Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Jag känner mig hemma här"

Proggare på hemmaplan - Mikael Wiehes engagemang omfattar även stadsplanering. Han gillar staden med kvartersuppbyggnaden.
Foto: SVEMARK MÅRTEN

Med titlar som Årets Malmöprofil och Årets Skåning är Mikael Wiehe inte bara en stor nationell stjärna utan även fast förankrad i den sydvästra myllan.

- Jag känner mig hemma här. Jag har bott här sedan jag var sex år, talar språket och gillar Malmö, säger Mikael Wiehe.  Mikael Wiehe beskriver sin passion för musiken och sitt samhällsengagemang som två separata men parallella saker, där det förstnämnda innehåller enbart glädje och njutning medan engagemanget mer handlar om ilska över orättvisor.

Imperialismen upprör

 - Det som upprör mig mest nu är två saker. Det ena är att Sverige smygvägen håller på att få en yrkesarmé som ska sättas in i främmande länder för att försvara en imperialistisk världsordning. Det andra är att rättssäkerheten sätts åt sidan i USA:s krig mot terrorismen. Det drabbar även svenska medborgare, säger Mikael Wiehe.  Mikael Wiehe menar att den nya högerregeringens politik slår hårt mot kulturlivet.  - A-kasseförändringarna slår direkt mot skådisar och musiker. Kulturarbetare ska förvisas tillbaka dit där de hör hemma, ett slags patrask. Finkultur till dem som kan betala. På samma sätt i kulturen som i övriga samhället kommer den här regeringen att öka klassklyftorna, säger Mikael Wiehe och hoppas att det ska leda till nytänd stridsvilja.

Vill påverka stadsbilden

 På hemmaplan i Malmö skulle han gärna vara med och påverka stadsplaneringen så att den traditionella stadsbilden med gatan och kvarteret får finnas kvar.  - Det finns bara ett bra exempel bland nybyggda områden, och det är Västra hamnen. Ur stadsbyggnadssynpunkt tycker jag att det är ett steg framåt, säger Mikael Wiehe.

Wiehes favoriter

 1. Bo01, Västra hamnen: "Jag går gärna och tittar på vad som händer på här. Jag tycker det är spännande."  2. Kallbadhuset, Limhamnsvägen: "På sommaren går jag hit. Här får män vara män utan kvinnor, det är härligt. En malmöitisk tidlöshet."  3. Katrinetorps herrgård, Axel Danielssonsväg 100: "Jag har ätit gott här. Det är fint och de har lite musikarrangemang också. Värt en cykeltur."  4. Tempo, Södra Skolgatan 30A: "Jag går ofta hit. Söndagsbuffé för 120 spänn, soppa, fisk, kött, grönsaker..."  Extratips - promenad: "Jag promenerar mycket och går ofta i Slottsparken, Öresundsparken och längs med Ribersborg."

FAKTA

Mikael Wiehe
Ålder: 60 år.
Gör: Musiker.
Familj: Ja, aktiv morfar.
Bor: Centrala Malmö.
Aktuell: Berättar historier på litterärt evenemang i Köpenhamn den 6/2.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!