Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Jag har aldrig dödat någon"

MALMÖ. Vladica Milosevic Kolacar är i medierna känd som "Konditorn". 31-åringen pekas ut som en yrkesmördare och har jagats av serbisk och svensk polis. Han har suttit häktad i fem månader för beställningsmordet på en skånsk affärsman.
Kvällsposten träffade "Konditorn" i en cell på polishuset i Malmö där han nu väntar på ett utlämningsbeslut.
I går släppte tingsrätten de fem män som misstänks för mordkomplotten mot affärsmannen i Malmö i januari förra året. Men Milosevic som är internationellt efterlyst av sitt hemland flyttades till en cell på polishuset. Han begärs utlämnad för att avtjäna ett tvåårigt fängelsestraff för grov stöld och vapenbrott. Milosevic anser sig vara politiskt förföljd i Serbien-Montenegro och vill stanna i Sverige. Därför startar nu en ny rättsprocess för att avgöra om utlämningen kan ske mot hans vilja.

"Jag blir dödad"

- Situationen i mitt hemland är hemsk, säger Milosevic. - Jag blir dödad om de skickar mig tillbaka. Jag vill inte hamna i ett serbiskt fängelse. Han berättar för Kvällsposten att han ofta slogs på gatorna i hemlandet. Han slogs mot polisen och han slogs för att få till stånd en förändring. - Men det handlade inte om politik. - Det fanns inga pengar, ingen mat, ingen bensin. Det fanns inget överhuvudtaget. Vi slogs för bättre villkor. "Konditorn" har tidigare i en intervju i en serbisk tidning berättat att han blivit erbjuden en miljon euro av en polis för att mörda en högt uppsatt politiker. - När jag vägrade högg de av en bit av mitt finger, berättar Milosevic. "Konditorn" hävdar att han kom till Sverige för att söka asyl. Men det blev aldrig av.

"Är inte kriminell"

- Jag vågade inte ge mig till känna för myndigheterna. Jag var rädd att de skulle skicka tillbaka mig, säger Milosevic. Nu blev han i stället indragen i en mordhärva och misstänks för att ha skjutit ihjäl en skånsk affärsman i dennes villa på Bellevue i Malmö. - Jag har aldrig dödat någon, säger Milosevic. Jag har inte skjutit den här mannen. - Kanske är jag en slagskämpe. Men jag är inte kriminell. - Jag var i en lägenhet i Malmö när mannen mördades. Och jag har inget med saken att göra.

Systern på besök

Milosevic hävdar att åklagarens huvudvittne felaktigt pekar ut honom som mördare. - Lögnerna har förstört mitt liv. Jag har aldrig dödat någon. - Om jag gjort det vittnet påstår hade jag gjort som vittnet. Då hade jag åkt i väg och inte stannat kvar i Sverige. Efter fem månaders isolering i häktet fick Milosevic i förra veckan besök av sin syster. Mötet varade i 45 minuter. - Alla på häktet var hyggliga. Jag trodde inte att det kunde vara så bra i ett fängelse. Milosevic berättar att han aldrig var orolig att bli dömd för mordet och för att få sitta resten av sitt liv i fängelse. - Jag vet vad jag har gjort. Jag är oskyldig, säger han. "Konditorn" sitter nu inburad i polishuset i Malmö och väntar på besked om han ska skickas hem till Serbien. - Jag älskar mitt land men där finns inga normala människor längre. - Jag vill jobba och vara som normala människor. Det kan jag inte vara där.