"Jag håller på att dö av förgiftning"

METALLFÖRGIFTAD. Jörgen Josefsson och hustrun Anne-Christine vill att man plockar ut alla metaller ur Jörgens mun. Även om han då riskerar att bli helt tandlös.
Foto: Niklas Henrikczon / Kvällsposten

Han har värk i kroppen. Svårt att röra sig. Lider av högt blodtryck, mår illa, är yr och kraftlös. Jörgen Josefsson, 68, har konstaterad metallallergi och är övertygad om att det är hans tandbryggors fel. -  Jag håller på att dö av metallförgiftning. Därför vill jag ha ut dem genast, säger han förtvivlat.

Jörgen har haft tandbryggor sedan 70-talet. I fjol behövde man byta ut dem i överkäken och det var då eländet började. De nya bryggorna innehöll tungmetaller som krom, kobolt och titan.

 -  Jag blev gradvis allt sjukare. Men läkarna hittade inget fel på mig.

Undersöktes i Polen

 I desperation åkte paret till Polen där de undersöktes. Jörgen blev då övertygad om att det var den nya metallen och inget organiskt fel.

 Hemma igen fick de kontakt med specialisttandvården på Halmstad lasarett. Efter åtskilliga överläggningar med vården och landstinget bestämdes att bryggorna skulle ut och att landstinget skulle betala. Därefter tycker Jörgen och hans fru Anne-Christine att ärendet bollats fram och tillbaka. 

 -  Varför tar man inte bara ut metallerna? Min man kommer att dö. Häromdagen fick jag köra honom till akuten, säger Anne-Christine Josefsson. 

 Förklaringen är att tandvården inte är helt övertygad om att Jörgens besvär beror på metallöverkänslighet. 

 -  Problemet är främst ekonomiskt. Det är inte säkert att han blir bättre av att bryggorna tas bort, säger Sten Isaksson, käkkirurg på specialisttandvården. 

Mår väldigt dåligt

 I sin desperation har Jörgen velat forcera behandlingen eftersom han mår så dåligt. 

 Anders Billberg i Halmstad är familjens tandläkare och den som satte in de nya bryggorna förra året.

 -  Jag har fått besked från landstinget om att ta ut den ena av bryggorna så patienten blir nöjd. Men att också ta bort guldstiften den är fäst vid blir svårt utan att förstöra tandrötterna. Då finns det inget kvar att fästa en annan brygga i.

Vill hellre ha lösgom

 Men Jörgen Josefsson är övertygad om att besvären beror på galvaniska strömmar som alstras i munnen: 

 -  Finns det ingen annan utväg så får det bli en lösgom. Bara jag blir frisk.

 Problemet är att Jörgen Josefsson har hamnat i gränszonen mellan tandvård och sjukvård. Själv tror han sig veta orsaken till sina besvär. Landstinget och tandvården däremot är tveksamma till sjukdomsorsaken.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!