inte skulle kunna ha sagts 1997 och framför allt inte skulle ha tryckts eller publicerats. Nätet har ju betytt att väldigt mycket har blivit hårdare och råare, säger Göran Persson till tidningen.

Larm om homofobi och sektliknande styre i SSU

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!