Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Jag antar att det har med pengar att göra"

Enligt kommunen är 1150 Malmöbor hemlösa i dag, en siffra som under de senaste åren har ökat.
Foto: Privat
– Vi måste väga in befolkningsökningen, vi blir hela tiden fler och fler men hemlösheten ökar inte i samma takt, den ligger på en mer stabil nivå, säger Carina Nilsson.
Foto: TV4

Förra veckans barackbyggande utanför Stadshuset förde upp hemlöshet på agendan. Nu berättar kommunalrådet Carina Nilsson (S) om kommunens hårda arbete - som störs av byggbolagens ovilja.

– Jag antar att det har med pengar att göra, säger hon.

Kvällsposten rapporterade för en vecka sedan om hur missnöjda invånare smällde upp tre stycken baracker utanför Stadshuset. Man menade att politikerna har försummat stadens hemlösa och att det krävs krafttag för att åstadkomma en förändring.

Det dröjde sedan inte mer än ett par timmar innan polisen var på plats för att ta bort bygget.

Carina Nilsson (S) är kommunalråd i Malmö med ansvar för sociala frågor. Hon förklarar varför barackerna kunde tas bort så pass snabbt.

– De övergavs ganska snabbt och kvar fanns skräp och presenningar. Jag ser det som en sorts protest. De stod bara tomma, det hade så klart varit annorlunda om folk bodde där.

Planer på ett kommunalt byggbolag

Carina Nilsson berättar vidare om de satsningar som Malmö kommun har gjort för att komma till bukt med hemlösheten. Enligt henne beror dagens situation till stor del på den befolkningsökning som har skett i staden.

– Vi har rätt goda möjligheter att agera i frågor som rör hemlöshet. Kommunen lägger närmare 200 miljoner kronor om året för att människor inte ska vara hemlösa. Men vi ska komma ihåg att befolkningen har ökat med 25 000 personer under de senaste fem åren och det har byggts i snitt 1300 lägenheter varje år.

Är det tillräckligt?

– Absolut inte, det byggs för lite bostäder vilket är den största anledningen till att hemlösheten fortfarande ökar i Malmö. Det finns en brist på billiga hyresrätter och det måste byggas mer. Här har kommunen gjort ett stort jobb i form av att ta fram många byggklara tomter. Men byggföretagen utnyttjar inte det här.

Vad gör kommunen åt det?

– Vi har gått ut med direktiv till det kommunala bostadsföretaget MKB, men det finns även tankar på att starta ett eget byggbolag. Jag tror att det kan behövas för att få fart på byggandet.

Olika definitioner

På kommunens hemsida kan man se att det, vid den senaste räkningen i oktober, fanns ca 1150 hemlösa. En siffra som har stigit under de senaste åren, trots de stora insatserna för att minska hemlösheten.

Men siffrorna skiljer sig beroende på vem man frågar. Tittar man närmare på Stadsmissionens beräkning från 2013 finns det mer än dubbelt så många hemlösa i staden, hela 2400.

– Jag vet att socialtjänstens definition (som stadsmissionens utgår ifrån, reds. anm.) ändrades för ett antal år sedan, men vi valde att behålla vår för att kunna se en utveckling över tid. Vi räknar alla som har sökt sig till socialtjänsten för hjälp med bostad, men vi räknar även de vi känner till av alla som inte har sökt sig till någon myndighet.

Oavsett hur man räknar så ökar hemlösheten, finns det inget sätt att få ner dessa siffror?

– Vi måste väga in befolkningsökningen, vi blir hela tiden fler och fler men hemlösheten ökar inte i samma takt, den ligger på en mer stabil nivå.

Är befolkningsökningen ett så pass stort problem?

– I förhållande till bostadsbyggandet är den det, staden blir mer trångbodd. Det behövs flyttkedjor, till exempel så att äldre kan flytta till något mindre om de vill, så att en barnfamilj kan hitta en tillräckligt stor lägenhet. I sista ledet blir då i bästa fall en billig hyresrätt ledig.

Regeringen måste skapa stimulanser

Trots den dystra utvecklingen över antalet hemlösa i kommunen ser Carina Nilsson med svag tillförsikt på framtiden. Den stora lösningen ligger i fler bostäder och hon menar att det krävs insatser på nationell nivå, samt en bostadspolitik värd namnet.

– Vi lägger direktiv till MKB om bostäder, och vi överväger som sagt att starta ett kommunalt byggbolag. Jag tycker att vi gör en hel del, vi ligger även på regeringen för att de ska skapa stimulanser. Nu presenterade man en sådan i veckan och det känns ändå hoppfullt.

Det låter som att den enda lösningen är att kommunen själv ska bygga?

– Nja, vissa kommuner säger ju att de inte har några tomter eller ytor, men så är inte fallet i Malmö. Det finns tomter där allting är klart, där vi är beredda att dra fram vatten och sådant, bara någon vill bygga. Vi gör så gott vi kan, men kanske anser byggbolagen att de tjänar mer på att avvakta med byggandet.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!