Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Jag har arbetat i 53 år men snart blir jag hemlös"

Steget från "vanligt liv" till utsatthet, eller hemlöshet, behöver inte vara stort. (Kvinnan på bilden har inget med artikeln att göra.)
"Monicas" berättelse har berört många de senaste veckorna.
Hittills har inlägget delats drygt 3 000 gånger. Personen på bilden har inget med artikeln att göra.
Café Davids lokaler, dit människor som lever i utsatthet kan söka sig.
Café Davids finns i Kristianstad och Malmö.
"Det är inte bara gubbar som sitter på bänken i parken, utan hemlösheten har många olika ansikten", säger Matilda Jägerdén, enhetschef på Café David.
Enligt senaste rapporten från Socialstyrelsen lever drygt 34 000 personer i Sverige i hemlöshet.
Foto: TOMAS LEPRINCE
Foto: TOMAS LEPRINCE
Foto: TOMAS LEPRINCE
1 / 10

Snart 70 år gammal – men snart också hemlös.

En skånsk kvinnas öppenhjärtliga livsöde har berört många de senaste veckorna.

Nu hoppas Skånes stadsmission att frågan om hemlöshet åter hamnar på tapeten.

– Fler och fler människor, även de som har jobbat i hela sitt liv och levt "vanliga" liv, hamnar utanför, säger Matilda Jägerdén, enhetschef inom Skånes stadsmission.

"Har jobbat sen jag var 16 och nu är jag snart 70 och blir hemlös. Vågar inte berätta för mina barn. När jag försökt ta mod till mig för att berätta får jag en stor klump i halsen och det kommer inte ut ett enda ord. Jag skäms."

Så skriver en 69-årig kvinna från Skåne i ett anonymt inlägg på Skåne stadsmissions hemsida.

Inlägget har delats drygt 3 000 gånger de senaste veckorna och bidragit till en intensiv debatt i sociala medier.

Kvinnan i artikeln har valt att vara anonym.

"Om tre veckor blir jag vräkt från min bostad. Jag har alltid betalt hyran, men ligger nu tre månader back", skriver hon.

I sitt inlägg förklarar kvinnan vidare:

"Jag har ångest och kan inte sova. Oron och ångesten är svår. Jag har bott i min lägenhet i 32 år. Jag vill inte flytta. Skäms så. Jag kan inte berätta för mina barn. Socialen vill inte hjälpa mig, jag har överklagat. Nu väntar jag på beslutet och sover inte alls. Känner att jag inte vill leva längre."

Monikas inlägg.
Foto: Skärmdump, Skånes stadsmission

Långt ifrån ensam

Ja, många är de människor som har berörts av inlägget vars signatur är "Monica", ett fingerat namn.

Men "Monica" är inte ensam om sin situation. 

Det menar personalen på Café David, en mötesplats som ingår i Skåne stadsmissions verksamhet. Café David finns i Malmö och Kristianstad. Dit kan kvinnor och män som lever i en socialt utsatt situation söka sig för att finna stöd men också socialt umgänge och uppmuntran.

Enligt senaste rapporten från Socialstyrelsen lever drygt 34 000 personer i Sverige i hemlöshet – och okunskapen är stor.

– Jag märker att många ute i samhället fortfarande har en bild av att den hemlöse personen är någon som har en missbruksproblematik eller som lever med psykisk ohälsa. De bitarna kan naturligtvis finnas också, men jag tänker att det är viktigt att förmedla att det inte är så enkelt, säger Matilda Jägerdén, enhetschef på Café David, och konstaterar:

– Det är inte bara gubbar som sitter på bänken i parken, utan hemlösheten har många olika ansikten.

Café David finns i Malmö och Kristianstad.
Foto: Café David

Barn är ingen garanti

Matilda Jägerdén menar att det har skett en slags förändring bland hemlösa och hemlösheten på senare år.

Fler och fler människor "kraschar".

Något hon har följt med egna ögon.

– Ja, fler och fler människor, även de som har jobbat i hela sitt liv och levt "vanliga" liv, hamnar utanför. Men en dag får man det inte att gå ihop eller det händer något i livet, man blir sjuk eller är med om något traumatiskt. Det finns så många saker som kan få en att hamna i utsatthet, säger Matilda Jägerdén.

Flera som har diskuterat "Monicas" livshistoria i sociala medier har påpekat att hon har barn, och att de därför borde hjälpa till. Men jag antar att det inte alltid är så enkelt?

– Precis. Jag går inte in och kommenterar just det här enskilda fallet, men rent generellt finns det skuld och skam-känslor, att man in i det längsta försöker dölja det. Man kan ju tro att "men det är väl bara att berätta" och be om hjälp, men det är inte alltid så enkelt. Det har mycket med ens egna självkänsla och självbild att göra. 

Okunskapen kring hemlöshet är stor i Sverige, menar Matilda Jägerdén.

"Om tre veckor blir jag vräkt"

I sitt inlägg på Skånes stadsmissions hemsida skriver "Monica" att hon under alla år kämpat för att få livet att gå ihop.

Och det utan vare sig droger eller alkohol med i bilden.

Att hon velat vara en bra förebild för sina barn.

Men om hur det till slut inte går längre

”Jag måste prata med någon! Om tre veckor blir jag vräkt från min bostad. Jag har alltid betalt hyran, men ligger nu tre månader back. 24 000 är mycket pengar och jag har inga. Är 69 år och jobbar extra på äldreboende fast att knäna och ryggen värker. Som ensamstående och heltidsarbetande mamma till tre barn har jag under alla år kämpat hårt för att sätta mat på bordet, hålla ungarna hela och rena och hjälpa dem med deras läxor", skriver hon i inlägget, och fortsätter

"I perioder har jag mått dåligt och varit sjukskriven för både psykiska och fysiska besvär, men så fort det varit möjligt börjat jobba igen. Jag har varken druckit eller tagit droger. Jag vill vara en bra förebild för mina barn. Skolan är viktig, jag har alltid sett till att ungarna brukat allvar i skolan. Jag vill att de ska bli något, inte så som jag."

– Vi alla behöver få upp ögonen och bli bättre medmänniskor och inte bara tänka att "nej, det händer inte mig", "det händer inte min omgivning", att det bara gäller särskilda människor. Utan det har verkligen förändrats, det har det, säger Matilda Jägerdén.

Alla kan drabbas, menar Matilda Jägerdén, enhetschef inom Skåne stadsmission.

Ensamhet måste tas på allvar

Matilda Jägerdén, som dagligen möter människor som lever i utsatthet, lyfter gärna upp just den sociala biten.

Ensamhet kan ibland vara roten till mycket ont, säger hon.

– Något man behöver lyfta upp är att det, särskilt i Sverige, finns så väldigt många ensamhushåll. Vi möter många människor där jag skulle säga att huvudproblematiken är brist på socialt nätverk. Det är inte så givet att man har familj, släkt och vänner, men det betyder heller inte att man är en konstig person för det, säger Matilda Jägerdén, och fortsätter:

– Utan det kanske bara har blivit så, och kanske inte är något man själv valt. Icke självvald ensamhet kan vara lika farligt och dränerande som något annat som är lättare att "ta på". Och det pratar vi inte om så mycket, för vi har så stereotypa bilder av hur vi tycker att saker ska vara. Att "så här har jag det, så då har väl alla det".

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!